Hlavní obsah

Fakta o nevěře: Proč lidé podvádějí, v jakém věku a koho nejčastěji

Novinky, Zuzana Musálková

Nevěra je předmětem řady psychologických studií. Odborníci si lámou hlavu otázkami, jak to s ní vlastně je, jestli se dá předpovědět kdo koho a za jakých okolností podvede a také jaký má doopravdy efekt na vztah.

Foto: Profimedia.cz

V dnešní době podvádějí ženy stejně často jako muži.

Článek

V dnešní době podvádějí ženy stejně často jako muži, alespoň to potvrzují studie z poslední doby. Co bylo, alespoň podle průzkumů, doménou mužů, se dnes týká obou pohlaví stejně.

Věk a peníze

Muži pravděpodobněji uklouznou, pokud je čekají významné kulatiny. Jak ukázal výzkum zaměřený na seznamovací stránku Ashley Madison, kde hledají svou bokovku i zadaní jedinci, věk mnoha mužských uživatelů končil devítkou. Pokud měli těsně před sebou čtyřicítku nebo padesátku, bylo mnohem pravděpodobnější, že budou hledat romantiku mimo svůj oficiální vztah.

Častěji nevěrní jsou pak také jedinci závislí na svém protějšku po ekonomické stránce, a to zejména muži. Podle rozsáhlé studie z roku 2015 sex na jednu noc nebo aférku přiznalo 15 % ekonomicky závislých mužů na svých ženách a 5 % žen.

Zcela běžné pak začínají být emoční aférky. V průzkumu Americké asociace pro manželskou a rodinnou terapii se k emoční aférce přiznalo čtyřicet procent mužů a třicet pět procent žen. Jedná se o poměrně vysoké číslo v porovnání s těmi, kteří přiznali fyzický poměr.

Dvanáct příznaků nevěry, které lidé nevědomě přehlížejí

Vztahy a sex

Nám se to nestane

Většina lidí je přesvědčena, že podvádějí všichni kromě jejich partnera. Tvůrci studie publikované v časopise Journal of Social and Personal Relationships chtěli po partnerech, aby odhadli, s jakou pravděpodobností by je mohl jejich protějšek v budoucnu podvést. V průměru každý uváděl kolem 5-8 %.

Absolutně každý člověk má ovšem asi dvaačtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že bude ve vztahu podveden.

Rozdíly vnímání nevěry podle pohlaví

Jak ukázaly již mnohé výzkumy, ženy nahlížejí na nevěru jinak než muži.

Heterosexuální muži mají strach z toho, že jejich ženy budou mít sex s někým jiným, bez ohledu na to, zda by daná žena byla zamilovaná, anebo by se jednalo jen o jednorázovou aférku.

Ženy se bojí především toho, aby se jejich muž do někoho dalšího nezamiloval. Pokud zjistí, že šlo při nevěře partnera pouze o sex, jsou schopny mu snáze odpustit.

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

Vztahy a sex

Hlavním důvodům k věrnosti jsou morální zásady

Jak ukázala izraelská studie z roku 2017, většina jedinců by svůj protějšek nepodvedla zejména z důvodů morálky, strachu z opuštění partnerem, ale také kvůli obavám, jak by celá situace zapůsobila na jejich děti, zvlášť v případě, že by se vše provalilo.

Až teprve poté by mnozí z nich pohlíželi na fakt, že by druhému svým poměrem ublížili.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ženy prožívají krizi středního věku

Tohle klišé známe všichni – padesátiletý „mladík“ v příliš těsných džínách si to svým sportovním autem sviští na tenis, nejlépe ještě cestou od své mladé...

Výběr článků

Načítám