Hlavní obsah

Jak najít vhodného partnera? Minimalizujte nezdravá očekávání

Vysněný protějšek je pro každého jiný – do velké míry je ovlivněn tím, co po něm „chcete“. A právě v tom je zakopaný pes. Je jasné, že i dokonalý partner nemusí splňovat naprosto vše, co jste si vysnili, ale čím víc detailů a požadavků na něj budete mít, o to větší hrozí riziko, že ho jen těžko najdete. Případně vám vztah dlouho nevydrží.

Foto: Profimedia.cz

Chcete-li zvýšit šance na nalezení vhodného partnera, ujasněte si své reálné priority.

Článek

Stejně tak zrádné může být i přesné očekávání ohledně chování dotyčného ve vztahu – viz například „chci, aby byl milující a pozorný, ale zároveň zůstal fascinující a tajemný“. Taková specifika splní spíše nějaká postava z filmu než reálný člověk.

Jak svá nezdravá očekávání trochu zkrotit a usnadnit si tak hledání toho pravého protějšku? Podle psycholožky Georginy Barnettové je dobré se řídit několika základními pravidly.

Stanovte si reálné požadavky

V „seznamu“ vlastností ideálního protějšku se u řady lidí najde spousta nereálných požadavků, které vztahy již od začátku dost ničí. Pozor, nepleťte si to ale s vysokými očekáváními, která rozhodně nemusí být nereálná, pokud odrážejí realitu.

Proč vztahový kompromis ve stylu půl na půl málokdy funguje

Vztahy a sex

Jednoduše řečeno, pokud chcete prince na bílém koni, asi jen tak nepřijede, ale inteligentní a úspěšný muž je rozhodně reálným cílem, jen ho najít.

Nastavte hranice

Před započetím hledání partnera je rovněž příhodné si stanovit pevné hranice, o kterých budete vědět, že je nechcete překročit.

Nejlépe začněte u sebe, znát sám sebe je totiž to nejlepší. Poté totiž nebudete slevovat ze svých základních hodnot pro vztah, tvrdí na svém blogu Barnettová.

Poznejte své základní hodnoty

Chcete brzy děti? Jaký je váš názor na manželství, rodinný život, mužské a ženské role ve vztahu? Na to všechno je dobré znát odpověď.

Pět fází, kterými prochází každý začínající vztah

Vztahy a sex

Stejně tak zhodnoťte svůj životní styl, ale také zájmy, náboženské praktiky nebo politické přesvědčení.

V hlavě si rovněž srovnejte přehled toho, co chcete od vztahu jako takového.

A to nejdůležitější na závěr. Až budete mít vše srovnané, zůstaňte za všech okolností „otevření příležitostem”. Mnoho lidí s vámi může být kompatibilních, aniž by sdíleli všechny stejné zájmy, takže se rozhodně nenechte lapit do sítě myšlenek, že jen vše společné tvoří dokonalý vztah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám