Hlavní obsah

Jak se stát lepším partnerem

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý rok nám přichystal mnoho zkoušek. Otestována byla nejen naše psychika, ale také vztahy. Mnoho párů se odcizilo, jiní lidé museli čelit novým společným výzvám. Jak se na sebe znovu naladit a být svému protějšku lepším partnerem?

Foto: Profimedia.cz

Lepším partnerem se můžete stát kdykoliv.

Článek

1. Zeptejte se, co vaší polovičce chybí

Je důležité rozpoznat, jakými jazyky lásky hovoří váš partner. Někdo vyžaduje více pozornosti, jiní potřebují ke štěstí činy, dárky nebo fyzický kontakt či slova ujištění. Preference se navíc mohou vyvíjet a měnit.

„Promluvte si se svým partnerem o způsobech, které vás činí šťastnými. Může se jednat o větší pomoc v domácnosti nebo třeba zlepšení komunikace. Neváhejte si udělat seznam a postupně plnit bod po bodu,“ doporučuje psychoterapeutka Brittany Bouffardová pro Huffington Post.

2. Vyčleňte si čas na péči o sebe

Na péči o sebe není nic sobeckého. Pokud potřebujete k tomu, abyste se uklidnila, procházku se psem nebo třeba dlouhý telefonát s nejlepší kamarádkou, udělejte to. Vaše psychická pohoda je pro vztah klíčová, jen tak může vzkvétat a rozvíjet se.

Jak na spokojený vztah? Pěstujte emoční intimitu

Vztahy a sex

3. Ospravedlňte drobné zkraty

Současná doba je zkouškou pro všechny. Opatření se mění stejně rychle jako ponožky a spousta našich oblíbených činností je zakázána. Stále více lidí je navíc nuceno pracovat z domova, což může přispět k tlaku ze strany nadřízeného, ale i rodiny. Není proto divu, že mnoho párů sužuje ponorka.

Uvědomte si ale, že v tom zdaleka nejste sami, a to, že vás přítel či přítelkyně občas irituje, je zcela normální. Rozmyslete si proto, jestli je opravdu nutné svého partnera pranýřovat za každou volně ležící ponožku nebo neumyté nádobí.

4. Vypněte si občas televizi i telefon

Možná jste minulý rok strávili s partnerem více času než kdykoliv předtím. Sami ale zvažte, jestli byl tento čas opravdu kvalitní a naplňující. Pokud za společně strávený čas považujete bezmyšlenkové projíždění sociálních sítí na svých telefonech nebo sledování filmů, pak není divu, že se váš vztah nevyvíjí správným způsobem.

Zkuste se oprostit od technologií a vyrazte se svojí drahou polovičkou na procházku nebo spolu začněte dělat jinou činnost, která vás vzájemně obohatí.

Tři důvody, proč se vám láska vyhýbá obloukem

Vztahy a sex

5. Naučte se lépe poslouchat

Někdy máme tendenci svého partnera vypínat, a to zejména v případě, že mluví o tématu, které vás nezajímá, nebo jste již podobný rozhovor společně absolvovali. Možná dokonce máte nacvičené automatické odpovědi. Ačkoliv je někdy těžké soustředit se na konverzaci, která vás příliš nezajímá, naučte se svého partnera skutečně poslouchat.

„Jednou z nejcennějších věcí, které můžete pro svého partnera udělat, je to, že ho skutečně budete vnímat a zůstanete přítomní. Docílíte tak vzájemného porozumění a váš vztah se prohloubí,“ říká Bouffardová.

Reklama

Související témata:

Související články

Osm náznaků, že vás muž podvádí

Máte již dlouho podezření, že je s vaším mužem něco v nepořádku? Je odtažitý, nebo vás naopak zahrnuje přemírou pozornosti? Pokud máte podezření, že vás...

Osm malých pozorností, které upevní váš vztah

Není ničím neobvyklým, že se lidé v páru občas lehce odcizí a cítí se nesynchronizovaně. Důvodem může být pracovní přetížení, intenzivní péče o děti nebo...

Výběr článků

Načítám