Hlavní obsah

Tři tajné důvody, kvůli kterým muži opouštějí vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod je vždy náročná věc. Mnohdy máme pocit, že jsme ho neviděly přicházet. Ať k rozchodu dojde jakkoli, obvykle bývají společné tři věci. Tajné důvody, které mužům brání naplno vyjádřit své city.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možná si myslíte: to není můj případ. Můj partner byl tak skvělý, otevřený, své city neskrýval a měl mě určitě rád.

Jak ale dodává pro Yourtango vztahový kouč Clayton Olson, který již 15 let v rámci své praxe vede jak soukromá sezení, tak i veřejné online skupiny na mezinárodní úrovni (USA, Austrálie, Velká Británie, Asie) pro ženy i muže, s podobnými problémy se potýkají téměř všichni muži. Mnohdy je matou a způsobují, že se trápí. Ale jen málokdy se s nimi svěří.

Jejich pochopení vám může pomoci překonat nepříjemnosti spojené s rozchodem… nebo vám možná pomůže získat bývalého přítele zpět. O čem je řeč?

Cítí se pod tlakem

Neustále jste ho pronásledovala? Chtěla jste víc lásky, pochopení, náklonnosti nebo sexu? Snažila jste se často věci ve vztahu napravovat?

Nejčastější ukazatelé toho, že je váš vztah na pokraji vyhoření

Vztahy a sex

Pokud se dokážete s některými věcmi ztotožnit, je možné, že ve vašem vztahu byla jistá nerovnováha a je dost pravděpodobné, že se dotyčný ve vaší přítomnosti cítil pod tlakem, možná i neschopný řešit věci sám za sebe.

Většina mužů špatně snáší emocionální tlak a snaží se mu co nejvíce a nejrychleji vyhnout. Často při něm získají pocit, že ať dělají, co dělají, pro vás to nebude nikdy dost dobré. Proto se mnohdy uzamknou sami v sobě a nedají nic znát.

Cítí se ve vztahu jako soupeř

Pokud muž ve vztahu získá pocit, že v něm musí se ženou soupeřit, časem ho přepadne nejen pocit vlastní nedostatečnosti, ale také jako by v životě ženy nebylo místo pro jeho mužnost.

Jste s partnerem na nejlepší cestě k rozchodu? Tyto skutečnosti napoví

Vztahy a sex

„Tím rozhodně nechci říct, že by měl muž ovládat vztah, to by škodilo oběma stranám. Úspěšný vztah by měl mít spíš formu doplňkové síly, kdy se každý člověk v určité oblasti vzdá své kontroly. Když se tak nestane, obě strany začnou soutěžit. O to, kdo získá nadvládu nad vztahem – a nakonec prohrají oba,“ tvrdí Olson.

Jak poznat, že vám hrozí něco podobného? Poznáváte se v podobných situacích?

  • Hádáte se před přáteli často o tom, kdo z vás má pravdu?
  • Kdo je hlavním finančním „živitelem“ rodiny? 
  • Vyděláváte více než on a dáváte mu to neustále najevo?
  • Děláte neustále zásadní rozhodnutí (kam se půjdete najíst, na jaký půjdete film apod.)?

Pokud v podobných situacích muž nabyde dojmu, že jste proti němu místo s ním, nebude nikdy schopen naplno otevřít své srdce, protože se jednoduše bude bát prohry.

Necítí se respektován

Žádný muž si nemůže vybudovat vztah se ženou, která si ho neváží. Musí cítit, že je pro partnerku na prvním místě a že v nejhorších chvílích pro něj bude oporou.

7 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než láska

Vztahy a sex

„V tom je skrytá pravda o vaší hodnotě ve vztahu – vy jste klíčem k jeho velikosti,“ dodává k tomu Olson.

Aby v sobě mohl muž „otevřít“ vše, včetně něhy a ochoty zavázat se, potřebuje k tomu respekt. S takovou ženou po svém boku může v životě nejen více riskovat, ale i více zažít, než kdyby byl sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám