Hlavní obsah

Módní kolekce inspirovaná časem od Jana Černého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu 2021 se v novém pražském holešovickém ateliéru Jana Černého uskutečnila Jan Show 2022. Byla na ní představena nejen nová kolekce, ale i nový kreativní prostor jako takový. Celá show byla koncipována jako tajuplná výprava v industriálním prostředí. Jednotlivé modely tak byly symbolicky odhaleny přímo na místě, kde vznikaly.

Foto: archiv návrháře

Nová kolekce Jana Černého

Článek

První kolekce, která byla vytvořena v novém ateliéru, se točí kolem tématu času a je o tom, jak ho zachytit prostřednictvím módy. Autor ho prezentuje hlavně pomocí pohybu.

„Když jsem jel Holešovicemi v dobách nejtvrdšího lockdownu, viděl jsem na jedné garáži nápis Time heels all wounds – Čas vyléčí všechny rány. Tato věta, kterou lze aplikovat na různé sféry života, mi v tu chvíli přišla opravdu trefná, až existencionálně paradoxní. Aktuálně totiž řešíme pouze jeden problém a vůbec se neposouváme dopředu. Toto motto se tedy stalo heslem mé nové kolekce a objevuje se v ní i ve formě motivu. Každý ho může vnímat ze svého vlastního úhlu pohledu, nejen v souvislosti s pandemií,“ říká Jan Černý.

Foto: archiv návrháře

Návrhář Jan Černý

Kolekce také v hojné míře pracuje s autorskými potisky a látkami, které vznikly ve spolupráci s grafikem Martinem Tomášem. Mezi nimi samozřejmě nemůže chybět Janův signature bleach, tentokrát v kombinaci zelené a modré.

Zcela převratný je potisk pracující s designem podešve ikonických tenisek Prestige, objevuje se na denimu a na technických modelech.

Foto: archiv návrháře

Nová kolekce Jana Černého

Foto: Lexus Česká republika

Suučástí přehlídky bylo i Černého auto, jenž zdobí modrý Rorschachův vzor, který je typickým motivem Janových kolekcí.

Jan Černý v kolekci prezentuje klasické kousky pánského šatníku ve svém osobitém pojetí. Najdeme v ní tedy třeba flanelové nebo letní košile.

V kolekci nechybí ani originální doplňky. Není tajemstvím, že Jan dlouhodobě spolupracuje s tradiční českou značkou obuvi Prestige. Každou sezonu spatří světlo módního světa nový model Prestige x Jan. Jedny z těchto bot Černý věnoval i nedávno zesnulému návrháři Virgilu Ablohovi v rámci své stáže u značky Louis Vuitton.

Boty od Jana Černého vlastní i jeden z nejznámějších designérů světa

Styl

„Uvědomil jsem si, že jsem dosud nevytvořil klasickou bílou a černou „prestigku“, a tak vznikly dva minimalistické nazouvací modely, které nemají poutka ani šňůrky. Druhá varianta, opět v černé či bílé barvě, má v sobě zašité kovové kroužky, které se nahodile po botě pohybují. Ta tak vypadá pokaždé jinak.“

Foto: archiv návrháře

Model od Jana Černého

Premiérově je součástí kolekce sofistikovaná, propracovaná unisex taška. Je vytvořena v České republice a dostupná ve třech barevných variantách. Návrhář se rozhodl svoji kolekci doplnit také o dva prsteny, jejichž výrobou pověřil renomovaného šperkaře Ondřeje Stáru.

Prsteny jsou vyrobené ze speciální slitiny a černého povlaku, využívaných v medicíně pro výrobu implantátů a umělých srdečních chlopní. Slitina spolu s povlakem patří mezi nejvíce biokompatibilní a hypoalergenní materiály. Navíc výrazně zvyšují odolnost proti opotřebení a poškrábání.

„Dvojice prstenů navazuje na estetické prvky, které se objevily už v předešlých kolekcích, ale posouvá technické hranice šperku. Jedná se o další posun v mojí spolupráci s Janem Černým,“ dodává autor prstenů Ondřej Stára.

Foto: archiv návrháře

Prsteny Jana Černého

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám