Hlavní obsah

I chytré ženy dělají hlouposti, když jde o lásku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jde o lásku, dělají lidé hlouposti. Jednoduše zaúřadují emoce a logika a soudnost jdou stranou. Nejedna i jinak velmi rozumná a jindy logicky jednající žena si pak zpětně jen řekne: „Na co jsem kruci myslela?“

Foto: Profimedia.cz

Emoce dokážou být krásné, ale i nebezpečné, obzvlášť ve vztazích.

Článek

Máte za sebou jeden či několik nevydařených vztahů, které se zpětně zdají jako chyba, která se nikdy neměla stát? Pak rozhodně nejste jediná. Zpětně víte, že rudé vlajky, že vztah nevydrží, nebo že je něco špatně, se objevovaly už poměrně brzy, ale vy jste se je rozhodla ignorovat.

Proč? Za vším stojí jediné - emoce. „Jako lidské bytosti jsme primárně pohánění emocionální částí našeho mozku. Nezáleží na tom, co nám říká logická část, pokud se k něčemu či někomu připoutáme emocionálně, téměř vždy budeme volit a dělat rozhodnutí podle toho, co uspokojí naše momentální emocionální potřeby,“ uvádí pro Yourtango mezinárodně uznávaný vztahový expert Joe Amoia.

Když vám vlastní emoce ničí vztahy

Vztahy a sex

A lze to vztáhnout na každý aspekt vašeho života. Stěžujete si na svou váhu i na to, jak se vám to nelíbí, ale přesto jdete a dáte si další kousek něčeho nezdravého. Nebo opakujete, že si nemůžete něco dovolit, ale přesto občas povolíte a koupíte i to, co nepotřebujete - jen to hrozně moc chcete.

Nikde to pak není zjevnější než při randění a ve vztazích. „Zůstáváte měsíce i roky s mužem, bez ohledu na to, jak jste nešťastná. Intuice vám radí utéct, ale vy jste stále na místě. Proč? Protože jsou ve vedení emoce. Nehledě na to, jak moc je realita děsná, přicházíte stále s další a další výmluvou, ospravedlněním a odůvodněním, proč zůstat,“ popisuje realitu nejednoho vztahu odborník.

Když se partner vyžívá v emocionálním týrání

Vztahy a sex

A proč to tak je? Protože chcete jednoduše zůstat. Navíc, všimla jste si někdy, že je mnohem snazší radit s láskou kamarádkám, ale sama málokdy uděláte to samé, co jiným radíte? A opravdu nezáleží na tom, jak moc jste vzdělaná. Dokud se nenaučíte zpracovávat vztahy a rozhodnutí logickou částí mozku, všechny další vztahy a schůzky budou jako na horské dráze.

Jak dodává kouč, rozhodně není vhodné vytahovat tvrzení, že ho „přece milujete“. „Láska není o tom být něčí rohožkou a dostávat cokoli menšího, než si zasloužíte. To není láska, a vy to víte,“ vyzdvihuje nepříjemnou pravdu odborník.

Láska je, když se dva lidé navzájem ctí, respektují a užívají si společnou cestu způsobem, který přináší do jejich života radost a spokojenost.

Jaké je nejlepší řešení?

„Základ je vědět, že pokud dovolíte vládnout emocím, budete dělat hloupé chyby celý život. Můžete ze zklamání vinit všechny muže světa a stěžovat si, jak je randění těžké, ale nakonec stejně zjistíte, že sama si děláte věci ještě těžší. Zastavte se, zamyslete se logicky, jakou radu byste zpětně dala sama sobě a řiďte se jí,“ radí odborník.

Jak poznáte, že jste našli svou spřízněnou duši

Vztahy a sex

Jakmile se naučíte ovládat své emoce a budete se logicky řídit tím, co je pro vás opravdu dobré a po čem vaše srdce touží, uvidíte, že randění a správná rozhodnutí najednou nebudou takovým strašákem.

„Ano, vždy tu budou emoce, které vás budou svádět na špatnou cestu, ale protože budete připravená vidět věci logicky a správně, bude snazší dosáhnout toho, co opravdu chcete,“ uzavírá Amoia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám