Hlavní obsah

Jak si přirozeně vybudovat sebevědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zdravým sebevědomím se člověk buď narodí, nebo se mu musí naučit. Obzvláště po těžkých životních zkouškách, jako je například rozchod nebo nemoc, totiž může naše sebevědomí klesnout na bod mrazu. Jak se znovu odrazit ode dna a naučit se mít sama sebe ráda?

Foto: Profimedia.cz

Na sebevědomí lze pracovat.

Článek

1. Věnujte se svému koníčku

Odborníci doporučují naplnit si svůj kalendář aktivitami, které vás baví a naplňují. Když budete dělat věci, ve kterých jste dobří, pomůže vám to nabrat ztracené sebevědomí.

„Klíčem k budování sebevědomí je zapojit se do činnosti, která kombinuje potěšení a oslavuje vaše dovednosti,“ souhlasí terapeutka Amita K. Patelová pro Women's health.

2. Udělejte něco neobvyklého

„Když vystoupíte ze své komfortní zóny, zjistíte, že jste silnější, než si myslíte. Může se přitom jednat o banalitu, jako vzít si hlavní slovo na schůzce, vyzkoušet nový účes nebo zásadnější věc jako například změnit práci či naučit se nový jazyk. Tyto věci vám pomohou zvýšit sebedůvěru,“ říká socioložka Naomi Torres-Mackieová.

Pět kroků, jak skoncovat se závislostí na partnerovi

Vztahy a sex

3. Vraťte se do dětství

Vzpomeňte si, jaké koníčky jste dělala, když jste byla dítě a vraťte se k nim. Možná jste malovala, chodívala hrát volejbal nebo stavěla modely. Ať už se jedná o cokoliv, vraťte se k tomu. „Návrat k něčemu známému a využití dovedností, které již máte, zvyšuje vaše sebevědomí,“ radí terapeut Brian Wind.

4. Změňte svůj vnitřní hlas

Pokaždé, když se podíváte do zrcadla, vidíte na sobě jen samá negativa? Trápí vás kila navíc, vrásky nebo vlasy, které nejdou učesat? Stopněte svůj vnitřní hlas a změňte své uvažování. Vyzdvihněte své přednosti a směřujte k nim svoji pozornost. Uvědomte si, že sebevědomí se tvoří v hlavě, a proto je to první místo, které musíte změnit.

Naučte se milovat samu sebe takovou, jaká jste

Vztahy a sex

5. Odpojte se od sítě

Sociální sítě jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem. Pokud se přistihnete, že se neustále porovnáváte s fotografiemi „dokonalých” lidí na sociálních sítích a každý nový příspěvek ve vás vyvolává pochybnosti, pak je na čase tento navoněný svět opustit.

Čas strávený brouzdáním na sociálních sítích raději nahraďte něčím produktivním. Začněte pracovat na svém vzdělání nebo těle a přestaňte se porovnávat s ostatními. Jen váš život stojí za vaši plnou pozornost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám