Hlavní obsah

Kdy se z příležitostného sexu může stát vážný vztah

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkáváte se na pravidelné bázi, dokonale znáte svá těla, a přesto nejste pár. V současné době není nic výjimečného, když se dospělí lidé rozhodnou pro tzv. přátelství s výhodami. Přesto čas od času nastane situace, kdy jeden z páru ucítí motýlky v břiše a začne si pohrávat s myšlenkou, že by se příležitostný sex mohl proměnit v plnohodnotný vztah.

Foto: Profimedia.cz

Přátelství s benefity je postaveno také na příležitostném sexu.

Článek

Přátelství s výhodami není žádnou novinkou, a tak běžně narazíme na přátele, kteří spolu rádi tráví noci, avšak během dne je společně nepotkáte. Přesto platí, že z dlouhodobého hlediska není tento druh příležitostného sexu udržitelný.

Důvod? Buď si jeden z páru najde novou partnerku/partnera, nebo se zamiluje do svého protějšku, se kterým sdílí intimní chvíle. Pokud je vám druhý scénář povědomý, pak nezbývá nic jiného než se pokusit proměnit přátelství s výhodami v plnohodnotný vztah. Jak na to?

Je příležitostný sex dobrá volba?

Mnoho studií ukázalo, že příležitostný sex není jenom pro mladé lidi. Naopak, tento typ vztahu vyhledávají i starší generace, a to obzvláště ve chvíli, kdy za sebou mají nepříjemný rozchod.

Dvě třetiny romantických vztahů začínají kamarádstvím

Vztahy a sex

„Pokud příležitostná sexuální aktivita neporušuje váš morální kodex nebo závazky, které jste vůči sobě nebo ostatním učinila, pak tento typ závazku nebude mít velký vliv na vaši psychickou pohodu,“ míní sexuolog Robert Weiss.

Podstatné je pouze to, abyste vůči sobě byla upřímná a vnímala své emoce. Pokud zjistíte, že od příležitostného sexu očekáváte něco víc, případně jste se do svého protějšku zamilovala, pak je dobrou volbou, když se k nastalé situaci postavíte čelem.

Není příležitostný sex jako příležitostný sex

Podle psychologů je v první řadě důležité, abyste poznala, jaký druh příležitostného sexu s partnerem máte. Pravděpodobně nejrozšířenějším typem je již zmiňované přátelství s výhodami, které nemá jednoznačnou definici.

„V tomto ohledu si musíte uvědomit, zda přátelství s výhodami doopravdy budujete s blízkým přítelem. Možná zjistíte, že se sice v reálném životě kamarádíte, ale rozhodně nejde o člověka, kterému byste v případě nouze zavolala,“ říká psycholog Paul Joannides.

Tajemství funkčního přátelství s výhodami

Vztahy a sex

Druhým typem příležitostného sexu je tzv. nezávazný sex s člověkem, kterého prakticky neznáte.

„Často jde o sex s úplně cizím člověkem, se kterým jste se setkala v posledních hodinách. Přesto není vyloučeno, že během vašeho sblížení nepřeskočí jiskra,“ dodává psycholog.

A v neposlední řadě můžete zažívat příležitostný sex s bývalým partnerem. „Pokud sdílíte intimní chvíle s bývalým partnerem, pak se připravte na to, že s tímto typem příležitostného sexu jde ruku v ruce mnoho rizik,“ varuje Joannides pro Brides.

Čas na změnu

Cítíte, že s daným člověkem chcete sdílet nejen lože, ale také životní radosti a starosti? Pak je nejvyšší čas, abyste příležitostný sex proměnila v plnohodnotný vztah.

V první řadě se vyplatí, když zjistíte, zda prozatímní kamarád s výhodami opětuje vaše city. Věnujte pozornost jeho činům a slovům. Máte mnoho společných témat? Rádi spolu trávíte čas i po sexuálním aktu? Jen tak si zavoláte během dne? To všechno jsou znamení, která naznačují, že jste na dobré cestě k tomu, aby se z příležitostného sexu stal plnohodnotný vztah.

Výhody a nevýhody sexu s expartnerem

Styl

Následně nezbývá nic jiného, než vyložit karty na stůl a říct, co k danému člověku doopravdy cítíte. Zkuste mu naznačit, jak byste si váš nový vztah představovala, a především buďte velmi konkrétní.

Poté už přichází čas na opravdovou schůzku, která se protentokrát nebude odehrávat za zdmi ložnice, nýbrž v kině, restauraci nebo v parku.

Možná záhy zjistíte, že jste pro sebe stvoření, možná se dočkáte zklamání. Přesto platí, že risk je zisk, a v oblasti vztahů to platí dvojnásob.

Reklama

Související články

Vztahové výzvy, které řada párů neustojí

První vztahy a první lásky jsou plné očekávání. Bohužel málokdo je připraven na výzvy, které s sebou přináší delší vztah a každodenní realita. Jakmile spadneme...

Na co se ve zdravém vztahu nikdy nezapomíná

Mít dokonalý vztah je krásná myšlenka, jenže nedosažitelná. Už jen proto, že pro každého znamená dokonalost něco jiného. Můžeme se ale snažit mít vztah...

Výběr článků

Načítám