Hlavní obsah

Proč byste nikdy neměli jíst oběd u počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také obědváte u pracovního stolu s myší od počítače v jedné ruce? Pak je na čase svoji rutinu změnit. Ať už totiž pracujete z domova, nebo kanceláře, pauza od práce prospěje vaší výkonnosti i psychice. Ve Francii je dokonce obědvání mimo pracovní místo uzákoněné pod hrozbou pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Obědvání u pracovního stolu odborníci nedoporučují.

Článek

Francouzská vláda již v minulosti zakázala zaměstnancům jíst oběd u pracovních stolů pod trestem pokuty. Důvodem bylo pobídnutí francouzských dělníků k tomu, aby si dali pauzu od svých rutin. Podle mnoha studií je totiž pauza od práce stejně nezbytná jako produktivní.

To, co jíme a jak to jíme, má totiž psychologické a výživové důsledky. Obědvání u pracovního stolu může vést k „nevědomému stravování“. „Pokud jíte u pracovního stolu, může se stát, že nebudete věnovat pozornost fyziologickým podnětům, jako je například náznak sytosti. Velice pravděpodobně navíc budete jíst rychleji a nebudete se cítit plní,“ říká Leanne Redmanová, výkonná ředitelka pro vědecké vzdělávání v Pennington Biomedical Research Center.

Zaměstnanci jsou na home office produktivnější než v kanceláři, ukázal výzkum

Ekonomika

Během pandemie se navíc tento problém prohlubuje, protože v tradiční kanceláři máte přesný čas vyhrazený na oběd, což vede k pravidelnému režimu. Při práci z domova pravidla padají a přístup k ledničce je časově neomezený.

Podle Brooke Schellerové, doktorky specializující se na klinickou výživu, se snadnější přístup k širší škále potravin projeví i ve vyšší spotřebě kalorií. „Absenci normálního života máme tendenci kompenzovat dobrým jídlem,“ dodává.

Stop multitaskingu

„Sice se to může zdát jako dobrý nápad, vyřídit si e-maily během obědvání, ale věřte, že díky pauze budete ve skutečnosti daleko více produktivní. Pokud si totiž nedáme třicetiminutovou až hodinovou pauzu, hrozí nám ztráta koncentrace, bdělosti a v konečném důsledku i vyhoření,“ říká Schellerová.

Modré světlo, které vyzařují počítače, telefony či tablety, navíc stimuluje produkci stresového hormonu kortizolu.

„Díky pauze si dobijete baterky a dáte svému mozku příležitost k tomu, aby se restartoval. Navíc budete bdělejší a podle výzkumů i kreativnější,“ dodává Schellerová.

Anketa

Jak v práci obědváte?
U počítače a u jídla zároveň pracuji.
25,1 %
U počítače, ale dám si od práce během jídla pauzu.
57,3 %
Mimo kancelář.
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2606 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak sladit život a práci z domova

Práce, rodina, čas pro sebe. Tyto tři složky našeho života jsou pro každého extrémně důležité, ovšem harmonicky sladit jejich poměr tak, aby nás tento kolotoč...

Výběr článků

Načítám