Hlavní obsah

Šest nenápadných příznaků sezonní deprese

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkrácené dny chudé na sluneční paprsky, změny v hladinách serotoninu a melatoninu, ale i strach z pandemie či smutek vyvolaný blížícími se svátky. To vše může vyvolat nebo zhoršit sezonní afektivní poruchu. Jedná se o podtyp klinické deprese, který začíná a končí každý rok ve stejnou dobu – obvykle začíná na podzim, trvá přes zimu a ustupuje na jaře. Jak poznat, že se tento problém týká i vás?

Foto: Profimedia.cz

Deprese před Vánoci není ničím výjimečným. Neměli byste ji ale podceňovat.

Článek

1. Cítíte přetrvávající smutek

Během zimních měsíců má mnoho lidí tendence upadat do chmurných nálad. „Můžete se také setkat s pocity beznaděje nebo bezmoci,“ říká psycholožka Deborah Seraniová pro Huffington Post. Výjimečně tyto pocity mohou přijít i s jarem nebo létem. V tomto případě se jedná o reverzní sezonní afektivní poruchu.

2. Vaše chuť k jídlu se změnila

Změny ve vašich stravovacích návycích, jako je větší chuť na sladké a tučné potraviny nebo přejídání, mohou naznačovat vážnější problém.

„Sezonní afektivní porucha se vyznačuje také zvýšenou chutí na jídlo a touhou po sacharidech. Příznakem může být také přírůstek na váze,“ tvrdí Raymond Lam, profesor a vedoucí katedry výzkumu deprese na University of British Columbia.

Káva zdraví svědčí. Ale nic se nemá přehánět

Zdraví

3. Nejste nadšení z aktivit, které vás dříve bavily

Zatímco v létě jste překonávali svoje sportovní limity nebo se učili novým dovednostem, v zimě z vás vyprchala energie a vám jsou všechny aktivity cizí?

„Apatie k dovednostem, které nás dříve naplňovaly, jsou klasickým příznakem sezonní deprese,“ vysvětluje Seraniová a dodává, že tento stav může postihnout i vás milostný život.

4. Cítíte se vyčerpaní – bez ohledu na to, jak moc spíte

I přesto, že si dopřejete kvalitní a dlouhý spánek, často máte potíže s ranním vstáváním z postele nebo s celkovým pocitem letargie? „Spaní přes den, nadměrné spaní, ale i zaspávání, to všechno jsou příznaky, které je potřeba zkontrolovat,“ říká Seraniová.

Čemu je lepší se vyhnout před usínáním

Zdraví

5. Jste podrážděnější než obvykle

Vytočí vás i věci, na které se za běžných okolností díváte s nadhledem? Pokud vás klasické peripetie jako drobné neshody v práci nebo partnerovo bordelářství vytáčejí intenzivněji než kdykoliv předtím, možná je to příznak sezonní afektivní poruchy.

„Chronická mrzutost, nevrlost, hádavost, ale i zloba, to všechno jsou klasické příznaky,“ souhlasí Seraniová.

6. Máte potíže se soustředěním

Někteří lidé žijící se sezonní depresí uvádějí, že se často nedokážou soustředit na libovolný úkol. Důvodem může být fyzické, ale i duševní vyčerpání. Obojí zpomaluje naše přirozené reakce a otupuje smysly.

Reklama

Související články

Snídaně proti stresu a úzkosti

Probouzíte se s tíhou na srdci a vstávání vám trvá celou věčnost? Pokud trpíte úzkostmi, zkuste s nimi bojovat pomocí zdravé a vyvážené stravy hned od rána....

Pití kakaa zrychluje funkci mozku

Také jste jako malí milovali pití horkého kakaa? Pak máte dobrý důvod tento zvyk obnovit. Vědci totiž zjistili, že kvalitní kakao je bohaté na flavonoidy,...

Výběr článků

Načítám