Hlavní obsah

Jak na spokojený vztah? Pěstujte emoční intimitu

Novinky, Eliška Fischerová

Zdravý vztah je založen na vyrovnaném poměru mezi emoční a fyzickou intimitou. Občas se ale stane, že emoční intimita začne slábnout, a následně mají partneři pocit, že se citově vzdalují. Pokud nechcete dopustit, aby podobný scénář zamával i s vaším vztahem, pak je důležité, abyste s partnerem vědomě pěstovali emoční intimitu.

Foto: Profimedia.cz

Spokojený vztah si žádá úsilí.

Článek

Mnoho lidí se soustředí na budování fyzické intimity, avšak zapomíná, že stejně tak důležitá je i emoční intimita. „Pod slovem emoční intimita si můžeme představit pocit, který zažíváme, když je nám někdo blízký,“ říká Sofia Robirosaová, autorka knihy The Business of Marriage. Zároveň dodává, že k emoční intimitě obvykle dochází, když ve vztahu existuje pocit emočního bezpečí. Následně k partnerovi cítíme hlubokou důvěru, která je stavebním kamenem dlouhodobé lásky.

Podle Sofie Robirosaové se emoční intimita častokrát vytrácí s časem. „Mnoho párů zažívá na začátku vztahu silnou fyzickou intimitu, jakmile ale přijde první problém, nezvládnou ho. To je dáno tím, že nemají dostatečně rozvinutou emoční intimitu,“ tvrdí Robirosaová.

Cítíte, že také postrádáte emoční intimitu? Podle Sofie Robirosaové existuje pět způsobů, jak ji opět do vztahu navrátit.

1. Vyjadřujte vděčnost a uznání

Čím déle jste ve vztahu, tím snazší je přehlížet hezké věci, které pro vás partner dělá. Přesto se snažte tyto malé činy vnímat a náležitě je ocenit. „Aby emocionální intimita existovala, je třeba milovanému člověku vyjadřovat vděčnost a uznání. Tímto krokem se vzájemně ujistíte v tom, proč spolu vlastně jste,“ tvrdí Sofia Robirosaová pro Bustle.

Poděkujte partnerovi za ranní kávu do postele, pochvalte ho za vyvenčení psa nebo vynesení odpadků. Je jednoduché říci „děkuji“ za velké věci, ale častokrát je nejdůležitější vyslovit slova díků za drobnosti, které každý den posilují vztah a zlepšují jeho kvalitu.

Miluje mě? Existuje šest způsobů, jak to zjistit

Vztahy a sex

2. Změňte úhel pohledu

Jakmile člověk řeší palčivý problém, má tendenci si stát za svým názorem hlava nehlava. A to i v momentě, kdy cítíte, že partnerovo stanovisko je oprávněné. „Ostřejší konverzace není hra, kterou jeden z vás musí za každou cenu vyhrát,“ varuje Sofia Robirosaová.

Pokud se s partnerem hádáte, pokuste se na problém podívat z jeho perspektivy. Třeba zjistíte, že jeho postoj je logický. Zároveň se snažte k hádkám přistupovat klidně a bez zbytečných výčitek, které žádnému vztahu ještě štěstí nepřinesly.

3. Jaký je styl vaší komunikace?

Obzvláště v dlouhodobém vztahu máme tendenci změnit styl komunikace a proměnit ho ve směs sarkasmu, kritiky a výsměchu. Podobné komunikační chování nejenže nevyřeší daný problém, ale navíc je hozenou rukavicí pro oslabení emoční intimity.

„Pokud existuje nějaká zášť, pak ji neřešte nevlídným stylem komunikaci, nýbrž si o ní otevřeně promluvte,“ říká Sofia Robirosaová. Zároveň se snažte klidně komunikovat i při klasických problémech.

Nejčastější důvody, proč nemáme chuť na sex

Vztahy a sex

4. Užívejte si společný čas

Práce, péče o rodinu a domácnost. V životě dospělého člověka nezbývá příliš času na volnočasové aktivity. Přesto je důležité, abyste se svým partnerem zažívala chvilku nerušeného klidu. „Spontánně se vrhněte do aktivity, o které váš partner už delší dobu mluví,“ radí Sofia Robirosaová.

Co takhle vyrazit ve dvou na běžky? Nebo si zahrát novou deskovou hru? Je jedno, jakou formu aktivity zvolíte, podstatné je pouze to, že budete spolu. Sofia Robirosaová dodává, že může jít i o méně zábavou činnost, jako je vyklízení sklepa nebo péče o zahradu. I společné chvíle při pracování se počítají.

5. Buďte otevřená

Ve vztahu existuje nespočet témat, o kterých se s partnerem nechceme bavit, případně se diskuze bojíme. Přesto byste měla vědět, že právě otevřenost podporuje emoční intimitu a dokáže se vztahem hotové zázraky.

„I když se obáváte, že otevřený rozhovor zamává s partnerovými city, vězte, že pokud je váš vztah opravdu silný, tak to ustojí,” říká Sofia Robirosaová. Nebojte se tedy otevřít témata, jako jsou vaše sexuální fantazie nebo problémy duševního zdraví. Nejenže to pomůže vám, ale především to ve výsledku posílí emoční intimitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Osm náznaků, že vás muž podvádí

Máte již dlouho podezření, že je s vaším mužem něco v nepořádku? Je odtažitý, nebo vás naopak zahrnuje přemírou pozornosti? Pokud máte podezření, že vás...

Výběr článků

Načítám