Hlavní obsah

Když kamarádka žárlí na kamarádku

Nerozlučné kamarádky, denní telefonáty, pravidelné dýchánky, společné vaření a dokola rozbory života v hlavní roli s nepovedenými láskami. Parťačky, které jen tak něco nerozdělí. Důvěra až za hrob, i tak by se dalo popsat přátelství mezi dvěma ženami. Jenže pak se jedna zamiluje či získá práci snů a vše je jinak.

Foto: Profimedia.cz

Žárlivost u žen dokáže zpřetrhat i ty nejpevnější vazby.

Článek

Žárlivost u žen dokáže zpřetrhat i ty nejpevnější vazby. Což ukazují i následující příběhy a zkušenosti odborníka.

Nová láska

Pětatřicetiletá Ema prožila mnoho lásek i zklamání, někdy ze vztahu odešla ona, jindy byla opuštěna, ale vždy šťastná za to, že má kolem sebe blízké přátele, o které se může opřít.

„Jestliže jsem byla odjakživa za něco skutečně vděčná, tak to jsou moji přátelé. Pokládám to vlastně vedle zdravé rodiny za jednu z největších životních výher. Na lásky jsem zatím neměla moc štěstí, a právě ve chvílích, kdy mi bylo ouvej, jsem si nejvíce uvědomovala, jak moc je okruh mých blízkých lidí důležitý,“ svěřuje se Ema.

„Samozřejmě mám kamarádky, které jsou hodně blízké a sdílíme skutečně velké intimnosti, víme o sobě mnoho. Nikdy by mě ale nenapadlo, že mezi nimi může být i taková, která to se mnou nemyslela asi tak upřímně a spíše jen využívala situace, kdy jsem byla sama a smutná, aby si užívala pocit, že není ona jediná, kdo nemá partnera,“ pokračuje.

V jednom období, kdy byla Ema po rozchodu, se právě s jednou z jejích kamarádek vztah velmi zintenzivnil. Když ale přišla záhy nová láska, dostavily se trhliny v přátelství. Začalo to neochotou sdílet štěstí, přes náladovost v kamarádském vztahu, ale i takové situace, kdy Ema dostávala zprávy jako „vrať mi moje knížky, budu je potřebovat“.

„Nakonec i moje mamka, se kterou si povídám prakticky o všem, mi řekla, že je v tom asi žárlivost a ať jsem opatrná na to, co s kamarádkou sdílím.“

Podle specialistky na osobnostní terapie Olgy Hanzalové takové chování není výjimečné. Strach z nenadálé samoty dokáže velmi významně poničit přátelství.

Lepší práce

Čtyřicetiletá Veronika prožila jiné rozčarování, a to, když získala velmi dobrou pracovní pozici se skvělým platem a její kamarádka najednou nebyla ta, kdo na vše má a kdo jí tak trochu určuje volný čas.

„Byly jsme kamarádky z bývalé práce, kde se z nás stala nerozlučná dvojka prakticky hned po mém nástupu. Já jsem však měla nižší pozici a také menší peníze. Proto když jsme šly někam ven nebo jely na víkend, řešily jsme občas, že si já něco nemohu dovolit. Vždy se mi ale dostalo nabídky, že mě třeba pozve na drink, abychom ještě nešly domů, nebo že wellness v hotelu zaplatí ona, byť jsem to po ní nikdy nechtěla. Nikdy jsem si ani na vteřinu neuvědomila, že mi vlastně do jisté míry určuje život, vše plynulo přirozeně,“ svěřila se Veronika.

Jenže pak dostala Veronika nabídku z jiné firmy a také mnohem lepší pozici a peníze. A bylo zle. Konečně si totiž mohla sama dovolit věci, o kterých dřív jen snila. Od své kamarádky se ale poté dozvěděla, že je zrádkyně, že když neměla peníze a tuto pozici, byla jí dobrá a nyní, že už jí nepotřebuje atd.

„Přátelství s někým, kdo je nešťastný, je o závisti. Domnělý přítel nebude chtít, abychom byli lepší nebo šťastnější. Náš úspěch ho bude bolet a náš takzvaný přítel bude chtít, abychom byli v nepohodě, jak je on sám. Pokud budeme lepší a on se nebude schopen posunout k lepšímu, odsoudí nás a opustí,” vysvětluje Olga Hanzalová.

Ve skutečnosti se tak většinou nejedná o opravdové kamarádství, lásku a vztah.  „V opravdovém vztahu se oba snaží vyvíjet k lepšímu, ke své přirozenosti. Nechtějí, aby byl na nich ten druhý závislý, chtějí, ať je sám sebou a podporují ho, aby byl sám sebou. Závislost je vždy negativní, předpokládá, že ten slabší se vzdá své podstaty a přizpůsobí se silnějšímu, vzdá se svého já. Jinak ho ten silnější opustí a bude si hledat někoho slabšího, kdo se mu plně přizpůsobí. Slabší je ale v takovém vztahu nespokojený a časem z takového vztahu stejně odejde,“ uzavírá odbornice.

Anketa

Máte podobné zkušenosti s kamarádkou a její žárlivostí?
Ano, zažila jsem něco podobného
73,4 %
Ano, jen se nám problém podařil vyřešit a jsme kamarádky dál
6 %
Ano, ale v našem případě jsem za problém se žárlivostí mohla já
7,9 %
Ne, mám okolo sebe jen samé fajn kamarádky
3,2 %
Ne, ale chápu, že se něco takového může stát
9,5 %
Celkem hlasovalo 252 čtenářů.

Reklama

Související články

Problém jménem nejlepší přítelkyně partnera

Přátelství mezi mužem a ženou může být velmi silné, zvlášť pokud se utváří spoustu let. Začít s takovým mužem žít pak ale může být velmi složité, zvlášť pokud...

Vztah versus kamarádi: Kdy nastává problém

Obzvláště v počáteční fázi vztahu je běžné, že se nemůžeme svého partnera nabažit a chceme s ním trávit každou volnou minutu. Problém ale nastává ve chvíli,...

Výběr článků

Načítám