Hlavní obsah

Zemřel japonský módní návrhář Issei Mijake

Minulý týden v pátek 5. srpna zemřel ve věku 84 let japonský módní návrhář a humanista Issei Mijake. Příčinou byla rakovina jater. Proslul svým plisovaným nemačkavým oblečením a také černým rolákem, který si velmi oblíbil například zakladatel Applu Steve Jobs. Jeho jméno se stalo synonymem japonského ekonomického růstu v 80. letech minulého století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemřel japonský návrhář Issei MijakeVideo: Reuters

 
Článek

Mijake se jako malý chtěl stát sportovcem nebo tanečníkem, v módních časopisech své sestry nakonec našel vášeň pro oblečení.

Design studoval v Tokiu a Paříži, kde pracoval se slavnými návrháři, jako je Hubert de Givenchy nebo již zesnulý Guy Laroche.

Foto: Profimedia.cz

Issei Mijake na archivním snímku

V roce 1969 se odstěhoval do New Yorku, docházel na lekce angličtiny na Kolumbijské univerzitě a pracoval pro návrháře Geoffreyho Beenea. O rok později se vrátil do Tokia, kde si založil vlastní studio specializované na dámské oblečení pod názvem Miyake Design Studio.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs v roláku značky Issey Miyake

V roce 2009 v článku pro The New York Times napsal, že nechce, aby si jej lidé pamatovali jako „návrháře, který přežil” výbuch atomové bomby, jelikož se narodil v Hirošimě v roce 1938.

„Když zavřu oči, stále vidím věci, které by nikdo neměl prožít. Snažil jsem se je, byť neúspěšně, hodit za hlavu a myslet na věci, které mohou být tvořeny, ne ničeny, a přinést krásu a radost,” napsal Mijake a vysvětlil, že ho módní návrhářství přitahovalo, „jelikož je kreativní, moderní a optimistické”.

Největší životní milníky návrháře Virgila Abloha

Styl

V 80. letech minulého století vyvinul nový způsob plisování skládáním látek mezi vrstvy papíru a jejich následným tepelným lisováním. Jeho práce zahrnovala tradiční ruční řemesla i nové technologie.

Foto: Profimedia.cz

Značka Issey Miyake stále pokračuje. Aktuální kolekce pro rok 2022.

Později pod svojí značkou Issey Miyake vytvořil více než tucet kolekcí pánské i dámské módy včetně hodinek a parfémů. V roce 1997 odešel do důchodu a začal se věnovat výzkumu.

„Odmítl jakýkoli náznak, že to, co dělá, je umění, i když to bylo často tak úchvatně transcendentní, že bylo těžké o tom uvažovat v jiných pojmech. Místo toho v rozhovorech a v mnoha knihách a výstavách věnovaných jeho práci Mijake trval na tom, že prostě dělá věci,” uvedl server Business of fashion.

Etabloval se jako největší humanista módy. Jeho oblečení bylo mnohostrannou oslavou života: pohybu, energie, zkušeností a nakažlivé radosti, která byla v módě vzácná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám