Hlavní obsah

O čem se páry ve zdravém vztahu nehádají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době se doslova roztrhl pytel s informacemi o tom, jak definovat zdravý vztah, podle čeho ho poznat atd. V mnoha informacích není snadné se vyznat, stejně tak není snadné jednoznačně odpovědět. Ovšem napovědět, že je třeba na zdravém vztahu ještě hodně pracovat, může i to, o čem se hádáme.

Foto: Profimedia.cz

I do zdravého vztahu občasná hádka patří. I hádat se ale musí umět...

Článek

Podle čeho poznat už v základu zdravý vztah? Třeba podle toho, že se skládá z emočně vyzrálých jedinců. Tito lidé přebírají zodpovědnost za své vlastní emoční zdraví. Mají jasno ve svých potřebách, uznávají a berou primární odpovědnost za jejich naplnění. Nechtějí po nikom, aby to dělal za ně. A ve vztahu tak činí oba.

Zdravé vztahy nemohou vzniknout, pokud je jeden či oba tzv. spoluzávislí. Ve zdravém páru rovněž lidé umějí rozlišovat mezi tím, na čem záleží, a na čem ne, tvrdí na svém blogu manažerka a spisovatelka Kris Gageová.

Jak poznáte, že váš vztah postrádá zdravé komunikační návyky

Vztahy a sex

Jedinci ve zdravém páru se jednoduše „nehrabou“ v maličkostech. A ani se o nich nehádají. Které věci jsou příliš „malé“ na hádku ve zdravém vztahu? Nebo chcete-li naopak, mohou poukazovat na nezdravý vztah, pokud jsou častým tématem hádek?

Oblečení a jídlo

Emočně stálí jedinci nemají zapotřebí dělat svému protějšku rodiče. Pokud se obáváte o zdraví či hygienu dotyčného, pak je to jiná, jinak bychom ale obecně neměli řešit to, co protějšek jí nebo jak se obléká. Ve zdravém páru se lidé milují a respektují takoví, jací jsou.

Společně strávený čas

Hádky ohledně množství společně stráveného času, nebo o tom, kdo komu odepisuje na zprávy rychle či pomalu, i to jsou malichernosti, které se ve zdravém vztahu neřeší hádkou. Zdravé páry jsou schopny najít kompromis, který vyhovuje oběma.

Kolik volného času je potřeba ke spokojenému životu

Zdraví

Domácí práce

Je třeba si nalít čistého vína – jakkoli dokáže být otravné, když partner neustále nechává zvednuté záchodové prkénko, ani tak to není důvod k hádce. Stejně tak jako veškeré další domácí záležitosti.

A rada pro muže – domácí práce jsou jednou z věcí, které je prostě třeba dělat. Jsou pozadím domácího života, tvrdí Gageová. A dámy, pokud vás neustále štve napůl vymačkaná tuba od pasty, nehádejte se kvůli tomu a pořiďte si vlastní.

Recept na šťastný vztah? Poznejte svůj jazyk omluvy

Vztahy a sex

Čistota

I tento bod je třeba přijmout takový, jaký je – málokdy se na kvalitě čistoty domácnosti či čehokoli jiného dva lidé v páru shodnou. Partner nebude nikdy zrcadlit náš postoj, proto je třeba najít kompromis a sejít se na půl cesty a jít dál.

Kdo co vypotřeboval, snědl

Zase vám partner dojedl oblíbené cereálie a nechal ve skříňce jen prázdnou krabici s několika drobečky? Nebo vás partnerka neustále vytáčí tím, jak vám uzobává z talíře to, co jste si objednal vy, ale sama by si to nedala? A co na tom? Ano je to otravné, ale hádat se kvůli jídlu nebo tomu, co kdo snědl, nebo naopak nesnědl, je holý nesmysl.

Peníze

Jakmile přijde řeč na peníze, mnoho lidí rychle namítne, že to přeci není žádná „prkotina“, ale důležitá věc, na penězích vždy záleží a je třeba je řešit.

„Pravda, peníze jsou základem našeho bytí, potřebujeme je kvůli životu ve společnosti. Problém nastává ve chvíli, kdy si začneme myslet, že jich nemáme dost, nebo chceme víc. A případně kontrolovat, kam jdou, kdo kolik a za co utrácí a podobně,“ vysvětluje Gageová.

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Vztahy a sex

Ale protože jsou nedílnou součástí našich životů, musíme si k nim jako ke všemu dalšímu najít zdravý vztah. Partneři ve zdravém vztahu, bohatí či chudí, na to vždy přijdou.

Sex

I v sexu platí, že se jen těžko potkají dva lidé, kteří budou mít zcela totožné libido. V této oblasti je třeba dělat rovněž kompromis. Nejde o to se nutit do sexu, i když se vám nechce, ale spíš si užívat vzájemnou intimitu. A rozhodně se kvůli tomu nehádat.

Pokud tedy nejsou peníze či sex dostatečně „velkým“ důvodem k hádce, na čem opravdu záleží? Na životě, na to se vždy soustřeďte. „A nezapomínejte, zdravé páry se nehádají, alespoň ne často, zdravé páry komunikují a řeší problémy,“ dodává Gageová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám