Hlavní obsah

Podvedla jsem partnera. Co teď s tím

Novinky, ald

Říkala jste si, že svého partnera nikdy nepodvedete? Najednou ale sedíte na posteli cizího muže a vaše tělo pohání koktejl endorfinů a výčitek? Pravděpodobně nejste první ani poslední žena, která svého partnera podvedla. Pokud ale nechcete žít v bludném kruhu dvou mužů, musíte začít rychle jednat.

Foto: Profimedia.cz

K nevěře nedochází pro nic za nic.

Článek

Manželský vztah je založen na mnoha vzájemných dohodách, mezi které se povětšinou řadí i monogamní smýšlení. Psychoterapeutka Esther Perelová ale upozorňuje, že nevěra je nejméně stejně stará jako instituce manželství.

Jednoduše řečeno tu byla vždy. Jediný rozdíl je v tom, že v současné době se dožíváme vyššího věku a tím pádem žijeme v manželství mnohem déle než naše prababičky a pradědečkové.

„Očekáváme, že jeden člověk nám dá to, co nám kdysi poskytovala celá vesnice. A přitom žijeme jednou tak dlouhý život,“ píše Perelová ve své knize The State of Affairs: Rethinking Infidelity.

Na co všechno byste se měli připravit, pokud přemýšlíte o nevěře

Vztahy a sex

Psychoterapeutka zároveň dodává, že od roku 1990 se míra žen, které podvedly svého partnera, zvýšila o 40 %. Jedno je tedy jasné, nevěra rozhodně není na ústupu a pravděpodobně se svým způsobem dotkla nebo dotkne každého z nás.

Ponechme stranou důvody, proč k nevěře dochází, a raději se zaměřme na to, co s provedenou nevěrou dělat.

Položte si základní otázky

K nevěře nedochází pro nic za nic, a proto je důležité, abyste o důvodu vaší nevěry přemýšlela. Zkuste se zaměřit na to, co vás na novém muži přitahovalo, proč jste do nevěry šla, a nezapomeňte si položit otázku, zda svého partnera doopravdy milujete.

Není od věci, když budete chvilku pouze sama se sebou a utřídíte si myšlenky a emoce. Možná sama zjistíte, že za vaší nevěrou stojí vážné důvody, které mohou dříve nebo později znovu ohrozit vztah.

Chcete do původního vztahu investovat energii nebo cítíte, že se potřebujete pohnout z místa? I to je důležitá otázka, na kterou je dobré znát odpověď.

Proč není dobré tolerovat nevěru svého partnera

Vztahy a sex

Přerušte kontakt s danou osobou

Rozhodla jste se, že zůstanete se svým partnerem? Pak v první řadě přerušte kontakt s člověkem, se kterým jste byla nevěrná.

„Pokud si přejete, aby vaše manželství přežilo, ukončete veškerou komunikaci s osobou, se kterou jste podváděla,“ říká psychoterapeutka Rhonda Richards-Smithová, která dodává, že musíte jednat opravdu rychle.

Nevěra - odlišnosti v podání ženy a muže

Vztahy a sex

Napište dané osobě své rozhodnutí a následně už nereagujte na další zprávy, pozvánky na rande či telefonáty. I když se tento krok může zdát drsný, vaší situaci rozhodně pomůže.

Přiznat se nebo mlžit?

Psychologové se shodují, že nevěru je důležité přiznat. „Nevěra může ve vztahu neustále probublávat. Ať už si to uvědomujete, nebo ne, nepřiznaná nevěra může naprosto zničit váš vztah,“ říká Richards-Smithová pro Oprah Magazine.

V ideálním případě jděte s partnerem na neutrální místo, na kterém mu nevěru přiznejte. „Očekávejte ticho, vztek, nedůvěru nebo slzy. Váš manžel možná bude potřebovat prostor k tomu, aby nevěru zpracoval,“ tvrdí psychiatr Brian Weiss.

Pokud chcete být ke svému muži férová, řekněte mu, jak dlouho nevěra probíhala. Zároveň se vyhněte detailnímu popisu nevěry. „Podrobnosti o činech a místech nejsou nápomocné, protože na ně váš manžel nikdy nezapomene,“ varuje Weiss.

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Vztahy a sex

Za nevěru nemůže partner

Možná jste partnera podvedla, protože se ve vztahu nesnažil. Možná jste nebyla sexuálně uspokojena a potřebovala jste si připomenout, co znamená slovo vášeň. Anebo vás partner podvedl a vy jste mu to „pouze vrátila“. Bez ohledu na to, co vás k nevěře hnalo, je důležité vědět, že v tomto případě jste viníkem vy. To vy jste zradila důvěru svého partnera.

„Převzít odpovědnost za své chování je zásadní v momentě, kdy partneři chtějí nevěru vyřešit,“ dodává Richards-Smithová.

Láska je především o důvěře a upřímnosti, soucitné lži k ní nepatří

Vztahy a sex

Znovuzískání ztracené důvěry

Nikde není psáno, jak dlouho trvá, než partner nevěru skousne. Někteří pánové se s nevěrou popasují poměrně rychle, jiným to trvá měsíce i roky. Netlačte na svého partnera a dejte mu čas, aby své emoce zpracoval.

Rozhodně se vyplatí, když mu poskytnete dostatek prostoru. Počítejte i s tím, že někteří muži se s nevěrou nesmíří nikdy.

Reklama

Související články

Jak zvládnout vztah se ženatým mužem

Odhlédneme-li od obecně uznávaných pravidel morálky, procento vztahů, kdy je jeden z partnerů zadaný „jinde“, za poslední léta narostlo. Zamilovat se do...

Výběr článků

Načítám