Hlavní obsah
Cizrnový hummus s řepou Foto: Milan Malíček, Právo

Recepty na oblíbené pochoutky z cizrny

Jak proměnit kuličky cizrny ve velmi delikátní pokrmy, vám dnes poradí šéfkuchař restaurace brněnského hotelu Passage Petr Svoreň.

Cizrnový hummus s řepou Foto: Milan Malíček, Právo
Recepty na oblíbené pochoutky z cizrny

Cizrnový hummus s řepou

INGREDIENCE
  • 200 g uvařené cizrny
  • 150 g červené řepy
  • 5 stroužků česneku
  • 2 citrony (jen šťáva)
  • 80 ml olivového oleje
  • 140 g tahini pasty (pasta ze sezamových semínek)
  • sůl, pepř
  • plocholistá petržel na ozdobu

POSTUP:

  • Cizrnu namočte přes noc, poté ji slijte, propláchněte a v čisté vodě uvařte doměkka.
  • Vodu osolte až po půlhodině varu.
  • Řepu ve slupce uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na menší dílky.
  • Uvařenou cizrnu sceďte, pár kuliček si odeberte stranou na pozdější zdobení. Vodu nechte stranou pro případ, že by se hummus při mixování zdál moc hustý. (Z vývaru lze připravit i polévku.)
  • Cizrnu vložte do mixéru spolu s řepou a všemi ostatními přísadami a pořádně rozmixujte na hladkou kaši.
  • Při podávání hummus ozdobte kuličkami vařené cizrny a petrželkou. Podávat ho můžete třeba se smaženou tortillou.

Tip Stylu pro ženy: Doporučujeme uvařit větší množství cizrny najednou. Část použijte na hummus, část uložte do mrazáku, příště vám to usnadní přípravu nejen hummusu, ale můžete použít kuličky cizrny i jako vložku do polévek, pomazánek nebo k obohacení salátů.

Cizrnová polévka se zeleninou a zakysanou smetanou

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 300 g uvařené cizrny
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 100 g cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 120 ml zakysané smetany
  • 100 ml olivového oleje
  • bylinky (dle chuti)
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Cizrnu namočte přes noc.
  • Cibuli nakrájejte a v hrnci na olivovém oleji orestujte dorůžova. Přidejte cizrnu a bylinky, zalijte vývarem a vařte do změknutí, asi hodinu.
  • Po 30 minutách do polévky přidejte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, sůl a pepř.
  • Polévku dovařte, dalších 30 minut.
  • Až budou cizrna i zelenina měkké, odstavte hrnec z plotýnky a tyčovým ponorným mixérem třikrát po třech sekundách polévku promixujte. Tak se zahustí a zároveň v ní zůstanou i kousky cizrny a zeleniny.
  • Polévku dochuťte solí a pepřem a při servírování zjemněte obláčkem zakysané smetany.

Vepřová panenka s cizrnou

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 4 ks vepřové panenky (váha záleží na vás, cca 180 g jedna porce)
  • 350 g cizrny
  • 100 ml olivového oleje
  • 60 g cibule
  • 1 citron
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Namočenou cizrnu sceďte a dejte vařit do čisté vody společně s cibulí, česnekem. Vařte zhruba 1 hodinu. Pak vše sceďte a odložte stranou pár kuliček cizrny.
  • Ostatní vařené ingredience společně s olivovým olejem rozmixujte na hladké pyré, dochuťte solí, pepřem (z mlýnku), citronovou šťávou a špetkou nastrouhané kůry.
  • Panenku očistěte, osolte a opepřete.
  • Pak na olivovém oleji ze všech stran opečte, přendejte na plech s pečicím papírem a vložte na 10 minut do předehřáté trouby na 180 °C.
  • Maso vyndejte a ještě ho nechte 5 minut odpočinout přikryté alobalem.
  • Na talíře servírujte cizrnové pyré, nakrájenou panenku a vše posypejte uvařenou cizrnou.

Cizrnový salát se špenátem, rajčaty a jogurtem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 300 g cizrny
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 citron
  • 100 g sušených rajčat
  • 150 g čerstvých baby rajčat
  • 120 g baby špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • lžička medu
  • bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn)
  • 150 g bílého jogurtu
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Cizrnu namočte přes noc, poté ji slijte, propláchněte a v čisté vodě uvařte doměkka.
  • Vodu osolte až po půlhodině varu, přidejte bylinky a česnek. Vařte celkem hodinu, po hodině zkuste.
  • Pokud je cizrna ještě tvrdá, vařte ji ještě dále, do změknutí. Pak cizrnu sceďte.
  • Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. Omytá rajčata orestujte na olivovém oleji, posolte a opepřete.
  • Jogurt smíchejte s kapkou olivového oleje, solí a pepřem.
  • Cizrnu nasypejte do mísy, přidejte vypraný a osušený špenát, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř, lžičku medu. Vše společně šetrně promíchejte.
  • Přidejte sušená i restovaná rajčata. Salát naaranžujte na talíře, nakonec doplňte jogurt.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků