Hlavní obsah

Snídaňové kaše poskytují celou řadu benefitů

Vendula Presserová, Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představují čím dál oblíbenější snídaňovou variantu současného stravování. Neděje se tak náhodou. Kaše totiž poskytují celou řadu benefitů.

Foto: Profimedia.cz

Kaše jsou skvělou volbou, kdykoli se cítíte vyčerpaně, potřebujete se zahřát nebo se připravit na sportovní výkon.

Článek

Taková důkladná, třeba ovesná kaše patří ke zdravému životnímu stylu, zasytí a dodá energii na celé dopoledne.

Obecně tvoří základ snídaňových kaší zpravidla obiloviny (např. jáhly, špalda, oves, rýže), které obsahují všechny potřebné živiny. Jsou zdrojem komplexních sacharidů zásobujících tělo energií, bílkovin potřebných pro stavbu svalů a vlákniny přispívající ke správnému trávení, snižování cholesterolu a stabilizování cukru v krvi. Najdete v nich i řadu vitaminů a minerálních látek.

Jsou tedy skvělou volbou, kdykoli se cítíte vyčerpaně, potřebujete se zahřát nebo se připravit na sportovní výkon. Pomáhají také s koncentrací.

Pseudoobiloviny - nutričně velmi cenná součást jídelníčku

Zdraví

„Pro přípravu můžeme použít i pseudoobiloviny. Ty pocházejí z rostlin, které botanicky mezi obiloviny nepatří a mají ještě o něco výhodnější nutriční složení. Řadí se k nim například pohanka, amarant, quinoa či teff. Jsou přirozeně bezlepkové a mají ještě vyšší podíl bílkovin a esenciálních mastných kyselin.

Pro přípravu kaší je ideální základ ve formě vloček, které vznikají lisováním celých zrn. Můžete zvolit i jejich původní podobu, ta však vyžaduje oproti vločkám znatelně delší přípravu,“ vysvětluje Petr Miklík ze společnosti Grizly.

Variant je mnoho

Nejrozšířenější surovinou, ze které lze kaši připravit, jsou jednoznačně ovesné vločky. Co lze považovat za jejich hlavní výhodu? Obsahují více bílkovin a kvalitních tuků než ostatní obiloviny.

Oblíbenou alternativou je quinoa, ta je považovaná za superpotravinu a za její největší bonus můžeme považovat aminokyselinu s názvem lysin. Lysin je velmi důležitý při budování svalů a vstřebávání vápníku. Podobně na tom je s obsahem lysinu také amarant, merlík.

Máte pro změnu chuť na jáhlovou kaši? Výborně! Jáhly jsou vyzdvihované zejména při překyselení organismu, jsou totiž zásadité. Současně působí blahodárně na vylučovací systém a odvádění toxinů z těla. Doporučují se také při zvýšeném stresu a rekonvalescenci.

A co pohanka? Ta je bohatá na rutin, který má příznivý účinek na cévy a krevní oběh. Vyzkoušet můžete také vápníkem, železem, vlákninou a bílkovinou nabitý teff. Jindy pak slanou kaši z červené čočky.

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Zdraví

Vsadit můžete i na naklíčené obiloviny, u nichž došlo k navýšení obsažených živin a jsou lépe stravitelné.

„Klíčené vločky jsou velice jemné a díky tomu, že již prošly tepelnou úpravou, se hodí nejen do kaše, ale lze je konzumovat ihned samostatně. Základní suroviny do kaší dostanete i v bio kvalitě a bezlepkové verzi a doporučuji je střídat. Střídáním dodáte jídelníčku pestrost, mix různých živin i chutí,“ zmiňuje Miklík.

Příprava za pár minut

Vločky stačí povařit několik minut v mléce. Pokud se mu vyhýbáte, lze použít vodu nebo rostlinné nápoje. Hladina tekutiny by vždy měla vločky převyšovat přibližně o centimetr. Kaše tak nebude příliš řídká, ani moc hutná.

Další možností je vločky zalít tekutinou a na noc uložit do lednice. Tak zkrátíte dobu samotného vaření. Zvýšení podílu bílkovin dosáhnete zamícháním čerstvého či sušeného bílku do téměř hotové kaše nebo přimícháním jogurtu či tvarohu do mírně zchladlé.

Využít lze i různé proteiny, například ty rostlinné, jako je makový, hrachový, rýžový či mandlový, a nemáte-li problém s laktózou, i syrovátkový.

Několik receptů na super snídaně

Styl

Přidat ale do všech kaší můžete i např. chia semínka, která obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu.

„Kaše prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu a podílejí se na udržování normoglykémie (stálé hladiny cukru v krvi), jsou tedy doporučovány diabetikům,” doporučuje osobní trenér a specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold Milan Merva.

Dochucení

Oříšky nebo ovoce? Čokoláda? Sýr a žampiony? Slaný karamel? Dochucování povýší snídani na mimořádný zážitek.

Použít lze čerstvé, mražené či lyofilizované ovoce, ořechy, ořechové krémy, které ještě zvýší podíl bílkovin, ale i zdravých tuků. Své místo mají ve snídaňové kaši i tzv. superpotraviny, kam spadá například acai, lucuma a chia semínka.

„Ochutit kaši můžete i kořením, jako je skořice, kardamom, vanilka, nebo kakaem či kvalitní čokoládou. Pro přislazení využijte med či čekankový sirup,“ dává tipy Petr Miklík.

Na co pozor

Domácí příprava kaše zabere pár minut, můžete ale sáhnout i po předpřipravených instantních mixech, které většinou stačí pouze zalít tekutinou a nechat odstát.

Jejich složení si ale vždy zkontrolujte. Některé totiž obsahují hodně přidaných cukrů. Tuto informaci se dozvíte z řádku sacharidy, z toho cukry. Cukrem obtížená kaše bude mít do zdravé snídaně daleko.

7 kaší pro zdravý týden
pondělí: pohanková úterý: z quinoy středa: porridge (z ovesných vloček) čtvrtek: jáhlová pátek: z teffu sobota: amarantová neděle: chia

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám