Hlavní obsah

Dokonalé matky nejsou, mnohem lepší je si to přiznat a volně dýchat

Novinky, Dana Sokolová

V minulosti bylo na ženu pohlíženo jako na někoho, kdo by se měl postarat o děti, domácnost a manžela. Ženy, které chtěly zasvětit svůj život určité profesi, neměly moc šancí. I když se staly úspěšnými ve svém oboru, trvalo nějakou dobu, než na ně přestalo být pohlíženo skrz prsty. Dnes by podle některých lidí úspěšná žena měla zvládat kromě dětí, domácnosti a manžela i kariéru. Málokdo si ale uvědomuje, jak fenomén „supermámy“ ničí samotné ženy, ale i jejich děti.

Foto: Profimedia.cz

Fenomén „supermámy“ ničí ženy i jejich děti.

Článek

Ve filmech, časopisech, na sociálních sítích jsou mnohé dámy často ztvárněny jako super ženy, které jsou dokonalými matkami, manželkami, milenkami, a zároveň úspěšné ve své profesi. Dnešní super žena tudíž každé ráno vstane, zaběhá si, udělá dětem i manželovi snídani, připraví všem svačiny, odveze děti do školy, pak si odběhne do práce, po škole vyzvedne děti a rozveze je po kroužcích.

Když dětem skončí aktivity, přiveze je domů, poklidí, uvaří večeři, samozřejmě ne z polotovarů, ale z lokálních a čerstvých surovin, udělá s dětmi úkoly, doučí je vše, co budou potřebovat. Poté je uloží a rázem se přemění v sexuální bohyni, která náruživě čeká na svého muže v ložnici ... Když usne i manžel, nezapomene si každý večer před spaním přečíst alespoň jednu kapitolu z knihy o osobním rozvoji...

Je jasné, že snažit se o něco podobného v reálném životě, ať o to žena usiluje sebevíc, je dost marné. Ne náhodou jsou poté mnohé ženy utahané, vystresované, frustrované a do usměvavé a milé matky, manželky i milenky mají daleko.

„V takovém případě si pomalu žena zadělává na psychické problémy i fyzické vyčerpání. A že dítě potřebuje především spokojenou mámu, netřeba připomínat,” upozorňuje psycholožka Pavla Koucká.

Každá žena by si měla položit otázku, proč tolik usiluje o to být dokonalá. Co tím chce získat? „Častou odpovědí je láska a přijetí ostatních. Nezískají dotyčné ale ve výsledku o to více závistivých pohledů kolem? Je pro ně důležitější být dokonalá, nebo opravdová? Měly by si přiznat, že slupka dokonalosti je vlastně chrání před zraněním,“ vysvětluje garantka Projektu sebedůvěry Dove psycholožka Šárka Kučerová.

Ženy, které touží po dokonalosti, tak ve skutečnosti většinou pouze volají o pomoc, chtějí být přijaty takové, jaké doopravdy jsou. „Touha po lásce a přijetí je základní lidská potřeba. Tato touha je motorem k tomu, že jsou ženy schopné dělat věci, které vlastně samy uvnitř nechtějí,“ upozorňuje Kučerová.

Trpí nejen ženy samotné, ale i jejich děti

Děti matek, které se snaží být za každou cenu dokonalé, jsou často přehnaně úzkostlivé a snaživé. Bojí se, že když udělají něco špatně, maminka se na ně bude zlobit a nebude je mít ráda.

Takové děti žijí v neustálém tlaku a stresu, je pro ně těžké prožívat život autenticky a radovat se z maličkostí. Snaží se pořád dosahovat těch nejlepších výsledků. Stále mají potřebu naplňovat očekávání druhých.

Z dcer vychovávaných takzvanou supermámou tak může vyrůst opět žena toužící po nesmyslné dokonalosti. Je otázkou, u které generace se to zastaví. O zdravé nedokonalosti a pochopení reakcí okolí můžou mámy komunikovat s dcerou třeba dle příručky Sama sebou. Nemusíte být vždy dokonalá, zapamatujte si to.

Jak z toho ven?

Každá žena by měla více naslouchat sama sobě a svým potřebám. Zároveň by se měla naučit oslavovat neúspěchy a chválit se za chyby, které udělá. Každý den by si měla naordinovat záměrně alespoň jednu věc nedokonale. Neznamená to však zanedbávání všech činností.

„Začněte pouze jednou oblastí a v těch ostatních si naopak dovolte dokonalá být. Důležité je, abyste se naučila svobodně rozhodovat, co dělat chcete, a co ne,“ radí psycholožka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám