Hlavní obsah

Pět fází, kterými prochází každý začínající vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý romantický vztah se vyvíjí. Zatímco na začátku cítíte motýlky v podbřišku a usmíváte se nad partnerovou nešikovností v kuchyni, po pár měsících motýlci odletí a obdobné chování vás bude rozčilovat. I proto je dobré poznat nejdůležitější fáze vztahu a pochopit, že každé období s sebou přináší klady i zápory.

Foto: Profimedia.cz

Ve fázi partnerství s partnerem můžete trávit hodiny, dny, týdny, a přesto cítit, že po jeho boku jste nejšťastnější.

Článek

Z romantických filmů a knih vyplývá, že láska je neměnná. Pravda je ale mnohem složitější, a tak je důležité pochopit, že každý vztah se vyvíjí a prochází různými fázemi. Častokrát se hovoří o tom, že počátek vztahu je doprovázen tzv. líbánkovou fází.

Odbornice na vztahy Bela Gandhiová a Nora DeKeyserová ale naznačují, že vztah prochází nejméně pěti základními fázemi, které zažil nebo zažije téměř každý pár.

1. Nepříjemná fáze

Zkuste si vzpomenout na první rande se svým partnerem. Opravdu proběhlo tak, jak jste si vysnila? Nebo jste společně museli zvládnout dlouhou minutu ticha, nečekané zčervenání nebo počáteční rozpaky? Hádáme, že se poznáváte spíše ve druhém scénáři. Dobrou zprávou ale je, že obdobné první rande zažívá mnoho párů.

„Obě strany jsou nervózní, přemýšlí nad vyslovenými větami a obávají se, že jde o další promarněné rande s člověkem, kterého už nikdy neuvidí. První rande většinou nedopadne tak, jak si člověk představuje,“ tvrdí Nora DeKeyserová a dodává, že jde o tzv. nepříjemnou fázi vztahu.

Podle jejího názoru je důležité, aby lidé chodili i na druhé a třetí rande. „Teprve na druhé schůzce ze sebe člověk setřese nervozitu, je doopravdy sám sebou a začne se ve společnosti druhé osoby cítit komfortně,“ říká odbornice na vztahy pro Brides.

Kdy vztah nelze považovat za vážný, s budoucností

Vztahy a sex

A jak nepříjemnou fázi vztahu překlenout? Dejte dotyčnému nejen druhou šanci, ale především vsaďte na otevřenou a upřímnou komunikaci, díky které nebudete nic předstírat. Jedině tak zjistíte, zda se k sobě doopravdy hodíte.

2. Fáze přitažlivosti

Pokud jste s partnerem překlenuli nepříjemnou fázi, rázem vstupujete do nejvíce vzrušující etapy vztahu. Hádáte správně, řeč je o fázi přitažlivosti, které se říká také fáze líbánek.

„Jde o zlaté období vztahu, kdy na svém partnerovi zbožňujete všechny jeho vlastnosti a chcete, aby vás hluboce a bláznivě miloval,“ říká Gandhiová. Bohužel, fáze líbánek netrvá věčně, a tak se smiřte s tím, že opojnému pocitu zamilovanosti jednoho krásného dne odzvoní.

„Fáze líbánek odezní, ale láska by mezi vámi měla růst nevídanou rychlostí. K fázi přitažlivosti patří pocit vzrušení, sexuální chtíč a motýlci v podbřišku. Naopak s láskou přichází pocit stability, hluboká intimita, sdílení hodnot a důvěra,“ dodává DeKeyserová.

Jak poznáte, že žijete se sériovým monogamistou

Vztahy a sex

3. Fáze nejistoty

Doopravdy chcete s tímto člověkem strávit zbytek svého života? Máte stejné hodnoty a sny? Dokážete společně vyřešit jakýkoliv problém? Dříve nebo později ve vašem vztahu nastane fáze nejistoty, kdy si kladete obdobné otázky.

„Klíčem ke zvládnutí fáze nejistoty je otevřená komunikace. Zeptejte se svého partnera, co přesně od vztahu chce. Čeho si váží a jak si váš vztah představuje do budoucna. Je opravdu důležité, abyste cítila, že na vztahu chcete pracovat oba dva,“ míní Nora DeKeyserová.

Pravdou ale zůstává, že pokud tuto fázi zvládnete, pak váš vztah dostane pevné základy, se kterými nepohnou ani následující vztahové krize.

4. Fáze intimity

I když by se mohlo zdát, že fáze intimity je spojena s fyzickou blízkostí, opak je pravdou. Fáze intimity spočívá v tom, že se před partnerem zcela otevřete a ukážete mu svou zranitelnost.

„Toto je část poznávání, která je až syrově pravdivá. Poznáváte pravou tvář svého partnera, a to samé může říct on o vás. Navzájem budujete silné pouto a vytváříte mezi sebou důležitou důvěru, která vás drží pohromadě,“ říká odbornice na vztahy DeKeyserová.

V této fázi už víte, koho vedle sebe máte a uvědomujete si, že mezi vámi vzniká něco mnohem hlubšího, než jen „pouhá“ zamilovanost.

Šest typů partnerských vztahů a jejich vliv na náš život

Vztahy a sex

5. Fáze partnerství

A samotnou třešničkou na seznamovacím dortu je fáze partnerství. Ta může pro každého znamenat něco jiného. Zatímco jeden pár se k sobě nastěhuje, druhý se zasnoubí a třetí si otevřeně slíbí vzájemnou exkluzivitu.

„Jedná se o fázi, kdy si uvědomíte, že jste nejen milenci, ale také nejlepší přátelé. S partnerem můžete trávit hodiny, dny, týdny, a přesto budete stále cítit, že po jeho boku jste nejšťastnější,“ tvrdí DeKeyserová.

V tomto ohledu je také důležité dodat, že každý pár je jedinečný. Podle Gandiové tedy neexistuje jednotná časová osa, která by říkala, kdy má vztah dospět do partnerské fáze.

Reklama

Související články

Kterým ženám je lepší se vyhnout

Každý muž má u žen nějaké preference z pohledu tvarů, velikosti a dalších atributů přitažlivosti, ale tyto parametry ještě nejsou zárukou, že si sednou i po...

Výběr článků

Načítám