Hlavní obsah

Kolik volného času je potřeba ke spokojenému životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte zaplněný kalendář a nevíte, kam dřív skočit? Možná vás někdy napadlo, o kolik šťastnější mohou být lidé, kteří mají daleko více volného času než vy. Přestože nová studie prokázala nesporné benefity, které se pojí s volným časem, ukázala také, že nic se nemá přehánět.

Foto: Profimedia.cz

Dostatek volného času je zdraví prospěšný.

Článek

Nová studie analyzovala data ze dvou rozsáhlých průzkumů o tom, jak Američané tráví svůj volný čas. Do studie bylo zahrnuto více než 35 000 respondentů.

Výsledky výzkumu ukázaly, že lidé s dostatečným volným časem mají obecně vyšší úroveň subjektivní pohody, ale jen do určité míry. Konkrétně lidé, kteří měli až dvě hodiny volného času denně, uváděli, že se cítí lépe než ti, kteří měli na své zájmy méně času. Ti, kteří ale měli pět a více hodin volna denně, se naopak cítili hůře.

Tato zjištění naznačují, že i co se týče volného času, je správně držet se zlaté střední cesty, což znamená vyhradit si 23 hodiny na činnosti, které vám dělají radost.

Nuda může dětem i prospět

Děti

„Mít málo volného času pochopitelně našemu psychickému i fyzické zdraví neprospívá. Výzkum ale ukázal, že i opačný extrém není pro naše tělo žádná výhra,“ říká hlavní autorka studie Marissa Sharifová pro Huffington Post.

Kvalita nad kvantitou

Většina lidí si samozřejmě uvědomuje, že přílišná práce není zdravá a je spouštěčem stresu. Tato studie ale ukazuje, že více volného času není zárukou štěstí, jak se někteří lidé domnívají.

Odborníci například poznamenávají, že někteří lidé bojují s úzkostmi či depresemi při odchodu do důchodu. Důvodem je nedostatek stimulů a vytrhnutí z přirozeného prostředí.

„V případech, kdy se lidé ocitnou s nadměrným množstvím volného času, jako je odchod do důchodu nebo odchod z práce, naše výsledky naznačují, že by těmto jednotlivcům prospělo, kdyby svůj nově nalezený čas strávili účelně,” říká Sharifová.

I proto se v doprovodném výzkumu většina dotázaných svěřila, že i kdyby měli více volného času, chtěli by jej trávit produktivně, a to například sportem či koníčky, které nějakým způsobem rozšiřují schopnosti.

Reklama

Související články

Jak se nevyčerpávat péčí o sebe samé

Ze všech možných stran slýcháme, že bychom na sebe neměli zapomínat, péče o sebe samé nám dodá energii a dobrou náladu. Není nic lepšího než si udělat čas na...

Nuda může dětem i prospět

Snažíte se svým dětem neustále plánovat čas, aby co nejméně chvil trávily před obrazovkami telefonů, tabletů či počítačů? Pak vězte, že to nemusí být vždy ku...

Výběr článků

Načítám