Hlavní obsah

Tři věci, které děláte online a mohou uškodit vašemu vztahu

Novinky, Linda Humlová

Sociální média navždy změnila naše vztahy. Zatímco v minulosti bylo poměrně náročné udržet nevěru pod pokličkou, dnes stačí k drobnému, ale i vážnému flirtu jen pár kliknutí myší a nikdo se nic nedozví. A to není zdaleka všechno. Jaké další online aktivity mohou uškodit vašemu vztahu?

Foto: Profimedia.cz

Online svět může být nebezpečný.

Článek

„Pokud bychom požádali tucet párů, aby definovaly emoční podvádění, pravděpodobně bychom dostali tucet různých odpovědí,“ říká psycholog Kevin Gilliland pro Health a dodává, že jediným řešením je vyjasnit si v páru hned od začátku, co je přijatelné a co nikoliv.

Jaké jsou podle Gillilanda tři nejčastější body týkající se online prostředí, na kterých se páry nemohou shodnout?

Pravidelné návštěvy profilu svého ex

Zní to dost neškodně. Vždyť co je na tom, občas se podívat, co dělá váš expřítel nebo expřítelkyně. Vždyť zvědavost je lidská přirozenost. Má to ale háček.

„Pokud pravidelně sledujete, co dělá váš expartner na Instagramu nebo Facebooku, měli byste se zamyslet, co opravdu za tímto chováním stojí. Může to být stesk nebo také přemýšlení nad tím, co kdyby. Ať už je to tak, či onak, vzpomínání na minulé vztahy je riskantní,“ říká Gilliland.

Fáze rozchodu, kterými člověk prochází a musí se s nimi vypořádat

Vztahy a sex

„Je totiž velmi snadné si bývalé vztahy romantizovat, a to zejména ve chvílích, kdy čelíte výzvám v aktuálním vztahu. Pravdou ale je, že vztahy jsou nepřetržitým řešením problémů a každý vztah má své vzestupy a pády. Při vracení se do minulosti máme často tendenci zapomínat a idealizovat si prožité chvíle, což je jedna z nejhorších věcí, které můžeme dělat.“

Pokud s tímto problémem zápasíte i vy, raději účet svého ex přestaňte sledovat nebo ho zablokujte. Je velmi pravděpodobné, že vám brání se oddat vaší současné lásce.

Svěřování informací o vašem vztahu

Odborníci se shodují, že sdílení soukromých informací o vašem vztahu s někým online, zejména s bývalým přítelem nebo spolupracovníkem, se kterým máte sexuální chemii, je riskantní záležitost. Koneckonců tyto informace byste měli sdílet primárně jen se svým partnerem.

Zeptejte se proto sami sebe, jestli by bylo partnerovi příjemné, kdyby viděl, jaké věci o něm píšete člověku, se kterým si není vůbec blízký. Pokud se při této představě otřásáte, vaše svědomí se vám snaží něco říct.

„V tuto chvíli začíná být zřejmé, že nejste loajální ke své osobě ani osobě vašeho přítele,“ souhlasí Gilliland.

Toxické fráze, které ničí vztahy

Vztahy a sex

I když je v pořádku sdílet problémy s jinými lidmi, než je váš partner, zamyslete se nad tím, jestli je osoba, se kterou tyto zprávy sdílíte, důvěryhodná a skutečně nakloněná vašemu vztahu. V opačném případě vám nepřísluší tyto informace sdílet.

Vkrádání se do telefonu 

Odolat vnitřnímu pokušení je těžké. Obzvláště v případě, pokud narazíte na podezřelou SMS zprávu či e-mail, které vás nějakým způsobem zraňují.

„Při slídění v cizím telefonu mám jednu zásadu, kterou radím se řídit. Pokud něco opravdu najdete, promluvte si o tom. Tyto informace totiž mohou v mysli napáchat daleko větší paseku, pokud se nezačnou řešit.

Zamyslete se také nad tím, proč si tyto zprávy čtete. Je to proto, že se bojíte, že o vztah přijdete? Nebo svému partneru nevěříte? Pokud tomu tak je, pak je na čase tyto problémy řešit, protože vkrádáním se do cizího telefonu nic nevyřešíte,” uzavírá odborník.

Reklama

Související témata:

Související články

Podle čeho si dnešní muži vybírají ženy

Pokud byste před deseti lety položili mužům otázku ohledně jejich oblíbeného vzhledového typu ženy, nejčastěji by vám odpověděli, že přednost dávají ženám buď...

Výběr článků

Načítám