Hlavní obsah

Jak často mají lidé ve vztahu sex? V průměru jednou týdně, podle odborníků je to dostatečné

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jde o sex, lidé mají tendenci si čísla různými směry upravovat. Velikost penisu zřídkakdy odpovídá realitě, to stejné platí i o počtu sexuálních partnerů či o délce výdrže. Není proto divu, že lidé často zkreslují i samotnou četnost. Jak je tomu doopravdy?

Foto: Profimedia.cz

Každý pár přistupuje k sexu jinak.

Článek

Přestože lidé mají tendenci ohledně svých sexuálních zážitků mlžit, vědci znají jasné odpovědi. Podle nedávného průzkumu mají lidé žijící v páru sex v průměru čtyřiapadesátkrát ročně, což je přibližně jednou týdně.

Hodnoty se ale samozřejmě odvíjejí od věku jednotlivých dvojic. Například lidé do třiceti let žijící v páru mají sex 112krát ročně, což je více než dvakrát do týdne. Skupina lidí mezi 30 a 39 pak 86krát ročně a lidé mezi 40 a 49 let zhruba 52krát.

Jak dosáhnout orgasmu? Vyhněte se podpatkům i sedavé práci

Vztahy a sex

Další studie prokázala, že frekvence sexu úzce souvisí se štěstím. Vědci z oblasti sociální psychologie totiž zjistili, že páry, které mají sex alespoň jednou týdně, jsou šťastnější než ty, které hrátkám tolik neholdují. Zajímavým zjištěním je, že častější sex v týdnu ale neměl na otázku štěstí už žádný vliv a je tedy jedno, jestli pár provozuje sex jen jednou, či vícekrát do týdne.

„Páry často dělají chybu v tom, že se snaží dodržovat určité číslo sexuálních aktů, ale pravdou je, že cokoliv vyhovuje vám, je normální,“ říká pro Health odborný poradce Raffi Bilek.

„Téměř všechny dlouhodobé páry navíc dojdou k takzvané fázi nasycení, která obvykle přichází po roce, dvou či třech,“ říká profesor Brian Jory a dodává, že se jedná o přirozenou věc, kvůli které se nemusíte stydět. Důležité je si o tom promluvit a synchronizovat své potřeby.

Cílem vztahu je totiž štěstí, nikoli sex. Sex je důležitý jen do té míry, kdy dělá pár šťastným. Vědci by jistě souhlasili, že štěstí a láska vedou k lepšímu sexu a ne naopak.

Reklama

Související témata:

Související články

Sex jako klíč k poklidnému PMS

Tři písmena, jedno období. Premenstruační syndrom (PMS) je strašákem nejen žen, ale i jejich partnerů. Přecitlivělost, rychlé změny nálad i fyzické problémy...

Výběr článků

Načítám