Hlavní obsah

Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beránek je považován za symbol oběti Ježíše Krista. Zatímco v dávných dobách se v této souvislosti zabíjelo jehně, od středověku jej začala pomalu nahrazovat tradice pečení sladkých beránků. Dnes má většina domácností svůj oblíbený recept na beránka, který se dědí z generace na generaci a peče se na Boží hod velikonoční (neděle před Velikonočním pondělím). Připravili jsme pro vás nejoblíbenější recepty na beránka z různých těst.

Foto: Profimedia.cz

Piškotový velikonoční beránek

Článek

1. Beránek z piškotového těsta

INGREDIENCE

  • 5 vajec
  • 25 dkg cukru krupice
  • 25 dkg polohrubé mouky (lze zkombinovat 50:50 hladké a hrubé)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120ml rostlinného oleje

POSTUP:

  • Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.
  • Poté přidáme olej a opět hezky prošleháme.
  • Smícháme mouku s práškem do pečiva a po částech vmícháme do vaječné směsi. Vše důkladně promícháme, následně těsto vlijeme do pořádně vymazané a vysypané formy beránka (formu vysypáváme polohrubou moukou). 
  • Pečeme nejprve 15 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C, následně ztlumíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut. Zda je beránek hotov, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane suchá, je vše v pořádku.
  • Následně můžeme keramickou formu zabalit do vlhké utěrky a nechat zcela vychladnout, a až poté beránka vyklopit. Pokud používáme silikonovou formu, můžeme opatrně vyklopit i dříve. 

Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví

Velikonoce

2. Beránek z třeného těsta

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční beránek

INGREDIENCE

  • 240 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g másla pokojové teploty
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 250 ml mléka
  • velká hrst rozinek

POSTUP:

  • Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme do něj žloutky, které jsme předtím oddělili od bílků. 
  • Smícháme suché ingredience, poté přimícháme k utřenému máslu. Až pořádně promícháme, do hmoty jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. 
  • Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Poté do formy nalijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Tip: Polohrubou mouku můžeme ze čtvrtiny nahradit např. mandlovou či celozrnnou špaldovou moukou.

Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli

Velikonoce

3. Beránek z tvarohového těsta

Upečte si tvarohového beránkaVideo: Novinky

INGREDIENCE

  • 150 g másla
  • 200 g cukru moučky
  • 25 g vanilkového cukru
  • 2 vejce (velikost L)
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 220 g polohrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva

POSTUP:

  • Do misky dáme máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr a šleháme, popřípadě lehce zahřejeme.
  • Poté přidáme vejce a dále mícháme.
  • Následně přidáme plnotučný tvaroh, opět lehce promícháme, aby těsto nezřídlo.
  • Nakonec přidáváme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vše důkladně promícháme a plníme zlehka do formy.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 30 až 40 minut.

Zvlášť opatrně přistupujeme k vyndávání beránka z formy, aby se nezlomil.

V našem případě jsme použili masivní litinovou formu, kterou jsme po vyndání z trouby nechali zchladit, díky čemuž se těsto od formy samo oddělilo a beránek šel jednoduše vyklopit. Každý typ formy má ale svůj vlastní „fígl“, jak beránka bezpečně vyklopit.

Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení

Velikonoce

4. Beránek z kynutého těsta

Foto: Babiččina volba

Kynutý velikonoční beránek

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
  • 220 ml mléka
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • bílek na potření
  • rozinky a mandle na zdobení

POSTUP:

  • Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Promísíme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme část mléka a rozdrobené droždí. Rozmícháme na řídkou kašičku, zakryjeme a necháme 20 minut vzejít kvásek.
  • Poté do mísy přidáme zbylé suroviny – mléko, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Hněteme v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Hotové těsto zakryjeme v míse a necháme vykynout zhruba 60 minut.
  • Vykynuté těsto si rozdělíme na 16 kulatých bochánků, 1 velký bochánek a 2 menší válečky. Připravené bochánky rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem do tvaru beránka.
  • Mezi bochánky necháme mírné mezery, aby mělo těsto trochu místa na kynutí. Potřeme bílkem a ozdobíme rozinkami a mandlemi. Zakryjeme a necháme dokynout dalších 30 minut.
  • Připraveného beránka dáme péct do rozehřáté trouby při 170 °C asi na 35 až 45 minut. Pokud se některá část beránka vybarvuje rychleji, zakryjeme ji alobalem. Upečeného beránka necháme vychladnout na mřížce. Můžeme ozdobit mašličkou a moučkovým cukrem.

Reklama

Související články

Velikonoční pravopis: Jak psát názvy svátků

Každý se někdy při psaní zarazí a zapochybuje o své znalosti pravopisu. Nejistota může přijít kdykoliv, i při psaní jevu, který přitom dobře známe. Raději si...

Výběr článků

Načítám