Hlavní obsah

Vlastnosti, které pomohou vytvořit a udržet zdravý vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem pro udržení zdravého vztahu bývají často vedle lásky a vzájemného propojení i maličkosti, které mezi dvěma lidmi udržují pouto. Stejně tak ale dokážou jiné maličkosti časem eskalovat a vztah rozvrátit. Jak se tomu pokud možno vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

I malé zlozvyky, které vás vytáčejí, mohou časem přerůst v problém, který může stát za rozpadem vztahu.

Článek

„Řekněme, že jste vy a váš manžel svoji již pět let a stále jste zamilovaní. Samozřejmě se občas hádáte a máte neshody, jako každý jiný pár. V poslední době si ale začínáte všímat, že jste stále častěji frustrovaní právě kvůli maličkostem,“ nastiňuje problematiku párová terapeutka Rachel Moheban-Wachtelová pro server Yourtango.

Pár příkladů za všechny - jste pořádkumilovná a vytáčí vás, jak manžel nechává špinavé nádobí ve dřezu nebo prádlo na zemi. A jeho zase, že pouštíte třeba psa do postele. Co z toho po čase vznikne? Za rok za dva, nebo třeba později, se může klidně stát, že se budete o podobných záležitostech hádat neustále a váš pohár trpělivosti s druhou osobou bude neustále přetékat.

Chování, které může zničit i dokonalý vztah

Vztahy a sex

Láska a romantika pomalu vymizí, budete možná hledat pomoc v manželské poradně, abyste vše vyřešili a opět se sblížili.

Jak ale terapeutka tvrdí, k takovému bodu nemusíte ve vztahu vůbec dojít, pokud by byla jakákoli podobná záležitost řešena již v zárodku. Stačí se co nejdříve vyrovnat s vlastními frustracemi.

„Pamatujte, že stavba podobné zdi frustrací se skládá z jednotlivých cihel. Pokud budete ihned řešit jednu po druhé, nemusíte se později potýkat s celou zdí problémů,“ vysvětluje Moheban-Wachtelová.

Osm způsobů, jak okamžitě zlepšit váš partnerský vztah

Vztahy a sex

O to víc je podle ní smutné, že spousta vztahů končí právě kvůli triviálním záležitostem, které postupem času eskalují. Jak tomu tedy zabránit?

Komunikujte efektivně

Základem je podle odbornice vypořádat se s podrážděním a frustracemi ihned, jakmile se objeví. Nechává partner ležet ponožky na podlaze? Má zvyk, který vás naprosto vytáčí? Řekněte mu o tom. Problémy je nutné vyslovit. Samozřejmě taktně a citlivě.

Jak poznáte, že váš vztah postrádá zdravé komunikační návyky

Vztahy a sex

Snažte se o změnu

Partner vás požádal, abyste pořádně zavírala pastu, protože mu to vadí? Dobrá, možná to je pro vás zbytečnost, ale udělejte to. Pamatujte, je to důležité nejen pro partnera, ale i pro váš vztah.

Když vám vlastní emoce ničí vztahy

Vztahy a sex

Na oplátku dříve či později zjistíte, že partner určitě bude věnovat speciální pozornost tomu, aby se pokusil skoncovat i on se zvyky, které vytáčejí vás.

Procvičujte vděčnost

„Všímejte si úsilí, které partner či partnerka dělají, abyste byli šťastní, a projevte svůj vděk. Poděkujte ne jednou, dvakrát, ale pokaždé, když si všimnete pokusu o nápravu z jejich strany a dejte jim najevo, že si toho vážíte,“ nabádá terapeutka.

Vyzkoušejte uvedené rady a určitě sami poznáte, že vás to sblíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám