Hlavní obsah

Sabina Sádková: Snažím se propojit módní design s ortopedickou kvalitou obuvi

Právo, Dana Kaplanová

Nemocná pata jejího manžela způsobila, že se třiadvacetiletá Sabina Sádková věnuje zdravému obouvání. Před rokem vytvořila ortopedické tenisky a teď mladá designérka představila na přehlídce módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week lodičky s podporou klenby. „Díky svému muži dělám to, co mě baví, a jsem šťastná,” říká majitelka značky Sabina Rich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sabina Sádková

Článek

Původně studovala odívání, Střední uměleckou školu textilních řemesel v Praze, a po maturitě pokračovala v Plzni na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Už během studia na střední škole pracovala jako asistentka u kostýmního návrháře, poté pět let připravovala kostýmy v televizi Barrandov. Živila se sama, od devatenácti let nebydlela u rodičů, ale v podnájmech nebo u známých.

Manželova pata

Po odchodu z vysoké školy přemýšlela, co dělat dál. Oděv ji přestával bavit. Nakonec pomohla náhoda.

Během školy poznala svého budoucího manžela Jiřího, který studoval filmovou režii. Dlouho byli jen kamarádi, teď už jsou rok a půl manželé. Převzala jeho příjmení, z jejího původního jména Boháčová však vznikla její značka Sabina Rich (angl. bohatý).

„Jirkovi se udělaly výrůstky na patní kosti, nemohl bolestí skoro chodit. Dostal sice gelové podpatěnky, ale nikdo netušil, jak mu pomoci víc. Začala jsem si kolem toho zjišťovat informace. Překvapilo mě, že 75 procent lidí má podélně ploché nohy, tím trpí klouby a hlavně páteř. Způsobuje to především špatná a nezdravá průmyslová výroba bot,“ upozorňuje Sabina.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Návrhářka chce, aby pro značku Sabina Rich byly typické ortopedické tenisky, protože ty podle ní nikdo pořádně nedělá.

„Zaměřila jsem se na zdravé obouvání, navštěvovala jsem odborné kurzy a semináře. Chtěla jsem vědět, proč vznikají ploché nohy, vbočené palce, propadlé příčné a podélné klenby, ostruhy na patě, bolesti chodidel. Dost běžné je i to, že je jedna noha kratší. Mnozí se tím vůbec nezabývají. Lidé řeší oči, zuby a na nohy zapomínají.“

Praxe u ševce

Zdravé obouvání ji zaujalo tak, že se na rok stala obuvnickým učněm u jednoho pražského ševce. Učila se, jak se šijí a opravují boty. Od té doby sleduje, co nosí lidé na nohou.

Pak začala spolupracovat s firmou Snaha, kde získala cenné zkušenosti z praxe. Navrhla několik modelů na zdravé obutí, ale pořád ještě ji živila hlavně práce na Barrandově. V hlavě jí však stále víc sílila myšlenka na vlastní obuvnickou značku.

Na první ucelené kolekci pracovala dva roky a svoji značku Sabina Rich poslala do světa 25. září 2018, mimochodem na své třiadvacáté narozeniny. Snaží se o propojení módního designu s ortopedickou kvalitou obuvi. Myslela si, že potrvá několik let, než si jí někdo všimne. Stal se opak.

První úspěch

Ještě téhož roku na přehlídce Designblok na výstavišti v pražských Holešovicích si její boty našly první zájemce. Během následujících tří měsíců měla vyprodáno víc než polovinu kolekce (tedy 150 párů), kterou chystala až na jaro a léto 2019.

Foto: Dana Kaplanová, Právo

Její tenisky na loňské přehlídce Designblok v pražských Holešovicích zaujaly veřejnost i odborníky.

„Nečekala jsem to. Nakoupila jsem stroje, doobjednala materiál a už jsem v tom jela. Dokonce jsem si musela vzít posily. Mými klienty jsou nejvíc maminky s dětmi, ale také starší ženy. Chodí i muži, protože naše boty jsou unisexové a nabízíme je i ve větších velikostech. Sezona našich bot trvá od jara do podzimu. V zimě se nosit nedají, ale v té době zase budu mít víc času na další projekty,“ vypráví Sabina.

Dostala se dokonce do širší nominace soutěže o Ceny Czech Grand Design roku 2018 v kategorii Objev roku, a to za kolekci tenisek. Všiml si jí také respektovaný časopis Forbes.

Pohled do dílny

Nahlédněme do dílny mladičké designérky, která pracuje v pražském obchodě Kvartýr u Vinohradské vodárny. Její boty mají speciálně vyvzorovanou podešev, lidově podrážku. Ta bývá většinou z gumy, ale Sabina ji zhotovuje z pěny, která absorbuje náraz.

„My už nechodíme po trávě, písku, tedy po přirozených površích jako naši předci, ale po tvrdých materiálech - asfaltu, dlažbě, betonu. Přírodní cesty vlastně představují provedení 3D - jde o nerovnosti, kopečky, mělčiny, kdežto beton, kostky jsou rovné povrchy ve 2D, a to je pro nohu nepřirozené. Vadí i tvrdost. Proto nohu musíme chránit. Z toho vycházím. Navíc dole na podešvi jsou malé pyramidky, které rozkládají váhu těla a nárazy při chůzi po celé šířce chodidla, takže se člověk pohybuje po co největší ploše nohy.“

Svršek boty pokrývá pletenina. Tu Sabině vyrábějí v české pletárně z recyklovaných plastů. Je to pružný vzdušný materiál, který pevně drží nohu. Sabina nabízí čtyři střihové modely ve čtyřech barvách, dohromady tedy šestnáct kombinací. Dětské boty stojí od 1390 do 1790 korun, dospělé od 3590 do 3990 korun.

„Všem zákazníkům děláme přímo v prodejně diagnózu nohy a zhotovíme ortopedickou stélku (vložku) na míru. Nejde ale jen o ploché nohy, získaných vad je mnohem víc. Klenba se nejspíš vyvinula správně, ale nošením nevhodných bot klesne a nastanou problémy s hypo- nebo hypermobilitou různých části chodidla. Moje boty v kombinaci se stélkami pomáhají udržet nohu ve správné poloze. Působení stélky je sice dlouhodobé, ale noze se uleví hned. Se zákazníky probereme i pár základních cviků,“ dodává Sabina.

K teniskám lodičky

Návrhářka chce, aby pro značku Sabina Rich byly typické ortopedické tenisky, protože ty podle ní nikdo pořádně nedělá. Nicméně opět na své narozeniny - čtyřiadvacáté - představí i novou kolekci lodiček s podporou klenby a s maximálně sedmicentimetrovým podpatkem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lodičky předvedla s velkou parádou už na podzimní přehlídce Mercedes-Benz Prague Fashion Week v pražské Invalidovně, ale ještě nebyly na prodej.

Chystá ještě variantu s čtyřcentimetrovým podpatkem. Lodičky předvedla s velkou parádou už na podzimní přehlídce Mercedes-Benz Prague Fashion Week v pražské Invalidovně, ale ještě nebyly na prodej. Obuly je modelky módních návrhářek Zdeňky Imreczeové a Terezy Vu.

Sezona svetrů zahájena, naučte se je nosit stylově

Styl

Sabina Sádková už spolupracovala na botách pro značku La Formela nebo pro módní návrhářku Petru Ptáčkovou. Obouvá také celou svou rodinu, má sedm sourozenců. A její manžel Jiří už zase chodí bez bolesti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám