Hlavní obsah

Největší životní milníky návrháře Virgila Abloha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 28. listopadu zemřel ve věku 41 let nejvýznamnější černošský módní návrhář a tvůrce pánských kolekcí francouzské módní značky Louis Vuitton - Virgil Abloh. Se svojí značkou Off-White stál u zrodu popularizace streetwearové módy. Kromě módy sehrál velkou roli na poli umění a kultury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Módní návrhář Virgil Abloh na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Virgil Abloh se narodil 30. září 1980 ve Spojených státech amerických. Před svojí módní kariérou pracoval také jako DJ a výtvarný umělec.

Do historie se zapsal jako první černošský umělecký ředitel značky Louis Vuitton. Jeho příchod do skupiny LVMH znamenal spojení módy z ulice s luxusní módou. Míchal tenisky a maskáčové kalhoty s obleky šitými na míru a večerními róbami. Ovlivňovalo ho graffiti, hip hop a skateboardová kultura.

Přestože neměl žádné formální vzdělání jako návrhář, naučil se řemeslu od své matky, která byla švadlena. V roce 2003 absolvoval inženýrskou školu, krátce na to se seznámil s rapperem a rovněž návrhářem Kanyem Westem a jeho tehdejším manažerem Johnem Monopolyem. Zanedlouho se stal členem jeho tvůrčího týmu a zlatá vrátka do světa módy se otevřela.

Foto: Profimedia.cz

Kanye West a Virgil Abloh (vpravo)

Abloh začal svoji módní kariéru ještě ve stejném roce 2003, kdy spolu s Westem začali spolupracovat s renomovanou italskou módní značkou Fendi. Z dvojice se stali rychle přátelé a v roce 2010 byl Abloh jmenován kreativním ředitelem Westovy kreativní obsahové agentury Donda.

V roce 2013 přišel s nápadem luxusní streetwearové značky Off-White. V kolekci nechyběly mikiny s logem v uvozovkách či módní doplňky zdobené náměty barikádových pásek.

Jaké trendy budou vládnout pánské módě podle přehlídkových mol

Styl

V roce 2014 uvedl na trh řadu dámského oblečení a poprvé se objevil na pařížském týdnu módy. Svůj první koncepční obchod otevřel v Tokiu, kde rovněž založil i nábytkářskou pobočku společnosti s názvem Grey Area. Do konce roku 2018 index prodeje a spotřebitelského sentimentu zařadil Off-White jako nejžhavější značku na světě a překonal Gucciho.

Následovaly významné spolupráce, které Virgila zviditelnily i mimo módní scénu. Jedna z nejúspěšnějších proběhla s nábytkářskou společností Ikea, pro kterou navrhl limitovanou edici nábytku a doplňků do bytů a domů.

Ve spolupráci se značkou Nike navrhl kolekci s názvem „The Ten“, která se stala nejúspěšnější řadou společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Virgil Abloh s šéfredaktorkou časopisu Vogue Annou Wintourovou

Během vzestupu neonacionalismu v roce 2017 Abloh spolupracoval s konceptuální umělkyní Jenny Holzerovou na vytvoření linie zdůrazňující pozitivní aspekty imigrace, kulturní integrace a globalizace.

Dne 25. března 2018 byl Abloh jmenován uměleckým ředitelem pánské konfekční řady Louis Vuitton, čímž se stal prvním člověkem afrického původu, který vedl řadu pánských oděvů značky, a zároveň jedním z mála černošských návrhářů vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Návrhář Virgil Abloh

Po přijetí této funkce prohlásil: „Je pro mě ctí přijmout tuto pozici. Zjistil jsem, že dědictví a kreativní integrita domu jsou klíčovou inspirací a budu se snažit na ně odkazovat a zároveň vytvářet paralely s moderní dobou.“

V pařížské centrále značky se také setkal s českým designérem Janem Černým, který zde pobýval na stáži v roce 2019. Ablohovi tenkrát věnoval české tenisky Prestige, které redesignoval.

Boty od Jana Černého vlastní i jeden z nejznámějších designérů světa

Styl

Oblečení pod taktovkou Abloha se okamžitě stalo hitem mezi umělci hudební scény, ale i té sportovní. Abloh byl například požádán o vytvoření sportovní kolekce pro tenistku Serenu Williamsovou, kterou vynesla u příležitosti turnaje US Open 2018.

V roce 2019 byl Abloh jmenován do představenstva The Council of Fashion Designers of America. Rada se snaží podporovat americký módní průmysl.

Foto: Profimedia.cz

Návrhář Virgil Abloh s modelkami Carou Delevingne a Kendall Jennerovou

Mezi jeho blízké přátele patřily i světové top modelky, které s oblibou oblékaly jeho oblečení. Modelka Hailey Bieberová si dokonce vybrala Abloha, aby jí vytvořil svatební šaty na míru.

Elegantní krajkovanou róbu doplňoval dlouhý závoj, na kterém bylo v uvozovkách vyšito „Dokud nás smrt nerozdělí“.

V červenci 2021 společnost LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton oznámila, že převezme 60% podíl ve společnosti Off-White, přičemž zakladatel Abloh, tehdejší kreativní ředitel pánského oblečení pro Louis Vuitton, si ponechá zbývajících 40 %. Nikdo přitom nevěděl, že v té době už návrhář bojoval o svůj život.

Móda na cesty podle značky Louis Vuitton

Styl

Poslední téměř tři roky totiž Abloh čelil zákeřné chorobě - rakovině, o které ale vědělo pouze jeho nejbližší okolí. Manželka Shannon Sundbergová, se kterou se seznámil už v době studií, zůstávala s dětmi Grey a Lowe v Illinois.

Jeho náhlá smrt zasáhla celý svět. Jen na Instagramu, kde návrhář nashromáždil kolem 6,5 milionu fanoušků, chodí každou minutu stovky kondolencí, ke kterým se připojují i známé osobnosti.

„Virgil Abloh byl totiž nejen návrhář, vizionář a umělec, ale také muž s krásnou duší a velkou moudrostí,“ vyjádřil se v prohlášení výkonný ředitel Louis Vuitton Bernault Arnault. I za svůj krátký život se Ablohovi povedlo změnit historii módy a zpopularizovat streatwearovou módu, která je momentálně nejrychleji se rozrůstajícím segmentem napříč značkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám