Hlavní obsah

Typy tchyní, které mohou ohrozit vaše manželství

Novinky, Eliška Fischerová

Naleznout rodinu, ve které jsou všechny vztahy zalité sluncem, je téměř nemožné. Někde řeší nevěry, jinde černé ovce, které kazí rodinnou pověst. Výjimkou není ani nepříjemné chování tchyně, které vám může dlouhodobě ztrpčovat život. Pokud ale zjistíte, s jakým typem tchyně máte tu čest, pak proti jejímu chování můžete vytasit vhodné zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Naleznout rodinu, ve které jsou všechny vztahy zalité sluncem, je téměř nemožné.

Článek

Četnost anekdot na téma tchyně napovídá, že napjaté vztahy mezi snachou a tchyní jsou standardní záležitostí. Nenechte se ale zmást. Většina tchyní patří k milujícím matkám, které pro svého syna, a potažmo jeho partnerku, chtějí jenom to nejlepší.

Bohužel, můžeme se setkat také s menším procentem tchyní, které naopak kolem sebe kopou a za každou cenu chtějí dokázat, že jejich snacha není pro syna příliš dobrá. Připomíná vám tento scénář konkrétní osobu? Pak rozhodně není od věci, když zjistíte, k jakému typu tchyně se řadí maminka vašeho partnera.

Žárlivá tchyně

Poznat žárlivou tchyni není vůbec složité. Tato dáma se k vám chová chladně, nebojí se kritiky, a především vás považuje za svou konkurentku. Za jejím chováním stojí pocit, že jste nahradila její místo v životě jejího syna.

„Nejlepším a nejúčinnějším způsobem, jak reagovat na její kousavé poznámky, je mlčet. Podívejte se přímo na ni, usmějte se a absolutně nic neříkejte. Je pravděpodobné, že po nepříjemných třiceti sekundách vezme svá slova zpátky, případně se bude cítit trapně,“ radí psychoterapeutka Tina B. Tessinová.

Poradna: Přílišná pomoc matky mi zničila rodinu

Vztahy a sex

Je logické, že se proti kritice chcete ohradit, avšak myslete na to, že nemá smysl přilévat olej do ohně. V opačném případě by se váš vztah vyostřil, což z dlouhodobého hlediska nemusí dělat dobrotu.

Tchyně všeználek

Všechno ví, všude byla, a především má na všechno názor. Ať už řešíte rodičovství, finance, zdravotní problémy nebo dovolenou, vaše tchyně ihned přijde se svým komentářem, který pravděpodobně bude opačného charakteru než váš názor.

„Zůstaňte klidná, ignorujte ji nebo řekněte jenom hm. Jedině tak můžete její proud názorů umlčet. Pokud patříte k nekonfliktním ženám, pak myslete také na to, abyste nevědomky nepřizpůsobovala život jejím názorům. Případně si pohlídejte, aby podobné tendence neměl váš partner,“ říká Tina B. Tessinová pro Bride.

Nápomocná tchyně

Není nic špatného na tom, když vám tchyně chce jakkoliv pomoci. Občasné hlídání dětí, malá finanční půjčka nebo nákup potravin – to všechno jsou drobné úkony, které doopravdy potěší a utuží vztah mezi snachou a tchyní.

Problém přichází v momentě, kdy si vás či vašeho partnera tchyně kupuje. Následně se totiž cítíte zavázaná, čehož tchyně může kdykoliv využít.

„Myslete na to, že za svou dobročinnost může chtít na oplátku něco, co vám bude proti srsti,“ dodává psychoterapeutka.

Když v sexuálních fantaziích hraje hlavní roli tchyně

Vztahy a sex

Finančně závislá tchyně

Můžete se setkat také s tchyní, která svého syna využívá. Jednou jsou to drahé dárky, podruhé drobná finanční výpomoc a potřetí zjistíte, že její nové auto je zaplaceno z vašeho společného účtu. Samozřejmě, není nic špatného na tom, když člověk svým rodičům dopřává a hezky se o ně stará. Rozhodně ale není v pořádku, když matka využívá svého syna a poroučí si drahé dárky k narozeninám.

„Potomek cítí povinnost splnit matce všechno, co jí vidí na očích. Je však důležité, abyste si s partnerem stanovili finanční limity, přes které nepojede vlak,“ vysvětluje Tessinová.

Tchyně, která nesdílí váš styl výchovy

Každý rodič má svůj pohled na výchovu, který považuje za ten nejlepší. Pravdou ale zůstává, že tchyně by měla respektovat pravidla, která jste si s partnerem ohledně výchovy dětí stanovili.

„Pokud vaše tchyně dlouhodobě nerespektuje či podkopává vaši výchovu, pak možná musíte omezit čas, který tráví se svými vnoučaty. Jedná se ale o složitou situaci, na které byste měli pracovat jako tým. Určitě lze najít mnohem jednodušší řešení, které bude vyhovovat oběma stranám,“ dodává Tessinová.

Dokonalé matky nejsou, mnohem lepší je si to přiznat a volně dýchat

Děti

Tchyně milující tradice

Existují i tchyně, které se nedokážou smířit se změnou rodinných tradic. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy se jedná o Vánoce, Velikonoce nebo společné dovolené. Pokud vaše tchyně předpokládá, že výše zmíněné svátky budete trávit společně, pak přichází otázka, zda s tímto plánem souzníte.

„Vy i váš partner se pobavte o tom, jak chcete svátky trávit. V případě, že se rozhodnete pro skromnou oslavu ve dvou, pak svůj názor tchyni jemně a ohleduplně sdělte. Následně si za svým rozhodnutím pevně stůjte,“ radí psychoterapeutka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám