Hlavní obsah

Druhé Velikonoce v době covidové. Tipy, jak je strávit v duchu tradic v kruhu rodinném

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos nás bohužel opět čekají oslavy svátků jara s celou řadou omezení, a tedy i bez tradiční velikonoční koledy, pomlázky, ale i vynášení Morany a dalších zvyků. V omezeném počtu se lidé budou moci jen zúčastnit bohoslužeb. Přesto to neznamená, že neexistují možnosti, jak si Velikonoce s nejbližšími i tak užít.

Foto: Profimedia.cz

I během lockdownu si můžete udělat Velikonoce hezké.

Článek

Začněte třeba tím, že se zaměříte na velikonoční výzdobu. Zajděte někam do přírody nařezat si kočičky, větvičky břízy a zlatý déšť a dejte je do vázy, ozdobte stuhami či kraslicemi. Větvičky můžete dát do vody, ale i vázy s korálky či kamínky.

Letošní rok jsou velmi trendy i jarní květiny s cibulkami ve skleněných květináčích.

Foto: Korálky.cz

Váza s korálky s velikonoční dekorací

Výroba velikonočních dekorací: Jak vyfouknout vejce snadno i jednou dírkou

Velikonoce

Nezapomeňte na pomlázku kvůli kráse a zdraví žen

Velikonoce bez pomlázky jako by nebyly. Vyšlehání proutkem, pomlázkou (tatarem), vařechou či jalovcem má ženám zaručit mládí, krásu, zdraví a plodnost. Tudíž má i letos smysl pomlázku uplést a všechny dívky i ženy alespoň v rodině vyšlehat.

Pletení pomlázky navíc může být i tvůrčí zábavou pro děti. Na pletení pomlázky je vhodné zvolit proutí z vrby bílé, která roste u potoka. Z vrby smuteční by se proutí při pletení příliš ohýbalo.

Velikonoční tradice - pletení pomlázky krok za krokem

Styl

Záleží také na tom, jak je proutek suchý. Čerstvě utrhnutý se nebude při proplétání tolik lámat. Pomlázka se většinou plete z šesti či osmi proutků, stejně dlouhých a stejně silných.

Barvení vajec zabaví děti i dospělé

V dnešní době existuje mnoho technik, jak lze kraslice barvit. Zkuste si doma připomenout tradiční způsoby, které používali naši předci a dětem při tom vyprávějte vaše zážitky z Velikonoc, když jste byli malí.

Dříve se vajíčka barvila především na červeno, protože červená je symbolem krve a lásky. Mnohdy naše prababičky získávaly barvu například z cihel, které kvůli červenému prachu rozbíjely. To už samozřejmě neděláme, ale některé techniky jsou realizovatelné dodnes, například barvení pomocí červených cibulových slupek.

Další známou technikou bylo barvení pomocí červené řepy. Omytá vajíčka vložte do vody k nakrájené řepě, přidejte ocet a sůl. Aby barva byla krásně sytá, řepou nešetřete.

Foto: archív firmy

Vajíčka lze snadno ozdobit i za pomoci nesmyvatelných fixů Pilot Twin Marker a Pilot pinter.

Zelená vejce získáte pomocí špenátu nebo kopřiv. I zde platí pravidlo – čím víc, tím lépe. Do hrnce ke špenátu (může být i mražený) opět přidejte sůl, ocet a trochu kmínu.

Pokud chcete koledníky obdarovat například modrými kraslicemi, připravte si hlávku červeného zelí, kterou na struhadle nastrouhejte a vložte do hrnce s horkou vodou, přilijte ocet a dodejte špetku soli.

Dodejte interiéru velikonoční atmosféru s hravými motivy zajíčků a králíčků

Velikonoce

Program na Velikonoční pondělí

  •  Tradice hledání vajíček od zajíce

Jelikož letošní Velikonoce budou specifické především tím, že mnozí lidé nepůjdou vůbec na koledu, je ideální čas inspirovat se z okolních zemí a místo koledování tak připravit dětem zábavu v podobě hledání vajíček od zajíce buď na zahradě, nebo i v bytě.

V označeném prostoru dospělí dětem poschovávají malé dárečky, které děti potom hledají – kdo je první najde, tomu zůstanou. Dospělí mohou dětem pomoci, jakmile se dítě k danému místu přiblíží, mohou provolávat „přihořívá”... a v okamžiku naprosté blízkosti „hoří”.

Pokud budete chtít zážitek z dobrodružství ještě prohloubit, vytvořte kartičky nebo mapu se zašifrovanými nápovědami s tím, kde vajíčka a další drobnosti hledat.

Neobvyklé velikonoční tradice ve světě

Velikonoce
  • Zábavné velikonoční hry, které lze hrát doma

Překážková dráha či běh s vajíčkem – stačí vám k tomu lžíce a vejce. Úkol je jednoduchý, s vejcem na lžíci přeběhnout co nejrychleji daný úsek. Pro větší zábavu je dobré si nejprve doma ze židlí, krabic, hraček utvořit překážkovou dráhu a tu zdolávat s vejcem na lžíci. Je jen na vás, jestli použijete vejce syrové, natvrdo, nebo vyfouknutou kraslici.

Foukaná – budete potřebovat brčko, vyfouklá či plastová vejce. Úkolem dětí bude pomocí foukání do brčka dostat vejce od startu k cíli.

Velikonoční ťukání – při této hře proti sobě stojí dva hráči, každý drží v ruce vejce, na povel o sebe ťuknou špičkami vajec. Ten, jehož vejce zůstane nepoškozeno, vyhrál.

Vaječné kutálení – stačí k tomu vejce a menší kopeček, stráň, ze které děti nechají kutálet svá vejce a vyhrává ten, jehož vejce se dokutálí nejdál.

Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví

Velikonoce

Házená s vejcem – hráči stojí proti sobě a házejí si vejce. Ten, kdo hodí, udělá krok zpět. Komu vejce spadne, prohrál. Vejce může být velké čokoládové, natvrdo uvařené slepičí či syrové.

Vejce na kopci – na rovnou plochu, např. stůl, nasypte hrstku soli či písku. Vejce posaďte na tento „kopec”. Hráči se postupně střídají, přičemž každý odebere lžící trochu písku (soli). Ten, který způsobí, že vejce spadne, prohrál a musí postavit kopec pro další kolo.

Složte si písničku – zábavu dětem můžete vytvořit skládáním vaší vlastní velikonoční písničky. Stačí jednoduchý rým a písnička může být na světě.

Přehazovaná domuvelmi hravou tradici drží i v Německu, kde se lidé snaží vejcem přehodit střechu svého domu, někdo z rodiny jej na druhé straně chytá. Tato tradice má údajně ochránit stavení před bleskem.

Bojovka – tato hra je složitější na přípravu. Rodiče budou muset vytvořit plán hry, vyznačit pole, vyfouknout vejce a dětem připravit poklad plný dobrůtek, který odhalí až po nalezení a vyřešení všech šifer.

Plán hry s popisem a legendou, kam si následně dítě bude vypisovat části šifer, rodiče napíšou na malý lístek, který srolují do malinké ruličky a vloží do vyfouknutého vejce s nápisem Hra začíná. Části šifry pak ukryjí ve vyhrazeném poli.

Foto: archív firmy

Jarní výzdobu si dnes můžete utvořit i pomocí kostek. Stavebnice Lego Creator Bonsaj k tomu přímo vybízí

Dětem pak dají vejce, ve kterém po rozbití najdou plán hry a začnou hledat jednotlivé šifry a doplňovat do legendy. Až najdou všechny části šifry a rozluští je, pochopí, kde najdou poklad.

  • Inspirujte se v Norsku a přichystejte si večer plný kriminálek

Pokud vám velikonoční veselí nic neříká, vyzkoušejte norské tradice. V Norsku totiž Velikonoce slaví tím, že si pouštějí nebo předčítají kriminálky.

Říká se tomu påskekrimmen a tradičně v televizi neběží nic jiného než detektivky, dokonce i v cukrovinkách naleznete vytištěné krátké příběhy. Inspirujte se, připravte si zásoby dobrého jídla a pití a užijte si maraton všech možných kriminálek.

  •  Alkohol nechte na večer

Koleda dospělých je úzce spjata s tvrdým alkoholem. Místo vajíček jsou muži pohoštěni sklenkou dobrého pití. Letos tak udělejte změnu. Místo vykoledovaných sklenek s alkoholem si udělejte hezký nedělní či pondělní večer a dopřejte si sklenku oblíbeného pití, případně si zpestřete večer dobrým vínem, pivem či výtečným koktejlem.

Některé pivovary navíc i v této době vaří speciální velikonoční piva, například Pivovar Litovel zelený speciál Litovel Patrik či Pivovar Bizon Velikonoční speciál Koledník 14,5°.

Foto: archív firem
Foto: Božkov Vaječný Pistácie, velmi jemná chuť, 129 Kč; Jack Daniel’s Tennessee Apple, 649 Kč; Fassbind Vieille Poire – stařená hruška je jednou z nejvyhledávanějších  švýcarských pálenek, která posbírala mnoho ocenění a medailí, warehouse1.cz 1150 Kč; Vodka Russian Standard – z vysoce kvalitní vody ledovcového Ladožského jezera, 340 Kč; Víno Mikulov Sommelier Club Frankovka 2017 pozdní sběr, osobnivinoteka.cz 139 Kč; Nealkoholické víno Hrozňáček, rybizak.cz 159 Kč; Velikonoční speciál Koledník 14,5° – uvařil speciálně pro Košík.cz pivovar Bizon ze západočeských Čižic. Jedná se o polotmavé, silné, spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované pivo, 45 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám