Hlavní obsah

Největší ničitelé našeho sebevědomí

Novinky, bok

Dostatečné sebevědomí pomáhá člověku v mnoha ohledech. Sebevědomí lidé jsou odvážnější, nebojí se životních výzev a snaží se něčeho dosáhnout. Co když ale zrovna vaše sebevědomí někam zmizelo?

Foto: Profimedia.cz

Máte pochyby, nevěříte si, bojíte se nových věcí? Vaše sebevědomí by zasloužilo posílit.

Článek

Tzv. zabijáků sebedůvěry existuje hned několik a za všemi stojí většinou stejný viník, amygdala. Jde o mozkovou strukturu ve tvaru mandle, která je součástí limbického systému. Je to emoční centrum, které má na starosti udržet vás v bezpečí. Podle dané situace upozorňuje na nebezpečí a spouští různé reakční instinkty – boj, útěk nebo i tzv. zamrznutí.

Problém bohužel je, že ačkoli mnohdy situaci vyhodnotí správně a naše reakce je adekvátní, jindy se ne zrovna „trefí“. Její reakce založená na strachu a pochybách nás tak může držet uzamčené v naší komfortní zóně, což nám následně brání například ve sdílení našeho talentu, poznávání nových věcí atd.

Jak si přirozeně vybudovat sebevědomí

Vztahy a sex

Ve špatně vyhodnocených situacích ale amygdala působí jako sabotérka, která vám „našeptává“ různá přesvědčení, čímž podněcuje strach a pochybnosti o sobě samém. Ve spojitosti s tím pak člověk často řeší otázky typu: Kdo jsem, abych se k tomu vyjádřil?, Co když jsem to nepochopil/a správně? a mnohé další, uvádí některé z příkladů na svém blogu hypnoterapeutka Michele Molitorová.

Jak dodává, pokud s tím nic neuděláte, zůstanete zaseknutí na místě, budete rozladění a pravděpodobně se také budete stále více litovat.

Sebevědomí mnohým Čechům stále chybí, s těžkostmi života si ale poradí

Zdraví

Pokud si ale uvědomíte, jak vaše zbytečné obavy ovlivňují váš možný úspěch, můžete se snadno pohnout z místa. Jaké jsou nejčastější „brzdy”, které ničí naše sebevědomí?

Nespokojenost jako zvyk

Nic není nikdy v pořádku. Vždy je něco špatně. Říkají vám tyto názory něco? Pokud vám kolují v hlavě tyto negativní myšlenky, je pravděpodobné, že vaše tělo udržují v neustálém stresu. V průběhu času pak neschopnost se od nich uvolnit může vést k různým onemocněním.

Terapie křikem aneb Jak se vypořádat se stresem či vztekem

Zdraví

Když se navíc amygdala „upne” k nějaké negativní myšlence, jen tak se jí nevzdá, naopak začne roztáčet kolotoč dalších negativních scénářů, co by se mohlo pokazit atd.

Zkuste si proto najít v životě něco pěkného, skutečného, co se vám děje, a myšlenky zaměřte tímto směrem. I když jde třeba o maličkosti, každá pozitivní myšlenka má silný účinek. Vede totiž k uvolňování hormonů, jako je dopamin, oxytocin a serotonin, které mají velmi pozitivní přínos pro zdraví.

Toxické prostředí

Je třeba si uvědomit i další věc. Pokud jste obklopeni negativními lidmi, i oni mají velký vliv na vaše tělo a mysl.

Epigenetické (podobor genetiky) průzkumy ukázaly, že toxické prostředí plné negativní energie – ať už mentální, emocionální nebo fyzické – má velmi nepříznivý dopad na aktuální fungování člověka i jeho postoj. Může to zjednodušeně měnit, jak efektivně, nebo naopak neefektivně budou fungovat všechny buňky ve vašem těle.

Jak se vypořádat s toxickými členy rodiny

Vztahy a sex

Všímejte si proto i lidí ve vašem okolí, kteří vás táhnou ke dnu. Pokud nezdravé vztahy nelze zcela utnout, zkuste je alespoň omezit na minimum, aby to nemělo vliv na vaši pohodu.

Zaměřujete se jen na vlastní selhání

Chybami se člověk učí, říká se. Ovšem jen ve chvíli, kdy se z nich poučí a nechá je za sebou.

Pokud se na své chyby neustále soustředíte a dokola si opakujete, co děláte špatně, nejen že se z toho asi moc nepoučíte, zároveň v sobě můžete víc a víc zakořeňovat pochybnosti a strach z vlastních schopností.

Syndrom podvodníka přepadne v průběhu života téměř každého

Vztahy a sex

Nejsem dost dobrý/á

Není pochyb, že tento přístup je příčinou číslo jedna a u kořenů všech obav a dysfunkcí. Opakováním, že pro cokoli nejste dost dobří, v mozku navíc vytváříte negativní nervové dráhy. Čím více se v tom budete „topit“, o to víc to bude drtit vaši vlastní sebedůvěru.

Způsobem, jak z toho ven, je říkat si přesný opak – jsem dobrý, dobrá. Opakujte to často a stále. Čím vícekrát to bude, o to víc tomu začnete sami věřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat, že žijete v jednostranném vztahu

Do zdravého vztahu bychom s partnerem měli investovat stejný díl energie i času. Bohužel v některých vztazích tato rovnice nefunguje, a tak mnohem více dáváte,...

Jak naučit dceru říkat ne

Umět říci nahlas ne bez výčitek a pocitů trapnosti zvládá i v dnešní době málokdo. Částečně za to může nedostatek sebevědomí, ale i samaritánství ukryté...

Výběr článků

Načítám