Hlavní obsah

Osm způsobů, jak okamžitě zlepšit váš partnerský vztah

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezažíváte krizi, přesto cítíte, že váš vztah potřebuje vzpruhu? Nemusíte nutně propadat panice, bohatě postačí, když do vašeho všedního života implementujete osm jednoduchých rad. Výsledek? Spokojenější vztah plný lásky a porozumění.

Foto: Profimedia.cz

Nesexuální dotek je ve vztahu stejně důležitý jako ten sexuální.

Článek

Občas stačí udělat pár drobností a vztah ihned nabere na obrátkách. Vyzkoušejte těchto osm rad, které vašemu vztahu dodají šťávu.

1. Malá gesta

Během každodenního kolotoče často zapomeneme, že po svém boku máme úžasného chlapa. Přitom právě slova díku, něhy a lásky hrají ve vztahu ohromnou roli.

Zkuste se zastavit a pochválit svého partnera za to, jak skvěle se o vás a vaši rodinu stará. Uvařte mu oblíbené jídlo, otevřete láhev vína a užijte si jeho společnost. Každá drobnost se počítá a uvidíte, že partnera toto gesto potěší.

Drobnosti, které výrazně posilují vztah

Vztahy a sex

2. Vypněte svůj mobil

Jak vypadají vaše společné večery? Pokud jste oba dva přilepení na obrazovce smartphonu, pak to o vašem vztahu nevěstí nic dobrého.

Studie publikovaná v odborném časopise Computers in Human Behavior se zaměřila na 1160 zadaných lidí a zkoumala jejich používání mobilního telefonu. Ze studie následně vyšlo najevo, že časté používání sociálních sítí dlouhodobě poškozuje úroveň vztahu.

Pokuste se tedy omezit čas strávený u sociálních sítí, místo toho s partnerem komunikujte.

3. Usínejte spolu

V dnešní hektické době není jednoduché najít čas, kdy se můžete věnovat jeden druhému. „Před spaním je ideální chvíle to napravit,“ doporučuje lékař Barton Goldsmith.

Naučte se chodit do postele společně, povídat si o uplynulém dnu a nezapomeňte si před spaním dát polibek na dobrou noc. I když by se mohlo zdát, že jde o drobné gesto, uvidíte, jak tato večerní rutina vašemu vztahu pomůže. Stejně tak je důležité, abyste si s partnerem naordinovali dostatečně dlouhý a kvalitní spánek.

4. Vzpomínejte na minulost

Pokud jste s partnerem už nějaký ten pátek, pak určitě máte mnoho společných vzpomínek. Některé jsou smutné, jiné pozitivní a pak jsou také vzpomínky, u kterých se zákonitě zasmějete. A právě tyto vtipné příhody z minulosti byste si měli společně připomínat.

To potvrzuje i studie Motivation and Emocion, která poukázala na to, že společně se smějící páry vykazují větší spokojenost ve vztahu než páry, které se nad společnými vzpomínkami nezasmějí. Vzpomínejte, smějte se, a především se snažte zapamatovat jenom to dobré, co váš vztah provázelo.

5. Vzhůru do tělocvičny

Možná by vás ani nenapadlo, že hodina zumby v místní tělocvičně nebo půl hodina poklusu může mít pozitivní vliv na váš vztah. „Endorfiny, které se během cvičení vyplavují, stojí za přívalem adrenalinu. A právě adrenalin je spojován s větší touhou a vášní,“ tvrdí Terri Orbuchová, výzkumná pracovnice v oboru manželství.

Co takhle vyzvat partnera ke společnému běhu? Uvidíte, že hodina sportu může následně ovlivnit i váš večerní a noční program.

Společný výdělek jako ukazatel partnerského štěstí

Vztahy a sex

6. Sex na nových místech

Máte pocit, že milování v ložnici je ohraná klasika? Pak je nejvyšší čas na změnu. „Nové prvky milování stimulují dopaminový systém,“ tvrdí psychiatrička Gail Saltzová pro Health.

Můžete si s partnerem zahrát hru a milovat se v každé místnosti, kde jste ještě sex nezažili. Případně nečekejte, až se setmí a užijte si nečekaný sex před obědem nebo při vaření odpolední kávy. Jednoduše řečeno, buďte otevřená experimentování a nebojte se zkoušet nové věci.

7. Obejměte partnera

Nesexuální dotek je ve vztahu stejně důležitý jako ten sexuální. Bohužel mnoho párů na to zapomíná a zbytečně se vyhýbá tomuto druhu kontaktu. „Dotek je pravděpodobně tím nejkonkrétnějším způsobem, jak ostatním lidem ukázat, že jste ve vztahu,“ říká Goldsmith a dodává, že dotek je také způsob, jakým se uklidňujeme.

„Pokaždé, když se dotknete partnera, posíláte mu nonverbální pozitivní zprávu,“ tvrdí lékař.

Dotyk je velmi důležitý, je to forma kontaktu a komunikace

Zdraví

8. Ptejte se

Jako pár pravděpodobně trávíte většinu času povídáním o práci, dětech nebo o společných kamarádech. Kdy jste se ale naposledy zeptala partnera na něco jiného?

„Ve vztahu se všichni vyvíjejí, a tak je pravděpodobné, že partner má zcela jiné zájmy, než měl na začátku vašeho vztahu,“ říká Terri Orbuchová.

Nebojte se partnera zeptat na téma, které jinak zcela přehlížíte. Možná budete sama překvapená, co vašeho partnera nyní zajímá nebo trápí.

Reklama

Související témata:

Související články

Mlčení může být snadno tichou agresí

Existuje řada znaků, které s docela slušnou přesností signalizují, jestli je vztah dvou lidí zdravý. Do nich patří na předním místě otevřenost a úroveň...

Jak dostat svou žárlivost pod kontrolu

„Kdo nežárlí, ten nemiluje,” zní ve vaší hlavě, zatímco tropíte žárlivou scénu. I když je žárlivost součástí mezilidských vztahů, občas nám pěkně přeroste přes...

Výběr článků

Načítám