Hlavní obsah

Nejčastější vztahové chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při hledání nového partnera či partnerky máme všichni poměrně stejné „startovací“ šance na úspěch. Zatímco ale některým vztah vydrží, jiným se rozpadne po pár týdnech či měsících. Jaké jsou možné příčiny?

Foto: Profimedia.cz

Začátky bývají nadějné, vztahové chyby ale mohou i velkou lásku rychle utnout.

Článek

„Chyb vedoucích ke konci vztahu může být celá řada, já jsem se ale zaměřil na ty nejčastější. Může se jich dopouštět jednotlivec i oba v páru – u všech ale platí, že čím dříve si jich všimnou, o to větší bude čas na nápravu,“ vysvětluje vztahový kouč Dave Elliott.

Zaměření se na špatné místo dobrého

Základní pravdou v životě je, že se lidé zaměřují na to, co podvědomě chtějí nebo cítí. Někteří jsou tak přesvědčeni, že jsme předurčeni ke zkáze, zatímco druzí si myslí, že žijeme v naprosto vzrušující době.

„Obě strany mohou mít pravdu, ale jak ji skloubit v jednom vztahu? Vždy radím zaměřit se na to pozitivní. Místo skuhrání, že máte vedle sebe partnera, který je líný a zapomnětlivý, můžete stejně tak vidět milujícího člověka, který občas sem tam něco přehlédne,“ popisuje na svém blogu jednu z častých překážek vztahů.

10 největších chyb, které ženy dělají ve vztazích

Vztahy a sex

Mít raději pravdu než být šťastně zamilovaný

I když je v návaznosti na první bod lepší se soustředit na pozitivní věci, i tak nastanou chvíle, kdy protějšek udělá něco špatně a vy se rozčílíte. I když oprávněně, je třeba volit spravedlivou reakci. Samozřejmě je v dané chvíli pochopitelnější se pohádat a obvinit protějšek z chyb současných i budoucích, ale pozor na to.

„Tím docílíte jediného – místo uznání chyb a případné omluvy se bude dotyčný ze strachu z vaší reakce bránit zuby nehty, čímž se naruší vzájemná důvěra. Raději poskytněte elegantní způsob, jak si může zachovat tvář, i když udělal chybu,“ radí kouč.

Braní věcí osobně

Každý člověk se snaží podvědomě uspokojit své potřeby, a to i ve vztahu. Potřeby někoho jiného jednoduše nejsou tak zásadní jako vaše vlastní. Jenže potřeby někoho jiného nejsou automaticky naschválem nebo útokem proti vám. Je proto obrovská ztráta času a energie démonizovat chování protějšku a brát si vše doslova a osobně.

Pět varovných příznaků, že vztah selhává

Vztahy a sex

„Místo toho se zkuste občas vcítit do potřeb druhého. Jak lépe demonstrovat zralost a svou vlastní hodnotu než uznáním, že i váš partner má své potřeby, které si rovněž zaslouží být naplněny?“

Nevytváříte pro partnera bezpečný prostor

Lidé potřebují být viděni, vyslyšeni, uznáváni a oceněni takoví, jací jsou. Nechtějí být souzeni nebo manipulováni do něčeho, co sami nechtějí. Proto je tak důležité poskytnout protějšku prostor a možnost svobodně se vyjádřit a cítit se sám sebou.

„Je dobré si zapamatovat, že pokud někoho soudíte, ztrácíte veškerou schopnost ho ovlivňovat. Pokud dotyčného ale dokážete přijmout takového, jaký je, a dát mu svou bezpodmínečnou lásku, je to tajemství nehynoucí lásky. Proč riskovat ztrátu něčeho takového?“

Upřednostňování jiných lidí či věcí před vztahem

Je to dokola omílané klišé, ale vztah stejně jako všechny jiné věci v životě potřebuje péči a neustálou „výživu“, aby nejen přežil, ale také prosperoval.

Místo toho se ale bohužel stále častěji necháváme rozptylovat okolními věcmi či lidmi a pak se divíme, že vztah nefunguje.

Zdravý vztah vyžaduje zdravou péči

Vztahy a sex

„Zkuste si zavést určité rituály, protože jen dobré myšlenky nestačí. Klidně jen čas sami pro sebe, kde ale nemají místo stížnosti. A když to nepůjde každý den, zkuste to třeba jen jednou týdně, ale nepolevujte. Jediná návštěva posilovny vás také nedostane hned do skvělé kondice,“ nabádá Elliott.

Nenaplnění jazyka lásky druhého člověka

Kdybyste přesně věděli, jak potěšit svého partnera či partnerku znovu a znovu a přimět je cítit se více milovaně a oceňovaně, udělali byste to? Samozřejmě, že ano.

„Nedokážu ani vyčíslit, kolikrát už jsem slyšel lidi v krizi říkat: Udělal/a jsem pro vztah všechno. Jenže kdyby udělali skutečně všechno, nebyli by v krizi, že?“

Pět jazyků lásky aneb Jak lépe porozumět svému protějšku

Vztahy a sex

Jak z toho ven? Zkuste se více seznámit s jazyky lásky a zjistěte, který s vámi a partnerem nejvíce „ladí“. Mnohé starosti se tím vyřeší.

Očekávání, že protějšek bude jednat stejně jako vy

„Znáte příčinu téměř každé hádky ve vztazích? Jde o nesoulad mezi individuálními hodnotami, přesvědčením, zvyky nebo očekáváními, to je celé,“ vysvětluje kouč.

Aby vztah fungoval dlouhodobě, je třeba se shodnout na základních životních tématech. Vedle toho je ale třeba také mít jasno v tom, že vztah existuje mezi dvěma jednotlivci. Je tak třeba dát druhému prostor pro jeho vyjádření a názory, a ne hned automaticky čekat, že bude myslet a konat přesně jako vy.

Ztráta polarity a přitažlivosti

Pro vztah je důležitá tzv. magnetická přitažlivost. Jde vlastně o dvě energie, které jsou svými protiklady, ale i tak vytvářejí přitažlivost a jsou schopné spolu kooperovat – nebo se odpuzovat.

Co chci od vztahu aneb Když se očekávání vymknou kontrole

Vztahy a sex

„Mám na mysli energii mužskou a ženskou, a nejde rozhodně jen o pohlaví jako takové. Mužská energie je charakterizována mnoha atributy včetně věcí jako síla, stálost, logika nebo touha chránit. Ženská zahrnuje plynulost, flexibilitu, emoce a touhu pečovat. Když partneři žijí ve své základní energii, přirozeně se přitahují. Pod tlakem ale ztrácejí svůj směr a přijímají atributy opačné. Když polarita zmizí, muži jsou najednou považováni za slabochy, nerozhodné či příliš emocionální. Ženy ze stejného důvodu sklouzávají k chování, které je vnímáno jako zatvrzelé, bez emocí, lhostejné. Takový vztah dlouho nevydrží,“ popisuje kouč.

Přeceňování jistoty, neschopnost přijmout změnu

„V životě je jedna konstanta – změna je nevyhnutelná. Jeden starý vtip říká, že ženy si berou muže v domnění, že je změní. Muži naopak v domnění, že se ženy nikdy nezmění. Nakonec se oba mýlí,“ popisuje odborník.

Pravdou je, že v průběhu života se naučíte nové věci, učiníte nová rozhodnutí, ujasníte si své vlastní hodnoty a přesvědčení. Ve vztahu to znamená, že se postupem času rozejdete, nebo můžete ctít cestu toho druhého. Čím více svou společnou cestu rozšíříte, a to snadněji se vám po ní půjde.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám