Hlavní obsah

Když vám vlastní emoce ničí vztahy

Máte za sebou další nevydařený vztah? Možná se s vámi partner rozešel ne kvůli vám samotným, ale proto, že nebyl na vztah připravený. Možná je ale také vina na vaší straně. Třeba si s sebou nesete emocionální zátěž, která dříve či později zničí každý váš vztah. Na co si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Promítáte do vztahu vlastní nejistotu

Lidé s emocionálními problémy často pochybují o sobě samých. Chyby ale nehledají jenom u sebe, ale i u druhých. Příklad? Na prvním rande chcete zůstat ostražitá a rychle si vsugerujete, že protějšek bude stejně tak kritický jako vy. Proto se raději hned obrníte. Tím ale snadno „zabijete“ možnou přitažlivost a náklonnost ještě předtím, než vůbec vznikne.

„Pokud o druhých pochybujete, zeptejte se sama sebe, odkud tyto pocity pocházejí. Je možné, že děláte neopodstatněné předpoklady a závěry?“ nabízí možné vysvětlení spisovatelka a autorka knih o sexu Steph Auteriová pro Yourtango.

Jste paranoidní

Není nic špatného na tom bát se ve vztahu nevěry a být podezřívavá, zvlášť pokud jste již dříve něco podobného zažila. Ale pozor na to, aby podezíravost nepřesáhla únosnou mez. Aby totiž vztah fungoval, je třeba si v něm navzájem důvěřovat.

Paranoia, žárlivost a vztek aneb Když je partner posedlý kontrolou

Vztahy a sex

Pokud partnerovi plně nedůvěřujete, možná jste jen příliš opatrná, může se vaše paranoia postupně projevovat velmi neatraktivním způsobem (lpění na informacích, nadměrná potřeba být neustále s partnerem, narušení soukromí atd.).

Žádný muž (a ani žena) se nechce cítit, jako by byl pod neustálým dohledem, obzvlášť pokud neudělal nic, čím by zradil vaši důvěru. Zkuste tedy svá podezření „držet na uzdě“, pokud k nim není důvod.

Porovnáváte s předchozími partnery

Porovnávání současného partnera s bývalými dalece přesahuje obyčejnou paranoiu, tvrdí Auteriová. Je jemnější, ale o to zákeřnější.

Pokud slyšíte partnera vyslovit nějakou frázi či vidíte jeho úsměv, a hned si vzpomenete na svého „bývalého hrubiána“ nebo nezralého chlapa, se kterým jste se viděla jen párkrát, necháváte svou minulost, aby vás zbytečně táhla dolů.

Běžné fráze, které pomalu ničí vztah

Vztahy a sex

Je důležité si uvědomit, že současný partner není stejný jako ti minulí. Zkuste na to myslet a obdivujte jeho kladné vlastnosti, které váš bývalý třeba ani neměl.

Tajíte před partnerem věci

Jsou tajemství, která by měla i ve vztahu zůstat jen vaše. Ale jsou i věci, které byste ve vztahu před partnerem rozhodně tajit neměla. Cokoli z minulosti (emoce, bolestivé zážitky), co budete držet v sobě, a partnerovi o tom neřeknete, negativně ovlivní váš aktuální vztah.

Položte si tedy otázku: Co před ním tajíte a proč? Možná si myslíte, že to netuší, pravděpodobnost je ale spíše taková, že má obavy, že něco tajíte. Čím větší budou, o to víc budou zasahovat do vašeho vztahu.

S kým můžeme sdílet tajemství a kdy raději mlčet

Styl

Neumíte se zcela odevzdat

Závazek a plné odevzdání se partnerovi představuje určitou zátěž, kterou bohužel nejsou někteří lidé schopni snést. Problém ale může být i hlubší.

Pokud se bojíte protějšku zcela odevzdat, nemůžete čekat to samé od něj. Nevíte-li si s tím rady, zkuste se obrátit na odborníka, který možná odhalí hluboké základy vašeho problému kdesi v minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám