Hlavní obsah

Jak poznáte, že jste našli svou spřízněnou duši

Najít spřízněnou duši a prožít po jejím boku zbytek života? Na první pohled utopická představa, na pohled druhý realita, kterou mnoho lidí doopravdy zažívá. Jak ale poznáte, že váš partner vykazuje všechny znaky spřízněné duše?

Foto: Profimedia.cz

Spřízněná duše je někdo, s kým cítíte hluboké spojení, ale zároveň mezi vámi nefunguje závislost.

Článek

Když se řekne spřízněná duše, většina lidí si vybaví člověka, se kterým si jednoduše rozumí. Samotná definice spřízněné duše je ale podle psychologů mnohem složitější.

„Spřízněná duše je někdo, s kým cítíte hluboké spojení, ale zároveň mezi vámi nefunguje závislost. Zároveň jsou vaše potřeby uspokojeny, stejně jako potřeby partnera,“ vysvětluje manželský psycholog Michael Tobin a dodává, že spřízněná duše je jedinec, který má trvalý dopad na váš život. Obrazně řečeno je to spolucestovatel na cestě životem.

Máte spřízněnou duši?

Podle Michaela Tobina platí, že každý člověk na světě může najít svou spřízněnou duši. Důležité je jenom to, abychom trpělivě hledali a pochopili, že vztah není jenom o naplnění individuálních potřeb. „Vztah je spíše výzva k růstu,“ vysvětluje psycholog pro Brides.

Dobrou zprávou také je, že neexistuje ideální věk nebo životní fáze, během které byste měli objevit svou spřízněnou duši. „Všechno v našem životě je o načasování. Když člověk přijme, že partnerský vztah není o vzájemné kontrole, pak je otevřený a připravený na možnost, že potká svou spřízněnou duši,“ míní psycholog.

Jak vám tělo dává najevo, že váš vyvolený není ten pravý

Vztahy a sex

Nutno ale dodat, že neexistuje jeden obecný typ spřízněné duše. Naopak, ve svém životě se můžeme setkat s nejméně šesti typy spřízněných duší, které se od sebe výrazně liší.

1. Romantická spřízněná duše

Hlavním aspektem vztahu s romantickou spřízněnou duší je vášeň! „Partneři mají schopnost přivést jeden druhého do ráje, a to díky silnému fyzickému a emocionálnímu potěšení,“ vysvětluje psycholog Tobin.

Zatímco v jiných vztazích je vášeň přítomna pouze v tzv. líbánkové fázi, u romantických spřízněných duší plápolá plamínek vášně neustále. „Vše je způsobeno tím, že oba partneři jsou odhodlaní udržovat vášeň po celou dobu jejich vztahu,“ dodává psycholog.

2. Duševní partneři

Už dlouhá léta jste neviděla spolužáka ze střední školy, avšak při posledním třídním srazu jste pocítila silné motýlky v podbřišku? „Duševní partner je osoba, kterou jste roky neviděla, a když se znovu sejdete, máte pocit, že doba odloučení neměla žádný vliv na hloubku vašeho spojení,“ vysvětluje Michael Tobin.

Nutno dodat, že duševního partnera můžeme nacházet nejen ve vztazích romantických, ale také přátelských.

3. Karmické spřízněné duše

Možná jste ve svém životě potkala někoho, kdo zastává stejné názory, hodnoty a vize. A právě v takový moment lze hovořit o karmické spřízněné duši.

„Společně jste připraveni změnit svět. Vzhledem k tomu, že se vaše dovednosti vzájemně doplňují, jste ideálními partnery pro plnění sdíleného poslání,“ říká psycholog.

Naprostá upřímnost partnerskému vztahu škodí

Vztahy a sex

I v tomto případě platí, že karmická spřízněná duše na sebe může vzít podobu nejen romantického partnera, ale také kamarádky nebo kolegyně.

4. Přátelská spřízněná duše

Možná ve svém životě máte někoho, kdo je vaším pravým opakem. I když by se mohlo zdát, že vztah založený na protikladech nemůže fungovat, u přátelské spřízněné duše to neplatí.

„Takový člověk vás rozesměje ve chvíli, kdy trpíte. Podporuje vás, když směřujete nahoru, a zároveň vás podrží, když padáte. Miluje vaše znaménko a ani po největší hádce nepráskne dveřmi. A vy na oplátku děláte to samé,“ popisuje psycholog přátelskou spřízněnou duši.

5. Podobná spřízněná duše

Svou spřízněnou duši poznáte také podle toho, že se v podstatě shodnete na velkých i malých věcech. „Milujete stejné věci, smějete se stejným vtipům, pochutnáváte si na stejných jídlech, a především sdílíte stejnou cestu lásky,“ tvrdí Tobin.

Pokud žijete po boku člověka, se kterým si na všech frontách rozumíte, pak máte v životě vyhráno.

6. Smluvní spřízněná duše

Za pravděpodobně nejzajímavější typ spřízněné duše považujeme právě tento. „Jde o vztah, ve kterém jako by existovala smlouva o tom, že jsou k sobě partneři stoprocentně upřímní, autentičtí a emocionálně otevření,“ popisuje psycholog.

Například jde o manželský pár, ve kterém jeden z manželů podváděl. Přesto spolu manželé zůstali, protože je celý život stmeluje hluboké propojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám