Hlavní obsah

Radim Uzel: Středňáci při sexu víc riskují

Právo, Radim Uzel

Sexualita na sebe bere v různém věku různé podoby. Také intenzita našich sexuálních požadavků a prožitků se v průběhu života mění. Pubertální chlapci si často stěžují na zdrženlivost a odmítavost stejně starých dívek. Není divu. Ženská sexualita plně rozkvétá až po třicítce.

Foto: Profimedia.cz

Kondom si v Česku může koupit každé dítě.

Článek

Často pak vidíme, jak někdejšího sexuálního divocha a loudila zajímá v padesáti letech daleko víc kanape, televize a noviny. Partnerka, která v mládí hochy cudně odmítala, ho marně svádí pomocí erotického prádla a romantické hudby, nebo jak říkají mladší ročníky: pomocí oplodňováků. Co na to bývalý sexuální svůdník: raději přepíná na Branky, body, vteřiny.

Britské výzkumy z posledních let odhalily další zajímavý jev. Mladá generace se chová v sexu zodpovědněji, než lidé středního věku. Ti se totiž daleko častěji vystavují riziku sexuálně přenosných chorob. Nechrání sebe, a tedy ani partnerku. Sotva každý třetí britský třicátník nebo čtyřicátník používá kondom při pohlavním styku s novou známostí.

V České republice jsme si stěžovali na nízkou spotřebu prezervativů. Proto je ministr zdravotnictví rozhazoval před dvaceti lety z balónu a z helikoptéry.

Teenageři riskují podstatně méně. Tři čtvrtiny z nich sáhnou v takové situaci po ochraně. Zajímavé jsou také rozdíly v popularitě kondomů u párů s různým věkovým rozdílem. Pokud je tento rozdíl malý, využijí prezervativ v 61 procentech případů. Když je vyšší než pět let, bývá to jen 44 procent. O tom, že bude nutné propagovat mezi třicátníky a čtyřicátníky používání kondomu, svědčí i jiný fakt. Počet diagnostikovaných pohlavních chorob se u nich zvyšuje.

V České republice jsme si kdysi stěžovali na nízkou spotřebu prezervativů. Zvlášť v porovnání s většinou zemí Evropské unie. Proto je před dvaceti lety rozhazoval tehdejší ministr zdravotnictví z balónu nebo z helikoptéry. Samozřejmě v rámci jejich propagace. U většiny tehdejší společnosti však vzbudil hlavně pohoršení.

Tehdy jsme se také mohli dočíst, že ve švédských mateřských školách probíhají soutěže mezi chlapečky a holčičkami v rychlosti nafukování kondomů. Uplynulo dvacet let, ministr zdravotnictví už kondomy ze vzduchu nehází. A v mateřských školách hrají děti tak nanejvýš Člověče, nezlob se. Nicméně pověst kondomu se zlepšila.

Troufám si říci, že jsme možná o něco lepší než nezodpovědní Angličané. Přesto si mi jeden nezletilý mladík stěžoval na besedě. Prodavačka v obchodě mu odmítla prodat kondom, poněvadž je ještě malý. Nikoliv ten kondom, ale kupující chlapec. Ten zákaz si samozřejmě vymyslela. Nezletilý nesmí dostat v obchodě cigarety a alkohol. Ale kondom si v České republice může koupit každé dítě.

Nemusí čekat, až mu ho ministr hodí ze vzduchu. Může se podívat, jak ten předmět vypadá a nafouknout si ho. Jako ten školáček ze švédské mateřské školy.

Tenhle švédský model není samoúčelný. Psychologové vědí, že by dítě mělo poznat určité předměty už v předškolním věku a získat k nim přirozený vztah. Kondomy pak ztratí punc něčeho nemravného. Daleko větší počet lidí je potom začne považovat za to, čím doopravdy jsou: předmětem, který může ochránit lidské zdraví, a v případě viru HIV i život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám