Hlavní obsah

Bude prebiotická vláknina novým hitem?

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zatímco otěhotnění sympatické lyžařky Kateřiny Neumannové probrala média velmi důkladně, jeden z průlomových objevů v dětské výživě, zveřejněný koncem listopadu na mezinárodním sympoziu v Amsterodamu, zaznamenali jen odborníci. Jde o objev pozoruhodných vlastností prebiotické vlákniny, která je součástí mateřského mléka.

Článek

Tato vláknina, zjednodušeně řečeno, podporuje růst bifidobakterií v trávicím traktu a zvyšuje tak obranyschopnost organismu. Objev je o to kurióznější, že prebiotickou vlákninu znali lékaři dobře čtyřicet let. Její vliv na vznik správné mikroflóry u kojenců a na udržení jejího rovnovážného stavu však objevili teprve nedávno.A nezůstalo jen u toho. Podařilo se jim vlákninu synteticky napodobit a obohatit o ni umělou dětskou výživu pro kojence. Ta se začala prodávat v lékárnách.

Zlepšili střevní mikroflóru

"Děti, které maminky krmily při klinických studiích takto obohaceným mlékem, měly lepší stav střevní mikroflóry než děti, kterým byla podávána běžná umělá výživa," říká MUDr. Pavel Frühauf, CSc., primář kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Jejich střevní mikroflóra se přiblížila stavu, jaký mají kojené děti. Zvýšení bifidobakterií a laktobakterií v tlustém střevě, ke kterému u nich došlo, bylo přitom úměrné dávce prebiotické vlákniny v mléce."

Blíž k ideálu mléka mateřského.

Vyvážený stav mikroflóry je podle doktora Frühaufa důležitý nejen pro jejich lepší trávení a vyšší odolnost proti nejrůznějším infekcím nebo průjmům. Ale je také důležitý pro správný rozvoj imunity, a tedy i nižší nebo pozdější výskyt nejrůznějších forem alergií. Pro maminky, které nemohou kojit nebo nemají dost mléka a musí brzy přikrmovat, jsou výsledky těchto a dalších klinických studií velmi dobrou zprávou. Stejně tak pro maminky nedonošených dětí. Ale nakonec i pro matky, které kojit přestanou.

Podle posledních statistik kojí u nás šestiměsíční děti asi čtvrtina maminek. To někomu může připadat hodně málo, ale v porovnání s jinými zeměmi Evropy je to až překvapivě dobrý údaj. Mateřské mléko je pro kojence optimální výživou. Umělé mléko obohacené o prebiotickou vlákninu můžeme považovat za další krok, jak se k jeho pozoruhodným vlastnostem přiblížit.

Zkoušeli je váleční veteráni

První, kdo na sobě vyzkoušel pozitivní účinky prebiotické vlákniny, nebyli kojenci, ale bývalí američtí vojáci, kteří žijí v domovech pro válečné veterány. Poté, co ji začali užívat, se stali odolnějšími proti průjmům a infekcím. Lékaři u nich zaznamenali také menší potíže s nadýmáním a vůbec s trávením. Vláknina jim zlepšila konzistenci stolice, což je významné zejména kvůli vzniku nebo zhoršení hemoroidů.

Střevní flóru nejčastěji narušují antibiotika. Lékaři ji doporučují obnovit probiotiky, tedy bakteriemi mléčného kvašení. Ale obvykle jen tehdy, pokud pociťujeme nějaké potíže, obvykle nadýmání a průjmy. "Zdá se, že prebiotika dokážou totéž co probiotika, tedy bakterie mléčného kvašení. Ale šetrněji. Navíc s řadou dalších pozitivních efektů," říká primář Frühauf. "Dosavadní výzkumy také naznačují, že by prebiotika mohla snižovat vznik atypických ekzémů a dalších projevů alergií nebo poruch imunity."

Brát je střízlivě

Profesor Alan Walker z univerzity v Harvardu zjistil, že prebiotika podporují protizánětlivé pochody. Doc. MUDr. Jiří Nevoral z dětské kliniky v pražské Fakultní nemocnici v Motole ve své studii o prebiotikách uvádí: "Tím, že prebiotika stimulují růst bifidobakterií, nás mohou chránit před zhoubnými nádory tlustého střeva a záněty tračníku i tlustého střeva, zlepšují metabolismus tuků a zvyšují obranyschopnost organismu." A tak bychom mohli pokračovat.

Výzkum, který se snaží zjistit, co dokážou a k čemu všemu by se to dalo využít, se teprve rozbíhá. Ale už teď se zdá, že prebiotika mohou pomáhat sportovcům, kojencům a malým dětem, starým lidem, nemocným a pacientům před operací i po ní a tak dál. Je možné, že se stanou hitem.

Rozpaky v lékárnách

Zkoušel jsem se ptát na prebiotickou vlákninu v deseti pražských lékárnách. Zajímalo mě, co mi o této novince řeknou. Pouze v lékárně U Zlatého hada v centru Prahy věděli, že prebiotiky je obohacené jedno z umělých mlék, které lékárny prodávají, a další by se v brzké době mělo objevit na trhu. V ostatních netušili, o co jde. Odkazovali mě na prodejny zdravé výživy a na Zelené lékárny. Ať se prý zkusím zeptat tam, jestli prebiotickou vlákninu nemají. Nebo mi nabízeli probiotika, která obsahují bakterie mléčného kvašení, protože se domnívali, že jsem se s těmi prebiotiky prostě jenom přeřekl. Vzhledem k tomu, co jsem se o významu prebiotické vlákniny dozvěděl v Amsterodamu, mě to trochu překvapilo. Přestože v pražských lékárnách většinou netuší, co to jsou prebiotika, lékaři jejich podávání dětem doporučují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám