Hlavní obsah

Má být partner i naším nejlepším kamarádem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá z nás najde ve svém okolí pár, který vznikl z přátelství. Možná i proto si mnoho žen myslí, že ideálního partnera poznáme díky tomu, že je naším nejlepším přítelem. Opravdu je ale důležité, abychom svého partnera vnímaly také jako nejlepšího kamaráda? A máme mít výčitky ve chvíli, kdy je naším nejlepším přítelem jiný muž?

Foto: Profimedia.cz

Rozdíl mezi romantikou a přátelstvím není velký.

Článek

Na první pohled se zdá, že romantický vztah a přátelství jsou dva zcela odlišné pojmy. Ve skutečnosti ale toho mají mnoho společného.

„Všechny základní kameny, které tvoří kvalitní vztah – důvěra, vzájemnost, respekt, péče, zranitelnost a efektivní komunikace, jsou nedílnou součástí nejen přátelství, ale také romantických vztahů,“ vysvětluje psychoterapeutka Terri Coleová a dodává, že rozdíl mezi romantikou a přátelstvím není zdaleka tak velký, jak nám ho předkládají média, knihy nebo romantické filmy.

„Často si myslíme, že jsou naše přístupy k jednotlivým vztahům velmi specifické. Skoro to vypadá, jako kdybychom s partnerem dělaly jedno, zatímco s kamarádem zase něco jiného. Ve skutečnosti je ale přátelství a pocit podpory jádrem každého zdravého vztahu,“ tvrdí psycholožka Marisa G. Francová pro Well and Good.

Partner = nejlepší kamarád?

Z toho vyplývá, že pokud vnímáte svého partnera jako nejlepšího přítele, tedy jako někoho, kdo má vaši plnou důvěru, pak jde obecně o velmi pozitivní zprávu.

„Přemýšlení o partnerovi jako o nejlepším kamarádovi může do vztahu a vašich komunikačních vzorců přinést další vrstvu respektu,“ říká psychiatr a neurolog Donald Raden.

Vlastnosti, které pomohou vytvořit a udržet zdravý vztah

Vztahy a sex

Obdobného názoru je také odbornice na vztahy Tennesha Woodová, podle které život s partnerem, který je zároveň nejlepší kamarád, přináší pocit otevřenosti a vzájemné upřímnosti.

Na druhou stranu, nic se nemá přehánět. Psycholožka Francová upozorňuje, že pokud vnímáte partnera i jako nejlepšího přítele, můžete sklouznout k typu chování, které bývá označováno jako „ostrovní“.

„Jednoduše řečeno získáte pocit, že vám partner nabízí všechno, co od vztahů potřebujete. Z výzkumů ale víme, že pro naši psychickou pohodu je mnohem lepší, když ve svém životě máme více lidí, kteří nám pomáhají překlenout různé emoce,“ vysvětluje Francová.

To v praxi znamená, že vůbec není nic špatného na tom, když s nejlepším kamarádem budete dvě hodiny probírat problémy s vaší matkou, zatímco s partnerem tato diskuze potrvá deset minut.

Můžete být se svým ex přátelé? Jaká jsou pro a proti

Vztahy a sex

Psycholožka Francová v neposlední řadě upozorňuje, že snaha uspokojit přátelské i romantické potřeby jedním vztahem může vést také k tzv. spoluzávislosti.

„Pokud se vaše vnímání sebe sama překrývá s vaším vztahem k partnerovi, pak pravděpodobně můžeme mluvit o spoluzávislosti,“ vysvětluje Francová.

Pomoc, mám jiného nejlepšího kamaráda

Ruku na srdce, superlativa nás mohou dostat do obtížné situace, a v případě přídavného jména „nejlepší“ to platí dvojnásob. Je možné, že pokud pod pojmem „nejlepší přítel“ rozumíte kamaráda, který je ve vašem životě nadřazený ostatním lidem, pak na svého partnera vytváříte až zbytečně velký tlak.

„Očekávat, že partner splní všechny vaše emocionální potřeby, je velmi nerealistická představa. Žádáte ho totiž, aby efektivně zastával dvě velké role ve vašem životě, tedy roli partnera a nejlepšího přítele,“ říká psychoterapeutka Coleová.

Pokud tedy máte ve svém životě skvělého kamaráda, se kterým se ráda scházíte, pak to rozhodně neznamená, že s vaším partnerským vztahem je něco v nepořádku. Nikde totiž není psáno, že náš partner musí být současně i náš nejlepší kamarád.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám