Hlavní obsah

Jak vydržet doma a nezbláznit se

Právo, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V časech práce z domova, chytrých karantén a zavřených škol se náš život najednou obrátil naruby. Buď jsme izolováni a nuceni trávit celé dny bez lidského kontaktu, nebo jsme naopak čtyřiadvacet hodin zavření s partnerem, dětmi a někdy i s babičkou nebo dědečkem v jedné domácnosti. A zjišťujeme, že všechno musíme řešit jinak, než jsme zvyklí, což přináší zmatky i stres. Jediná rada, jak to přežít ve zdraví, je udržet si chladnou hlavu a hledat především pozitiva. Poradíme, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Jak přežít současnou situaci ve zdraví? Udržet si chladnou hlavu a hledat především pozitiva.

Článek

„Ocitli jsme se v abnormální situaci, kdy abnormální reakce jsou normální. Emoce, které jsme vždy měli pod kontrolou, nás teď mohou ovládat,“ vysvětluje plukovnice Helena Sováková, která vede projekt psychologické podpory veřejnosti na Vojenské lince psychologické pomoci.

Buďte laskaví, nebo mlčte

„Přijměte své emoce, dovolte si je cítit. Pokud je budete ukrývat a dusit v sobě, budou narůstat, až vás prostě přerostou a neřízeně vybuchnou ven. Mít silné emoce je v současné situaci běžné. Důležité je své emoce ovládnout a dát jim možnost se ventilovat a odejít,“ doporučuje s tím, že bychom se neměli bát pojmenovat, co nás štve a mluvit o tom.

„Zkuste zapojit do uvolnění i tělo, zacvičte si, použijte relaxační techniky, pracujte s dechem. Na internetu najdete mnoho užitečných relaxačních technik.“

Těžká situace nám ale nedává právo ventilovat si svoji špatnou náladu na ostatních, i když jsme si jí vědomi. „Mluvte s ostatními laskavě, nebo nemluvte vůbec,“ dává základní radu psycholožka Alexandra Solomonová.

„Mějte víc než kdy jindy na paměti, že emoce jsou nakažlivé.“ Během mnoha dní strávených v jedné domácnosti jen těžko něčeho docílíme tím, že budeme přehnaně kritičtí k dětem nebo nepříjemně odsekávat partnerovi.

Vydrží váš vztah? Psycholog odhalil tři znaky, které napoví

Vztahy a sex

Armádní model nevylučuje hru

Existuje ale vůbec způsob, jak si nelézt na nervy? „Vypůjčím si funkční armádní model sehraného týmu – disciplína, režim, pravidla, plán a dobrá otevřená komunikace. Funguje rozdělit si povinnosti, vyjasnit si role, kdo co bude dělat. Každý člen rodiny by měl mít za něco zodpovědnost, mít své povinnosti, které si bude plnit,“ doporučuje Helena Sováková.

„Pokud si chcete svůj rodinný tým sladit a trochu si hrát, je obohacující zkusit si role prohodit a vyzkoušet něco nového. Přinese vám to nové pohledy a zkušenosti, že být rodič či dítě není vůbec jednoduché.“

Týmem by měla být rodina od samého začátku. „Dobrý plán je vždy základ úspěchu. Na plánování by se měla podílet celá rodina, každý by měl mít právo se vyjádřit a vymyslet svoji aktivitu, která bude součástí plánu.“

Využijte volných dní ve prospěch sebe a své rodiny

Zdraví

Děti je hlavně třeba zabavit, senioři ve společných domácnostech by si zase měli být vědomi toho, že na sebe musí být opatrnější, nechat i nákupy na ostatních, kdežto zbylí členové rodiny by měli vědět, že je třeba dodržovat hygienická i všechna ostatní doporučení.

„Zásadní je důsledně dodržovat vydaná nařízení. V boji se vydávají rozkazy a my vojáci je plníme. Nediskutujeme o tom, co se nám líbí a nelíbí, zda nám něco vyhovuje či nevyhovuje. Prostě víme, že bez disciplíny nelze vyhrát,“ vytváří paralelu Sováková.

Samozřejmě není nutné nalajnovat si každou minutu dne. „Měl by být jasně daný čas na práci, zábavu i odpočinek. Ideální je sejít se společně, například u večeře, a mluvit o tom, co jsme udělali a co nás čeká. A pak si třeba spolu zahrát nějakou hru, podívat se na film, prohlédnout si fotky či zavolat společně prarodičům, pokud bydlí jinde. Zkusme si ze současné situace vzít maximum pozitivního. Máme teď čas být rodina.“

Přibíráte v karanténě? Nestresujte se a změňte návyky

Zdraví

Chvíle samoty

Helena Sováková připomíná, že do plánu musíme zahrnout i chvíle o samotě. Za to, že si chceme na chvíli zalézt do koutku, bychom se neměli cítit provinile, a to platí nejen vůči dětem, ale i vůči partnerovi.

„Můžete někoho milovat, a stále mít i potřebu prostoru pro sebe. Rozhodně zapomeňte na představy, že je s námi něco špatně, pokud nechceme tento čas trávit v neustálém tulení se,“ myslí si psycholožka Alexandra Solomonová.

„Akceptujte také, že váš partner může potřebovat svůj prostor jindy než vy,“ radí psycholožka s tím, že bychom neměli čekat, až se budeme vzájemně iritovat.

Deset tipů na to, jak se s partnerem doma zabavit

Vztahy a sex

Jednočlenné domácnosti

Na druhou stranu žije mnoho seniorů i mladších lidí v jednočlenné domácnosti. V roce 2017 jich bylo podle průzkumu 34 procent. Zůstat delší dobu bez návštěv rodiny nebo setkání s přáteli a kolegy je určitě těžké.

„Samota a izolace jsou častý problém, se kterým se na nás lidé na telefonické lince obracejí. Důležité je nezůstat sám bez kontaktu s okolím a omezit čerpání informací z médií. Stačí zprávy jednou za den. Pomáhá udělat si denní timing – časový plán dne, ten dodržovat a rozhodně nezůstávat v pyžamu,“ nabádá Helena Sováková.

Jak zvládnete čas karantény a sociální izolace? Kratičký test osobnosti vám to prozradí

Koronavirus

Karanténa a izolace nejsou nemoc

Jak na to? Podle armádní psycholožky nejsou karanténa a doporučená izolace chorobami, ze kterých bychom se museli zotavovat. „Kam se ztratilo naše Nestíhám, nemám čas? Teď ten čas máme a můžeme ho využít na resty, na které nám v době „nestíhám“ nezbývá prostor.“

Dobré je pustit se do věcí a činností, které jsme pro nedostatek času doposud odkládali. „Například zavolat svým přátelům, roztřídit fotky, přečíst si knihu, pravidelně cvičit. Stejné platí i pro naše seniory. Obavám a strachu je užitečné se postavit aktivitou a plánovaným režimem dne.“

Když si tedy děláme denní plán, měli bychom si ho dobře nastavit. Dávat si reálné a dosažitelné cíle. Každé dosažení cíle nám totiž přináší uspokojení a radost.

„A pokud už není komu zavolat, pak jsou k dispozici právě naše linky pomoci, kde nabízíme podporu slovem a užitečnými doporučeními,“ uzavírá Helena Sováková.

Linky pomoci a psychické podpory
Vojenská linka psychologické pomoci: 973255140, 973255141, 973255142
Seniorem s radostí, psychologická péče a podpora pro seniory: 792308798
Elpida – linka seniorů (denně od 8 do 20 hodin): 800200077
Další čísla najdete i na stránkách MZ ČR, Národního ústavu duševního zdraví, pomoc nabízejí i kraje či obce.

Reklama

Související témata:
Vydržet

Výběr článků

Načítám