Hlavní obsah

Jak poznáte, že váš vztah postrádá zdravé komunikační návyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každé příručce o spokojeném vztahu se dočtete, že základním kamenem je zdravá komunikace. Jenže, co si pod tímto pojmem máme představit? A je opravdu možné, aby partneři našli „společnou řeč“ i během krizových momentů? Nejen na tyto otázky odpovídá psychoterapeutka Toni Colemanová.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé komunikační návyky můžete ve vztahu vybudovat.

Článek

Každý člověk má svůj specifický komunikační styl. Jeden rád problém rozpitvává, druhý hovoří stroze a za třetího promlouvají spíše gesta a mimika. I proto není pro partnery jednoduché, aby své komunikační styly sladili, a především dokázali jeden druhému naslouchat.

Podstatná je také komunikace v krizových situacích. Pokud s partnerem uvíznete v komunikačním bludném kruhu, koledujete si o velké partnerské potíže, které dříve nebo později mohou skončit rozchodem.

„Cítíte, že vás partner neposlouchá či nerespektuje vaše názory? V takový moment si musíte uvědomit, že váš vztah nemůže z dlouhodobého hlediska fungovat,“ varuje psychoterapeutka Toni Colemanová.

Věci o vašem vztahu, které byste kamarádkám říkat neměla

Vztahy a sex

Na druhou stranu je důležité říci, že zdravé komunikační návyky můžete ve vztahu vybudovat.

„Zdravá komunikace zahrnuje rovnocenné vyjádření hodnot, potřeb, přání a tužeb. Zahrnuje také upřímnost a zdravé hranice. Při absenci těchto atributů se vztah zbortí,“ míní terapeutka Tamara Hillová pro Bustle.

Nezdravé komunikační návyky ve vztahu

Každý pár má vlastní styl komunikace, který mu nejvíce vyhovuje. Přesto existuje nejméně sedm ukazatelů nezdravých komunikačních návyků, které byste s partnerem měli z vašeho vztahu co nejdříve vyprovodit.

Uvidíte, že zdravá komunikace se následně rychle a pozitivně projeví na míře konfliktních situací i na jejich způsobu řešení.

1. Komunikujete výhradně přes textové zprávy

Není nic špatného na tom, když s partnerem komunikujete přes textové zprávy. Problém ale přichází v momentě, kdy partner upřednostňuje online komunikaci před její offline verzí.

„Pokud partner silně spoléhá na posílání textových zpráv a vyhýbá se telefonátům, nebo dokonce hovoru tváří v tvář, jedná se o varovnou červenou vlajku,“ upozorňuje expertka na vztahy Lori Bizzocová.

Podle jejího názoru vyžadují textové zprávy minimální míru úsilí, navíc si jejich prostřednictvím partner od vás udržuje odstup.

Texting aneb Když textové zprávy zavání nevěrou

Vztahy a sex

2. Lež jako součást vašeho vztahu

Základním kamenem zdravého vztahu je nejen komunikace, ale také důvěra. Jenže důvěru nelze budovat ve chvíli, kdy se k vám partner nechová čestně.

„Mějte oči na stopkách a všimněte si každé situace, kdy k vám partner není upřímný. I nevinné lži se počítají, neboť postupem času mohou přerůst ve velké lhaní,“ tvrdí Bizzocová.

V žádném případě tedy drobné lži nepodceňujte, neboť i za nimi se skrývá neupřímnost.

3. Nemluví otevřeně o problémech

Pro pevný vztah je nesmírně důležité, aby partneři dokázali otevřeně mluvit o svých pocitech či obavách, a zároveň dokázali bez problému říct, co ve vztahu potřebují. Pokud se vám partner neotevírá nebo pociťujete, že před ním nemůžete být autentická, zdá se, že nežijete s pravým partnerem pro život.

„Je naprosto přirozené, že se partneři čas od času hádají. Nepřirozené je pouze to, že nedokážou o svých problémech nebo emocích otevřeně hovořit,“ říká expertka na vztahy.

Jak vztahy mění naše chování

Vztahy a sex

4. Skáče vám do řeči

Je něco otravnějšího než si povídat s někým, kdo vás nenechá doříct celou myšlenku? Ve zdravém vztahu je podstatné, aby oba partneři dostali příležitost vyjádřit své myšlenky.

„Skákání do řeči ale naznačuje netrpělivost a nezájem. V podstatě to vypadá, že partner nepotřebuje slyšet vaše názory,“ říká Colemanová a dodává, že postupem času může skákání do řeči přerůst ve velký problém.

5. Odpovídá jednoslovně

Ano, každý člověk není upovídaný. Na druhou stranu také není v pořádku, když vás partner „odměňuje“ pouze jednoslovnými odpověďmi.

„Jakmile pocítíte frustraci z toho, že partner nemluví v celých větách, většinou už je pozdě na změnu. Domnívám se, že jednoslovné odpovědi jsou výstražným signálem, který napovídá, že partner má problémy s kvalitní konverzací,“ naznačuje odborník na vztahy David Bennett.

Jste zaseknutá ve vztahu? Šest známek, které to odhalí

Vztahy a sex

6. Očekává, že mu čtete myšlenky

Pokud člověka ve vztahu něco trápí, nezbývá nic jiného než se partnerovi svěřit. Bohužel, existuje mnoho lidí, kteří v takové situaci mlčí a předpokládají, že jim partner či partnerka dokážou číst myšlenky.

„Takové chování nikdy nevede k ničemu dobrému. I proto je důležité, aby partner hned v začátcích vztahu pochopil, že nejste jasnovidka,“ poznamenává psychoterapeutka Fran Walfishová.

7. Při hádkách se vrací do minulosti

Co bylo, to bylo. A tak nemá smysl, aby vám partner při hádkách vyčítal věci, které už jsou dávno vyřešené. „Při řešení konfliktů je podstatné, aby se partner držel tématu a neskákal do minulosti,“ potvrzuje Walfishová.

Pokud jste si všimla, že přesně tímto způsobem partner problémy řeší, požádejte ho o změnu přístupu. V opačném případě hrozí, že vztah nemá pevné kořeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám