Hlavní obsah

Zlomené srdce aneb Co se děje s naším tělem po rozchodu

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou nepříjemné, bolestivé, plné otázek i nevyřčených slov. Rozchody nikdy nebudou jednoduché, a pokaždé alespoň jednoho z partnerů prudce zasáhnou. Pokud jste si prošla rozchodem, pak asi víte, že vám nebylo do zpěvu. Možná vás ale překvapí, že kromě vaší duše trpělo i tělo.

Foto: Profimedia.cz

Porozchodová fáze je plná slz, bolavých vzpomínek, mnohdy i výčitek a naštvání.

Článek

Ze dne na den jste přišla o důležitou součást svého života. To, co jste roky budovala, je ten tam a vám nezbývá nic jiného, než začít od nuly. Porozchodová fáze je plná slz, bolavých vzpomínek, mnohdy i výčitek a naštvání. Není divu, že se člověk cítí pod psa nejen psychicky, ale často i fyzicky.

Psychosexuální terapeutka Cate Mackenzieová říká, že po rozchodu v našem těle dochází k fyziologickým procesům, které bychom neměli podceňovat. Jednoduše řečeno, diagnóza zlomeného srdce doopravdy existuje.

Hormonální koktejl

Po těžkém rozchodu se lidské tělo přepne do fáze přežití. Jde o přirozenou reakci a jediný způsob, jak můžeme ztrátu milovaného člověka zvládnout. V takový moment stoupá hladina stresového hormonu kortizolu a tělo začne spotřebovávat veškerou uloženou glukózu.

Chcete se vrátit ke svému ex? Šest věcí, které vám pomohou s rozhodnutím

Vztahy a sex

„U některých obzvláště těžkých rozchodů může člověk zažít stav šoku, který se projevuje dvěma reakcemi. Buď člověk cítí adrenalin a nedokáže se zklidnit, nebo zažívá úplně opačnou reakci, kdy je apatický a lhostejný ke svému okolí,” vysvětluje Mackenzieová pro Stylist.

Zacyklené myšlenky

Obzvláště ženy mají tendenci se v rozchodu dlouhou dobu „nimrat”. Přemítají, proč se s nimi partner rozešel, co udělaly špatně a co naopak pokazil on.

Psychosexuální terapeutka Cate Mackenzieová tvrdí, že tento přístup způsobuje „zaseknutí, během kterého nic neděláme a pouze se znovu a znovu traumatizujeme rozchodovými myšlenkami”.

I když je naprosto přirozené, že rozchod probíráme od A do Z, vyplatí se, když do svého života vpustíme i další témata.

Zlomené srdce není mýtus

Opuštěný člověk často říká, že má zlomené srdce. Pokud jste si myslela, že jde o nadnesený slovní obrat, pak jste se mýlila. Podle John Hopkins Medicine je syndrom zlomeného srdce, známý také jako stresová kardiomyopatie, stav, „při kterém intenzivní emoční nebo fyzický stres způsobuje rychlou a silnou slabost srdečního svalu”.

Proč je důležité minulé vztahy správně uzavřít

Vztahy a sex

Lidé, kteří prožili těžký, a především nečekaný rozchod, mohou s tímto zdravotním problémem doopravdy bojovat.

Blýskání na lepší časy

Týdny po rozchodu se sice mohou zdát nekonečné a depresivní, avšak existují způsoby, jak se znovu postavit na nohy a snížit dopad rozchodu na vaše tělo i duši.

„Důležité je, abyste se sebrala a udržela svůj život co nejvíce v chodu. Pokud potkáte nové lidi a zažijete nové situace, pak si vaše tělo vytvoří hladinu hormonu dopaminu, který je úzce spjat s motivací a pozitivním myšlením,” říká psychosexuální terapeutka pro Stylist.

Snažte se tedy trávit čas se svou rodinou a blízkými přáteli, tedy s lidmi, kteří vás podpoří a budou vám naslouchat. Uvidíte, že po čase se rány zahojí a vy se opět budete cítit dobře.

Pět porozchodových fází, které vedou k následnému uzdravení

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší rozchodové rady od známých žen

Rozchod. Slovo, kterého se bojí snad každý z nás. Téměř vždy totiž evokuje zlomené srdce, zklamání a bolest. I přesto je ale přirozenou součástí lidského bytí...

Výběr článků

Načítám