Hlavní obsah

Nové přátele můžete najít kdykoliv

Právo, Zuzana Musálková

V dětství a mládí jsme v intenzivním a pravidelném kontaktu s velkou skupinou lidí. Máme čas i prostor vytvořit skutečná přátelství a pár z nich vydrží po celý život. Co ale dělat, když se během let naši přátelé jako míčky rozkutálejí a my náhle zůstaneme sami?

Foto: Profimedia.cz

Aby bylo kamarádství úspěšné, je třeba založit ho na pozitivitě. Pozitivní pocity jsou v přátelství nejzásadnější.

Článek

Fakt, že nám postupem času zůstane z velké skupiny kamarádů jen několik těch takzvaně „pravých“ přátel, je přirozený.

Zaměstnání a rodinné povinnosti většinou zredukují volný čas, změna práce, bydliště, ztráta partnera nebo naopak život s někým novým či odchod do důchodu přinášejí náročné i bolestivé zvraty, jež nás vzdalují od našich starých přátel z dětství a mládí. A navazovat nová hluboká přátelství v pozdějším věku přitom nemusí být jednoduché.

Nejlepší investice na důchod

Dokud chodíme do zaměstnání, osamělost obvykle necítíme tak silně. Kritickým bodem se stává odchod do důchodu.

„Lidé by se měli připravovat na penzi nejen po stránce finanční, ale také po sociální,“ uvádí profesorka psychologie Julianne Holt Lunstadová, která se ve svém výzkumu zabývá samotou a jejím vlivem na psychický i fyzický zdravotní stav.

„Zaměstnání je pro většinu z nás stěžejním místem pro navazování společenských kontaktů. Po odchodu do penze přijdeme kromě práce i o kontakty. Jenže být spojen s druhými je základní lidská potřeba, stejně jako pocit pohody nebo pud přežít,“ dodává.

Velký rozdíl je i v tom, že v mladším věku vznikají přátelství spontánně. Vztahy pak utuží společné akce a aktivity, k čemuž nám později v životě ubývá jak času, tak energie.

Ovšem pokud se při odchodu do důchodu ocitneme bez přátel, času máme náhle až příliš mnoho. Proto je lepší jít osudu naproti a začít včas přemýšlet, kde se s někým můžeme spřátelit.

Kde hledat

Výhodné je využít sociální sítě. „Jako o spoustě věcí se dá říct, že je to dobrý sluha, ale zlý pán,“ myslí si psychoterapeutka Jana Gálová. Neměly by nám nahrazovat skutečný život.

Pokud ale slouží jen jako prostředek k navázání kontaktu, jsou skvělé. Existují např. i specializované internetové stránky, třeba spolecneaktivity.cz nebo mevyo.com, kde se dají najít různé akce, a lze na nich pořádat i své vlastní.

Záliba může být jakákoliv – od chození na výlety přes hraní karet či posezení na pivní zahrádce až po návštěvy divadel. Pomocí serveru naucmese.cz je možné uspořádat kurz zaměřený na vaši vlastní dovednost, kterou se budou chtít ostatní naučit.

„Hledání nových kontaktů je především o seberealizaci. Kdo rád háčkuje, může se pokusit najít tři stejně zaměřené lidi v okolí.“ Podle psycholožky platí, že čím bohatší máme život a čím více jsme otevřeni novým věcem, tím máme větší šanci vytvořit si kolem sebe novou sociální síť nebo doplnit tu stávající.

„Já osobně jsem v zahraničí začala chodit ven se psem. Napojila jsem se na skupinu pejskařů, která se scházela každé pondělí v devět.“ Důležité je u pravidelného setkávání vydržet a být trpělivý.

Lidský zájem o druhého

Složité to ve vyšším věku bývá i s otevíráním se někomu cizímu. Potkávat se a povídat si o bezpečných banalitách, jako je třeba počasí, je celkem lehké. Ovšem svěřit se, odhalit svůj vnitřní život, to už vyžaduje důvěru a odvahu jít s kůží na trh. Je tedy dobré si uvědomit, že naši noví potenciální přátelé hledají to samé co my.

„Důležité je mít lidský zájem o toho druhého a vytvořit si prostor naslouchat a napojit se na něj.“

Ani věk není překážkou. „Jde spíš o to, najít spřízněnou duši. Pracovala jsem jako dobrovolník na krizové lince a těm ostatním dámám bylo přes sedmdesát. Jedna z nich bývala novinářkou v Británii a vyprávěla mi o setkání s lidmi, o kterých jsem sama jen četla. Občas je to, skoro jako když náhodou najdete diamant,“ uzavírá Gálová.

Jsou to ti praví?

Pokud už nové známé najdete, jak poznáte, kteří jsou ti praví kamarádi? Expertka na přátelství Američanka Shasta Nelsonová shrnula znaky funkčního přátelství.

  • Aby bylo kamarádství úspěšné, je třeba založit ho na pozitivitě. Pozitivní pocity jsou velmi důležité i v partnerském vztahu, ale v přátelství jsou nejzásadnější. Od přátelství totiž očekáváme, že nám do života přidá radost, mír v duši a podporu.
  • Je také dobré, když si s kamarádkou můžeme věřit. Čím více času s někým trávíme, tím více můžeme odhadnout, jak se bude chovat v různých situacích. To by nám mělo dávat pocit podpory a vzájemného závazku.
  • Nemusíme si na nic hrát. Aby se oba cítili ‚viděni‘, je důležité mít možnost ukazovat se ve zranitelných podobách. Odhalujeme se, sdílíme, a čím víc někoho necháme, aby nás viděl takové, jací jsme, tím se cítíme víc milováni za to, kdo doopravdy jsme.

Nikdy není pozdě

Americká autorka rozvojových knih a expertka na životní změny Kathy Jordanová radí, jak s hledáním přátel začít.

Připusťte si osamělost. Realistický pohled na sebe a svůj život je prvním krokem. Všímejte si znaků, které ukazují na přerušení mezilidských spojení a samotu. Volají vám večer tak maximálně z telemarketingu? Je sledování oblíbených seriálů vrchol vašeho týdne? Přestali jste vařit, protože to je pro jednoho moc práce? I když tyto varovné signály rozpoznáte, uvědomte si, že samota není chyba charakteru, ale momentální stav.

Rozhodněte se, jakým přítelem chcete být. Nejdůležitější ingredience, kterou do vztahu přinesete, jste vy. Jakou energii a závazek jste ochotni nabídnout novým kamarádům?

Zamyslete se nad kvalitami, které ve svých přátelích hledáte. I když momentálně nikoho nemáte, není nutné snižovat požadavky. Naopak, čím více si uvědomujete, koho hledáte, tím spíše potkáte ty, kteří naplní vaše potřeby. Chcete někoho, kdo si užívá stejné aktivity jako vy? Sdílí vaše politické či duchovní názory? Máte společná témata k povídání? Má podobný životní styl? Naslouchá stejně rád jako mluví?

Chovejte se aktivně. Což je často obtížné, protože mnoho z nás se trochu stydí přidat do nových skupin. Když tak to vnímejte jako nutné zlo a přihlaste se na něco, co vás opravdu baví. Zkoušejte různé věci. Řekněte si, že je to jen do té doby, dokud nepotkáte lidi, se kterými si porozumíte. A vy je potkáte!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám