Hlavní obsah

Humor pomáhá vztahům i duši

Zuzana Musálková, Právo, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se lidé zamýšlejí nad kvalitami, které by měl mít jejich ideální partner, velmi často na předních místech figuruje smysl pro humor. A ve skupině přátel je oblíbený ten, kdo nezkazí žádnou legraci a umí si ji udělat i sám ze sebe. Humor prostě v životě potřebujeme. Tlumí stres a utužuje vztahy, pomáhá naší psychice, a tím i tělesnému zdraví, snáze s ním můžeme překonat i těžké chvíle...

Foto: Profimedia.cz

Humor může člověku pomoci dostat situaci znovu pod kontrolu, uvědomit si, že život jde dál. Je to také způsob, jak uvolnit strach, vztek a stres, které mohou být pro tělo časem ničivé.

Článek

Spojitost mezi humorem a duševním zdravím je dobře známá a podložená mnoha studiemi. Každodenní život nám to potvrzuje - třeba když máme radost z toho, že kamarádka po těžkém rozchodu poprvé zavtipkuje.

„To, že se humor vrátí, je jasné znamení, že se osoba uzdravuje,“ říká doktor Steven Gimbel, filozof a expert na humor. „Schopnost najít na situaci něco vtipného je známkou toho, že už si od ní umíme držet odstup a dívat se na ni různými způsoby, což je stěžejní pro prožití spokojeného a dobře žitého života.“

Humor může člověku pomoci dostat situaci znovu pod kontrolu, uvědomit si, že život jde dál. Je to také způsob, jak uvolnit strach, vztek a stres, které mohou být pro tělo časem ničivé.

Pět důvodů, proč se každý den smát

Zdraví

Jako prostředek ke zlepšení duševního stavu ho používají i psychologové. Musí ale vědět jaký.

„Jako systemická terapeutka ráda používám příběhy i humor pro ilustraci různých postojů tam, kde je to vhodné,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová v knize (nejen) o humoru, kterou chystá s autorkou Věrou Kudynovou. Tento nástroj je ale třeba používat opatrně.

Co umí laskavý humor?

„Klienta musím už nějakou dobu znát, abych se nikoho nedotkla a nevzal si něco osobně. Vyhýbám se ironii, humor musí být vždy laskavý a podněcovat k pohledu na věc z více úhlů.“

Důležité je také načasování. „S humorem by měl začít klient sám. To funguje nejlépe. Naučí-li se lidé vidět veselou či humornou stránku věci, většinou se jim uleví a své obtíže a léčení pak snášejí s nadhledem,“ vysvětluje lékařka.

A je celkem jedno, jestli se smějeme nějaké situaci nebo sami sobě - ať už v terapii, nebo mimo ni nám humor pomáhá prokousat se vším možným:

  • Uvolňuje mysl i tělo. Se smíchem vylučuje naše tělo endorfiny a snižuje hladinu kortizolu, v důsledku čehož navodí dobrou náladu. Duše i tělo relaxují a nezáleží na tom, jestli se smějeme sami nebo s přáteli.
  • Pomáhá udržet pozitivitu. Zejména ve stresových a napjatých situacích humor vše odlehčí a uvolní cestu pro konstruktivní řešení...
  • Zmírňuje dopad kritiky. Neulevilo se vám někdy, když třeba kolegyně zparodovala vašeho nadřízeného, který viděl na vaší práci jen chyby?
  • Udržuje perspektivu. Je nástrojem, díky kterému si můžeme vytvořit jasnější obrázek o tom, co je důležité a co ne. Pokud sáhneme k předchozímu příkladu - při parodování nadřízeného si uvědomíte, že je přece kritický téměř vždy a ke všem...
  • Obohacuje mezilidské vztahy. Boří bariéry mezi lidmi a umožňuje jim zjistit, co mají společného, a budovat porozumění. Společným smíchem si například s kolegy v práci uvědomíte, že jste na jedné lodi.
  • Pomáhá při učení. Studie z roku 2015 tvrdí, že humor přispívá ke zlepšení krátkodobé paměti a schopnosti se učit u starších lidí.
  • Ulehčí v těžké životní situaci. Dle studie z roku 2018 humor pozitivně ovlivňuje i pacienty se smrtelnou nemocí a jejich rodiny. Ale pozor - výzkum také ukázal, že je třeba jistého tréninku, abychom věděli, jak humor pojmout, aby byl přijatelný i za tak vážných okolností.

Partnerské vztahy ožijí

„Mnohé páry uvádějí, že humor má pozitivní vliv na jejich vztah,“ tvrdí lektor psychologie Gil Greengross.

Ve studii se třemi tisíci participanty z pěti zemí světa většina uvedla, že je spokojenější s protějškem, který má smysl pro humor. O něco více tuto schopnost oceňovaly manželky, manželé ji od svých protějšků tolik nevyžadovali. Většina párů se také shodla na tom, že manžel je ten vtipnější.

Sedm způsobů, jak druhé nenudit

Vztahy a sex

I praxe lékařky Cajthamlové potvrzuje výsledky výzkumu: „Na mužích je atraktivní inteligence a humor je jejím příznakem. Takoví muži jsou pro ženy velmi zajímaví,“ říká s tím, že humor partnerství posiluje, umožňuje nebrat se tak vážně, odpoutat se od pocitů studu, viny, zášti i hněvu, vidět rozpory „shora“ a smířit se s ostatními i se sebou samým.

„Laskavý humor uvolňuje napětí v běžných i krizových situacích, vytváří pocit sounáležitosti a snižuje stres. Lidé, kteří se spolu smějí, tak mají výhodu, mohou spolu vydržet a přestát téměř všechno,“ shrnuje lékařka.

Pozor na ironii a sarkasmus

Důležité je ale smát se s partnerem, ne se mu vysmívat. Umět dobře rozlišit mezi nevinným vtipem, který uvolní napětí, a útočně namířeným sarkasmem či jedovatou ironií, je nesmírně důležité.

„Je to nevraživost schovaná za humor. Mnozí lidé se takovými komentáři cítí shazováni,“ upozorňuje psycholog Clifford Lazarus s tím, že sarkasmus nepřispěje k uvolnění konfliktu, naopak ho může více vyhrotit.

Asi nejlepší způsob, jak si být jistí, že používáme laskavý humor, je věnovat pozornost vlastním pocitům a záměrům. Stačí si položit otázku: Chceme partnera rozesmát, nebo zranit?

Zasmějme se i sami sobě

Někdy je také dobré udělat si legraci sami ze sebe. Pokud se člověk umí smát sám sobě, má to dobrý vliv na jeho vztahy, životní perspektivu i duševní zdraví.

Samozřejmě ale platí, že bychom k sobě měli být stejně laskaví jako k partnerovi a dalším blízkým lidem, které máme rádi. Shazovat sami sebe je stejně škodlivé jako používat ironii a sarkasmus vůči jiným.

Jak si udržet pozitivní náladu navzdory negativním myšlenkám protějšku

Vztahy a sex

Humor má totiž v sobě vždy alespoň trochu agrese, situaci nebo člověka vždy trochu shodí - a to je nejen klíčem k humornosti daného momentu, ale také tenkou hranicí. Pokud tuto hranici překročíme, ponížíme, znevážíme sami sebe. Jestliže se na ní ale udržíme, poslouží nám vtípek na vlastní konto skvěle - a to k přijetí naší vlastní nedokonalosti, tedy k lepšímu přijetí sebe samých.

Stejně tak je zajímavé zamyslet se nad tím, kdy vlastně vtipkujeme na svůj účet a cítíme se u toho dobře. Obvykle je to ve společnosti těch, kdo k nám mají pozitivní přístup. Prostě je to indikátor toho, že nás daní lidé přijímají takové, jací jsme.

Podle studie z roku 1989 ženy nejčastěji používají tento typ humoru ve společnosti jiných žen. A muži? Možná to uhodnete - také ve společnosti žen.

Foto: Profimedia.cz

Terapie humorem umožňuje uvolnit bolest a stres.

Kdy jsme tedy schopní udělat si legraci sami ze sebe tak, aby to pro nás bylo přínosné? Průkopník výzkumu humoru Paul McGhee nabízí tyto tři podmínky:

  • Umíme se dívat laskavě na své chyby a slabosti.
  • Jsme schopní vidět, jak i trapná situace může být legrační.
  • Můžeme se smát sami sobě, aniž bychom se shazovali.

Tak se tedy aspoň na chvíli každý den smějme, ať už jsme kdekoli, s kýmkoli, nebo třeba sami. A začněme s tím hned teď. Pokud nevíte, jak na to, zkuste si za dlouhých listopadových večerů místo akčního thrilleru pustit opravdu dobrou komedii a sledujte, co to s vámi udělá...

Úsměv může spasit i léty okoralý, uvadající vztah

Styl
Co říkají nejnovější studie
Malý výzkum z roku 2017 ukázal, že terapie humorem pomohla pacientům zařízení pro dlouhodobou péči snížit deprese a vylepšit spánek. Terapie humorem umožňuje uvolnit bolest a stres a je prospěšná právě i lidem s těžkými onemocněními. Zahrnuje smíchová cvičení, klauny v nemocnicích, ale i filmové komedie nebo knihy a společenské hry.
Podobná studie z roku 2020 prokázala, že starším lidem, kteří žijí v pečovatelských domech, pomáhá humor snížit symptomy deprese. Pokud si mezi sebou senioři pravidelně vyprávěli vtipy a díky hrám mezi sebou v dobrém rozmaru soutěžili, udržovali se v daleko lepší psychické kondici.
Z výsledků výzkumu z roku 2021 vyplynulo, že lidé schopní udržet si smysl pro humor a pozitivní přístup na tom byli během pandemie covidu-19 lépe než ostatní. Dokázali se lépe vyrovnat s tím, co je potkalo, a udržet si pocit dobrého bytí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám