Hlavní obsah

Zemřel Alber Elbaz, oblíbený návrhář celebrit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 25. dubna zemřel izraelský módní návrhář Alber Elbaz. Ikonická postava módy, pro kterou byly typické výrazné obroučky a barevné vázanky. Navrhoval pro módní dům Yves Saint Laurent, ale své srdce svěřil značce Lanvin, pro kterou navrhoval dlouhých 14 let. Osudným se mu stal koronavirus. Bylo mu 59 let.

Foto: Profimedia.cz

Alber Elbaz

Článek

Alber se narodil do židovské rodiny umělců, jeho matka byla malířkou, otec zase zkušeným kadeřníkem. V jeho deseti letech emigrovala celá rodina do izraelského Tel Avivu, kde Alber prožil skoro celé své dětství, vystudoval zde rovněž univerzitu textilního inženýrství a designu Shenkar.

V roce 1985 se přestěhoval do New York City, aby se dostal do povědomí milovníků módy. Nejprve pracoval jako krejčí v převlékací místnosti u Geoffreyho Beena. Po sedmi letech začal Elbaz pracovat pro francouzský módní dům Guy Laroche.

To byl už jen malý krůček od prvního velkého úspěchu – navrhování pro věhlasnou značku Yves Saint Laurent. Jeho talent byl okamžitě rozpoznán a z Albera začal vyrůstat následovník samotného Laurenta, který v té době odcházel do důchodu. Na jeho místo se ovšem nakonec nedostal, byl propuštěn návrhářem Tomem Fordem.

Foto: Profimedia.cz

Návrhář Alber Elbaz.

Později pracoval pro společnost Krizia v Itálii a až v roce 2001 se konečně dočkal nabídky snů – byl přijat firmou Lanvin. Zadání znělo jasně, dostat značku zpátky na vrchol, a to se Elbazovi také povedlo. V rámci svého čtrnáctiletého působení vytvořil nespočet krásných šatů.

Z bankrotu na pomyslnou špici. Návrhář Tommy Hilfiger slaví 70 let

Styl

Ostatně jeho tvorbu si zamilovaly známé ženy po celém světě, jako je herečka Nicole Kidmanová, modelka Kate Mossová, herečky Chloé Sevigny, Natalie Portmanová, Julianne Moore nebo Sofia Coppola. Důvod byl jednoduchý. Jeho šaty byly smyslné, elegantní, ale přesto pohodlné.

Na módu se díval optikou, že by měla přinášet radost, nikoliv nepohodlí. Možná i proto nechápal nošení vysokých podpatků. Zároveň miloval ženy a jejich energii, která mu byla celoživotní inspirací. Pánskou proto nikdy nenavrhl.

Foto: Profimedia.cz

Návrhář Alber Elbaz.

V rámci svého působení u Lanvina si střihl i úspěšnou kolaboraci s celosvětovým módním řetězcem H, díky které se dostal do povědomí široké veřejnosti.

O to větším překvapením bylo, když s ním značka Lanvin ukončila v roce 2015 spolupráci. Nevybíravý vyhazov Elbaze zasáhl a roky pak nebyl schopen nic nakreslit.

Nová módní ikona Anya Taylor-Joyová

Styl

Až v roce 2019 se objevila zpráva, že se milovaný designér rozhodl uzavřít byznys se švýcarským luxusním konglomerátem Richemont, který mimo jiné vlastní značky Chloé, Yoox, Net-a-Porter nebo Cartier. Přijít měla na řadu jeho vlastní značka, jejíž start ale zbrzdila koronavirová pandemie, a Elbaz se nedočkal.

Foto: Profimedia.cz

V jeho kolekcích se často objevovaly saténové splývavé šaty.

Osudným se mu stal koronavirus. Covidu se velmi bál a absolvoval i obě dávky očkování. O jeho smrti informoval šéf společnosti Richemont, pod niž spadala Elbazova značka AZfashion.

„Zpráva o Alberově náhlém úmrtí mě šokovala a přijal jsem ji s velkým zármutkem. Alber měl zaslouženou pověst jedné z nejnadanějších a nejmilovanějších osobností svého oboru. Vždycky mě ohromovala jeho inteligence, citlivost, velkorysost a bezbřehá kreativita,“ uvedl Johann Rupert z Richemontu pro agenturu Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Alber Elbaz s raperem Kanyem Westem a jeho ženou Kim Kardashianovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám