Hlavní obsah

Život s věčným kritikem aneb Ať udělám, co udělám, vše je špatně

Právo, Alice Vondrová, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí lidé stále žijí v mylné představě, že dospělý člověk se dá převychovat podle jejich představ, a to třeba i tím, že jej budou neustále kritizovat, upozorňovat na nedostatky a případně velet jako generál na vojně. Většinou se tak chovají lidé, jejichž vědomí vlastní ceny je chatrné. Své maličké sebevědomíčko se snaží zvětšit tím, že ponižují druhé, a to zejména ty, kteří jsou na nich závislí. Nikdo jiný by si to nenechal líbit.

Foto: Profimedia.cz

Když jsme za všechno jen kritizovaní, ztrácíme motivaci.

Článek

Stále je mezi námi spousta lidí, kteří žijí podle hesla: Když někoho ponížíš, ocitneš se výš. Je to ovšem velmi ubohý, a hlavně zcela nefunkční způsob jednání.

Dospělý člověk se dokáže přizpůsobit přáním druhého jenom dobrovolně. To je nutné zdůraznit. A musí k tomu mít pozitivní motivaci. Nějaký rozumný nebo příjemný důvod, proč partnerovi vyhovět. Třeba kvůli klidnému a pohodovému soužití. Jeho situace ho však nesmí ponižovat nebo v něm vyvolávat nějaké silné negativní pocity.

Nejefektivnější cesta je, když partner příznivě reaguje na jeho snahu, chválí ho nebo i odměňuje za to, že dělá věci, které ho potěší. Pokud se dopouští něčeho, co je mu naopak nemilé a co si nepřeje, měl by ho na to upozornit. Taktně a jemně.

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Vztahy a sex

Skoro každý ví, že i malé dítě lépe vychováme odměnou než trestem. Co chvály a úsměvů dítě sklidí, když se mu poprvé povede udělat něco do nočníčku. A jaké divadlo kolem toho děláme? Má to jediný cíl. Aby to děťátko dělalo takhle stále. Má to i další pozitivní rys. Když vytrvale chválíme a odměňujeme chování, které je žádoucí, automaticky potlačujeme to nežádoucí.

Potřebu odměny a kladného přijetí máme v sobě zakořeněnou prakticky od narození až do smrti. Ve škole jsou nám odměnou za dobrou práci jedničky a radost rodičů. V zaměstnání zase peníze a kariéra. V mezilidských vztazích to bývá uznání, ocenění a projevy respektu. Pro uspokojení této potřeby jsme ochotni udělat hodně.

Když jsme však za všechno jen kritizovaní, trestaní a nikdy odměněni, ztrácíme motivaci a zaujímáme obrannou pozici.

Jak muži zalichotit a polechtat jeho ego

Vztahy a sex

Snaha věci měnit

Zprvu se většina lidí snaží vyhovět, protože očekává ocenění. V těchto případech ale k tomu obvykle nedochází.

Proto po nějaké době mnozí přistoupí na ofenzívu a tedy boj. Bohužel ani tímto způsobem nedochází ke změně, ba naopak věci se ještě více zhoršují a v mnohých rodinách pak může jít doslova o život.

Dotyčnému tak nic jiného nezbývá, než ze vztahu odejít nebo rezignovat, protože ať se bude snažit nebo ne, výsledek zůstane vždy stejný.

Jasný signál, že rozvod je to nejlepší řešení

Vztahy a sex

V těchto případech je vždy lepší přestat se snažit zavděčit a šetřit raději energii na cokoliv jiného, co dokáže potěšit a dělat radosti. A to zvlášť v okamžiku, kdy rozvod není tím nejlepším řešením, ať už kvůli dětem či dalším okolnostem.

Člověk nemůže dělat víc, než zvládne. Důležitý je pocit, že nezanedbáváte nic důležitého. Usilovat o dokonalost je hloupost. Život by měl být pestrý a zajímavý, ne nudně dokonalý.

Reklama

Související články

Čtyři znaky toxického vztahu

Život v páru pokaždé nebývá lehký. Špatné návyky se časem nastřádají, a aniž byste si toho všimli, začínají se čím dál tím víc projevovat a škodit. Ze zdravého...

Jak poznat ženu manipulátorku

Láska dokáže s naším tělem neuvěřitelné věci. Mimo jiné otupit smysly, zamotat hlavu a zatemnit zrak. I proto se někteří muži stanou nevědomky obětmi žen...

Výběr článků

Načítám