Hlavní obsah

Proč je důležité minulé vztahy správně uzavřít

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod je těžký. Období po něm ale může být obzvláště brutální. Kromě smutku a bolesti se totiž naše mysl často točí v začarovaném kruhu nevyřčených otázek a nezískaných odpovědí. Jak se posunout dál?

Foto: Profimedia.cz

Ukončený vztah nám pomůže se posunout dál.

Článek

Mnoho lidí se nedokáže s rozchodem smířit, a to i přesto, že od něj uběhlo i několik let. Na vině mohou být nevyřešené záležitosti, které v naší mysli utkví, a nelze se jich zbavit.

I proto je důležité podstoupit proces „uzavření jedné kapitoly“, který vám pomůže konečně překonat rozchod a cítit se lépe.

Proč je uzavření klíčové

Hlavním přínosem uzavření vztahu je to, že vám pomůže vyřešit silné nebo protichůdné pocity, které by mohly váš život na nějaký čas pozastavit.

„Je důležité zbavit se všech silných emocí, které máte spojené s vaším minulým vztahem, a to včetně negativních, ale i těch pozitivních,“ vysvětluje profesorka Terri Orbuchová pro Health a dodává, že pokud tak neuděláte, nejspíše budete tyto pocity přenášet i na vaše další vztahy.

Pět porozchodových fází, které vedou k následnému uzdravení

Vztahy a sex

K vyřešení nedokončených záležitostí vám může pomoci i váš expartner. Pokud se rozhodnete s ním setkat, volte ale raději strategii posluchače.

„Pokud cítíte, že by vám váš bývalý mohl zodpovědět otázky, které vám dlouho kolují v hlavě, udělejte to. Pokuste se ale zůstat klidní a zbytečně netahat do rozhovoru emoce. Ne vždy je to jednoduché, ale jen tak se dozvíte, co opravdu chcete,“ říká sexuální terapeutka Sari Cooperová.

Buďte také připraveni na to, že uslyšíte věci, které se vám nebudou líbit nebo se kterými nebudete souhlasit. Nedovolte ale, aby vás tato slova zranila. Naopak to vezměte tak, že jste si zřejmě nikdy nebyli souzeni, a tyto odlišnosti by se do vztahu dříve či později stejně promítly.

A co když s vámi váš ex nechce mluvit? Uzavřete tuto kapitolu bez něj. Podívejte se na váš vztah z vnější perspektivy a zapojte i vaše známé a rodinu. „Vaši příbuzní vám mohou povědět, jaký názor měli na vztah oni. Možná se dozvíte věci, které vám předtím nedávaly smysl a získáte na vztah jiný náhled,“ doporučuje Orbuchová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám