Hlavní obsah

5 tipů, jak si i přes únavu užít sex

Máte toho v posledních měsících až nad hlavu? Nevíte, co dřív? A večer usínáte s otevřenou knížkou na hrudi? Pak hádáme, že nemáte ani pomyšlení na milostné hrátky. Přesto na sex nerezignujte a raději najděte příjemné způsoby, jak si užít milování i ve dnech, kdy bojujete s vyčerpáním.

Foto: Profimedia.cz

Každý z nás občas zažije týdny, během kterých odsune milostný život na druhou kolej.

Článek

Každý z nás občas zažije týdny, během kterých odsune milostný život na druhou kolej. Přesto bychom měly vědět, že dlouhodobá sexuální abstinence vztahu neprospívá.

„Partneři, kteří udržují sexuální spojení, lépe zvládají krizové a těžké chvíle. Obecně platí, že se k sobě chovají laskavěji, mileji, a dokonce i trpělivěji,“ říká sexuoložka Sadie Allisonová a dodává, že bychom měly sex zařazovat do svého života i v momentech, kdy pociťujeme únavu.

„V první řadě je důležité, abyste si o nastalé situaci popovídala s partnerem,“ vybízí sexuoložka.

Třeba společně zjistíte, že únava je jenom „převlečený“ stereotyp, který v posledních měsících sužoval vaši ložnici. Stejně tak můžete pochopit, že vaše večerní ospalost má konkrétního viníka, například stres v práci. Ať tak či onak, podle odborníků existuje nejméně pět tipů, díky kterým si užijete sex i navzdory večernímu zívání.

1. Sex má mnoho podob

Když se řekne sex, většina z nás si představí penetrační styk. Pokud jste ale unavená, měla byste dát šanci i jiným formám milování. Nechte se vaším partnerem rozmazlovat a dovolte mu všechno, co je vám příjemné.

Mimochodem, není žádným tajemstvím, že nejrychlejší cesta k orgasmu vede přes klitoris. A jakmile orgasmu dosáhnete, jste na nejlepší cestě k načerpání nové energie. Vše je způsobeno dopaminem a oxytocinem, chemickými látkami, které navozují pocit štěstí a spokojenosti.

Méně známé erotogenní zóny, které by váš partner neměl ignorovat

Vztahy a sex

2. Čas na líné pozice

Slovo „líný“ v mnoha ženách vzbuzuje negativní konotaci. V tomto ohledu se ale nemusíte ničeho bát, neboť líný sex rozhodně není synonymem pro špatný sex. Naopak, podle sexuální terapeutky Shannon Chavezové může i líný sex vést k dokonalému spojení mezi partnery.

„Pouze jde o to, abyste s partnerem volili energeticky méně náročné pozice, které vás nevyčerpají,“ tvrdí sexuoložka Allisonová a dodává, že svým pacientkám nejčastěji doporučuje pozici lžíce.

3. A co děláte odpoledne?

V tomto ohledu záleží především na vaší práci. Pokud ale s partnerem pracujete z domova, pak není třeba, abyste sex odkládali až na pozdní večerní hodiny. Zkuste partnera překvapit během dne a užijte si hříšné chvilky třeba během obědové pauzy.

Do karet vám hrají také hormony, neboť odpoledne máme přirozeně vyšší úroveň bdělosti, a to díky hormonu kortizolu a nižší hladině spánkového hormonu melatoninu.

Jak líbání ovlivňuje sexuální a vztahovou spokojenost

Vztahy a sex

4. Upřednostňujte intimitu

Ať už prožíváte náročné období, nebo jenom bojujete s klasickou únavou, měli byste s partnerem vnímat sex a intimitu jako prioritu. Přistupujte k milování jako k činnosti, kterou chcete dělat, nikoliv musíte dělat. Stejně tak je důležité, abyste sexuální akt neměli „zapsaný“ jako poslední činnost na vašem denním to-do listu. A jaký je tedy klíč k úspěchu?

„Partneři by si bez ohledu na jejich vyčerpání měli vždycky udělat čas na intimní spojení. Byť probíhá třeba tak, že si na chvilku hledíte do očí nebo se pomazlíte,“ vysvětluje Chavezová pro Well and Good.

5. Užijte si pomalý sex

V posledních letech se roztrhl pytel se slovem „slow“, tedy pomalý. Snažíme se pomalu žít, pomalu vařit a pomalu randit. Zpomalení se ale dostalo také do našeho sexuálního života, a tak je nejvyšší čas, abyste pomalý sex okusila také s partnerem.

„Pomalý sex může být jedním z vašich nejlepších sexů. A protože se pohybujete pomaleji, vynakládáte méně energie, což znamená, že jde o ideální sex pro vaše unavené dny,“ dodává sexuální terapeutka Chavezová.

Reklama

Související témata:

Související články

Když sdílíte lože se sobcem

Milování, během kterého hrajete submisivní (podřízenou) roli, může být vzrušující a zábavné. Pokud se ale stane pravidlem, že váš partner myslí při sexu jenom...

Když muž řekne na sex ne

Sex je důležitou součástí života řady lidí. I tak se ale najdou chvíle, kdy někdo na sex s protějškem řekne razantní „ne“. I když se veřejně „ví“ o tom, že...

Výběr článků

Načítám