Hlavní obsah

Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta

Beránek je považován za symbol oběti Ježíše Krista. Zatímco v dávných dobách se v této souvislosti zabíjelo jehně, od středověku jej začala pomalu nahrazovat tradice pečení sladkých beránků. Dnes má většina domácností svůj oblíbený recept na beránka, který se dědí z generace na generaci a peče se na Boží hod velikonoční (neděle před Velikonočním pondělím). Připravili jsme pro vás nejoblíbenější recepty na beránka z různých těst.

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční beránek

Článek

1. Beránek z piškotového těsta

INGREDIENCE
5 vajec
25 dkg cukru krupice
25 dkg polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
120ml rostlinného oleje

POSTUP:

  • Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.
  • Poté přidáme olej a opět hezky prošleháme.
  • Smícháme mouku s práškem do pečiva a po částech vmícháme do vaječné směsi. Vše důkladně promícháme, následně těsto vlijeme do pořádně vymazané a vysypané formy beránka (formu vysypáváme polohrubou moukou). 
  • Pečeme nejprve 15 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C, následně ztlumíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut. Zda je beránek hotov, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane suchá, je vše v pořádku.
  • Následně můžeme keramickou formu zabalit do vlhké utěrky a nechat zcela vychladnout, a až poté beránka vyklopit. Pokud používáme silikonovou formu, můžeme opatrně vyklopit i dříve. 

2. Beránek z třeného těsta

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční beránek

INGREDIENCE
240 g polohrubé mouky4 vejce
200 g cukru krupice2 lžičky prášku do pečiva
1 vanilkový cukr250 ml mléka
140 g másla pokojové teplotyvelká hrst rozinek (nemusí být)

POSTUP:

  • Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme do něj žloutky, které jsme předtím oddělili od bílků. 
  • Smícháme suché ingredience, poté přimícháme k utřenému máslu. Až pořádně promícháme, do hmoty jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. 
  • Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Poté do formy nalijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Tip: Polohrubou mouku můžeme ze čtvrtiny nahradit např. mandlovou či celozrnnou špaldovou moukou.

3. Beránek z tvarohového těsta

Upečte si tvarohového beránkaVideo: Novinky

INGREDIENCE
150 g másla200 g plnotučného tvarohu
200 g cukru moučky220 g polohrubé mouky
25 g vanilkového cukru10 g prášku do pečiva
2 vejce (velikost L)

POSTUP:

  • Do misky dáme máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr a šleháme, popřípadě lehce zahřejeme.
  • Poté přidáme vejce a dále mícháme.
  • Následně přidáme plnotučný tvaroh, opět lehce promícháme, aby těsto nezřídlo.
  • Nakonec přidáváme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vše důkladně promícháme a plníme zlehka do formy.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 30 až 40 minut.
  • Zvlášť opatrně přistupujeme k vyndávání beránka z formy, aby se nezlomil.

V našem případě jsme použili masivní litinovou formu, kterou jsme po vyndání z trouby nechali zchladit, díky čemuž se těsto od formy samo oddělilo a beránek šel jednoduše vyklopit. Každý typ formy má ale svůj vlastní „fígl“, jak beránka bezpečně vyklopit.

4. Beránek z kynutého těsta

Foto: Babiččina volba

Kynutý velikonoční beránek

INGREDIENCE
500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba1 lžíce vanilkového extraktu
220 ml mléka1 lžička citronové kůry
120 g másla1/2 lžičky soli
100 g cukrubílek na potření
30 g čerstvého droždírozinky a mandle na zdobení
3 žloutky

POSTUP:

  • Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Promísíme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme část mléka a rozdrobené droždí. Rozmícháme na řídkou kašičku, zakryjeme a necháme 20 minut vzejít kvásek.
  • Poté do mísy přidáme zbylé suroviny – mléko, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Hněteme v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Hotové těsto zakryjeme v míse a necháme vykynout zhruba 60 minut.
  • Vykynuté těsto si rozdělíme na 16 kulatých bochánků, 1 velký bochánek a 2 menší válečky. Připravené bochánky rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem do tvaru beránka.
  • Mezi bochánky necháme mírné mezery, aby mělo těsto trochu místa na kynutí. Potřeme bílkem a ozdobíme rozinkami a mandlemi. Zakryjeme a necháme dokynout dalších 30 minut.
  • Připraveného beránka dáme péct do rozehřáté trouby při 170 °C asi na 35 až 45 minut. Pokud se některá část beránka vybarvuje rychleji, zakryjeme ji alobalem. Upečeného beránka necháme vychladnout na mřížce. Můžeme ozdobit mašličkou a moučkovým cukrem.

Velikonoce 2025

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 21. dubna 2025. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Článek byl aktualizován.

Související články

Velikonoční pravopis: Jak psát názvy svátků

Každý se někdy při psaní zarazí a zapochybuje o své znalosti pravopisu. Nejistota může přijít kdykoliv, i při psaní jevu, který přitom dobře známe. Raději si...

Výběr článků

Načítám