Hlavní obsah

Kouzlo mezi dětmi a zvířaty uzdravuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mami, tati, pořiďte mi pejska (kočičku, rybičky, křečka...) Prosíííím! Tohle úpěnlivé žadonění jistě slyšel téměř každý rodič. A hned si asi představil, jak ke všem jeho povinnostem přibudou ještě starosti s dalším členem rodiny. Ovšem ti, kteří po zralé úvaze prosbám podlehli a situaci zvládají, většinou nelitují. Naopak!

Foto: Profimedia.cz

Mazlíčci - především ti chlupatí, kteří se rádi tulí - svou přítomností podporují dětskou imunitu a snižují riziko vzniku alergie. Fyzické zdraví je navíc úzce provázané s psychikou. Ne nadarmo se říká, že láska ke zvířeti otevírá srdce.

Článek

Nemá cenu si něco nalhávat - péče o živého tvora je starost. Někdy větší, někdy menší, a zodpovědnost nesou vždy rodiče. Nezáleží na tom, jak velké děti mají.

I křeček či rybičky mají své potřeby, o nikdy nekončícím venčení psích kamarádů ani nemluvě. Faktem ale je, že pozitiva, jež zvířátko do rodiny přinese, jsou opravdu velká. Pro děti i pro dospělé.

Zvířátko právě pro vás

„Pokud přemýšlíte, jakého mazlíčka si do rodiny pořídit, vyberte takového, který sedí vašemu životnímu stylu,“ nabádá expertka na rané dětství Tracy Trautnerová.

Děti určitě naslibují, že se klidně postarají o koně, levharta nebo divokého psa dinga. Jenže to vy nakonec budete muset dohlédnout na to, aby se třeba i malý pejsek dostal minimálně třikrát denně ven.

To vy budete shánět krmení, případně přemlouvat příbuzné a kamarády, aby vám během vaší rodinné dovolené krmili rybičky nebo poskytli azyl vašemu bernardýnovi či morčeti.

Jak moc ovlivňuje vás i vaše domácí mazlíčky, když spíte společně v posteli

Zdraví

Stejně důležité je zhodnotit, jak realistické je, že se děti do péče opravdu zapojí - a tím pádem i to, kolik času a námahy to bude stát vás. Pokud některý člen rodiny se zvířátkem vysloveně nesouhlasí, obvykle se nevyplatí pořídit ho jemu navzdory. Může si ho samozřejmě zamilovat, často ale negativní pocity zůstanou nebo ještě vzrostou. To by rodině neprospělo. Zkuste spíš trpělivé, jemné přemlouvání, dejte tomu čas a hledejte jiná, průchodnější řešení.

Pokud rodina povinnosti a jejich rozdělení mezi jednotlivé členy nezvládne, stane se z milého zvířátka zdroj konfliktů, a to si rozhodně nezaslouží. Nemluvě o dopadech na rodinu...

Jste-li ale přesvědčení, že to dáte, mazlíček bude mít na vaše děti s největší pravděpodobností dobrý vliv. Pozitivně by měl ovlivnit dokonce i jejich fyzické zdraví.

Alchymie

K hlavním benefitům patří, že se zvířaty míváme ty nejméně komplikované vztahy. Většinou stačí, abychom o ně správně pečovali, byli k nim laskaví, věnovali jim pozornost, a ona nám to vrátí v podobě bezpodmínečné lásky. Nebo aspoň příchylnosti.

„Ke zvířeti můžete mít bezpečný vztah. Takový pes bude vždycky rád, že vás vidí. Nemá obtížné nároky. Často je legrační. Nutí vás se o něj starat - a mít ze sebe lepší pocit, protože o něco pečujete,“ upozorňuje psycholožka Nela G. Wurmová.

Hledala nového mazlíčka, v útulku objevila vlastního psa

Koktejl

To ovšem není zdaleka všechno. Výzkum profesorky Elizabeth Andersonové ukázal, že děti, které mají mazlíčky, jsou nejen celkově zdravější, ale také více poslouchají, jsou méně náladové, mají méně problémů s chováním a také s učením.

„Když jsou spolu děti a zvířata, není to nic menšího než alchymie. Toto kouzlo je uzdravujícího charakteru.“

Mnoho studií poukazuje na to, že mazlíčci - především ti chlupatí, kteří se rádi tulí - svou přítomností podporují dětskou imunitu a snižují riziko vzniku alergie. Fyzické zdraví je navíc úzce provázané s psychikou. Ne nadarmo se říká, že láska ke zvířeti otevírá srdce. Radost a štěstí, jež zvířecí kamarád dětem přináší, se odrazí i v jejich větší psychické pohodě, která opět pozitivně působí na fyzické zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Mazlíček bude mít na vaše děti s největší pravděpodobností dobrý vliv. Pozitivně by měl ovlivnit dokonce i jejich fyzické zdraví.

Existuje řada druhů zooterapie, která využívá pozitivního a léčivého kontaktu zvířete a člověka. Například canisterapie, tedy terapie pomocí speciálně vycvičených psů, je uznávanou pomocnou metodou při léčbě řady fyzických i psychických nemocí a potíží nejen u dětí. Rozvíjí hrubou a jemnou motoriku, vyvolává pozitivní pocity a vytváří tak serotonin, což urychluje proces léčení.

Podněcuje také verbální i neverbální komunikaci dětí, rozvíjí i orientaci v prostoru a čase, sociální cítění a citovou složku osobnosti dítěte. Pomáhá také při nácviku koncentrace a paměti. Velkým přínosem může být i pro autistické děti - pes (i jiné zvíře) se stává prostředníkem mezi nimi a okolním světem. Využívá se v logopedii atd.

Jistě, jde o metodu prováděnou odborníky, ale mnoho z těchto benefitů přináší i prosté soužití se psím či jiným zvířecím kamarádem.

Co se děti naučí

Dle expertky Tracy Trautnerové děti získají i dovednosti, jež jim usnadní vstup do života:

  • Zodpovědnost. Samozřejmě že všechny povinnosti na dítě nehodíte hned - zpovzdálí ho pozorujte a jemně veďte k tomu, jak má správná péče vypadat. Na druhou stranu dítě asi chápe víc, že je třeba dát mrkvičku králíčkovi, aby neměl hlad, než proč se vám nelíbí chuchvalce prachu na jeho knížkách.
  • Trpělivost. Získat si zvíře a naučit ho třeba nějaké triky dá nejen práci, ale nějakou dobu to i trvá. Pes se povel „sedni“ nenaučí za dvacet minut, králík se musí zvedat opatrně, abyste mu neublížili, křečky nemůžete jen tak tahat z pelíšku, je třeba počkat, až z něj sami vylezou... Dítě se tedy naučí, že se s živými tvory musí zacházet určitým způsobem a že vše má svůj čas, který se neřídí jen podle něj.
  • Respekt. To, že mají zvířata specifické potřeby a hranice svých možností, naučí děti respektovat je. Tuto schopnost si pak přenesou i do vztahu s lidmi a vůči materiálním věcem.
  • Pocit vlastní hodnoty. Hodně se mluví o lásce k sobě samému. Nicméně řada psychologů se přiklání k tomu, že zdravé sebelásky bez nějaké vnější lásky prostě nelze dosáhnout. Když dítě vidí, že ho jeho mazlíček miluje, pomůže mu to, aby věřilo i samo sobě.
  • Sociální dovednosti. Mazlíčci jsou skvělé téma k povídání. A děti se většinou baví o tom, co viděly v televizi nebo dělaly doma či ve škole. Jde o dobré téma na procvičení komunikace s vrstevníky i dospěláky.
  • Fyzická aktivita. Tohle samozřejmě platí především o psech - ať už je děti venčí, nebo s nimi běhají po zahradě, jejich psí kamarádi je přirozeně lákají ke hře a aktivnímu pohybu na čerstvém vzduchu. V dnešním světě počítačů a mobilů doslova k nezaplacení.
  • Loajalita. Pokud se o zvířata dobře pečuje, jsou loajální. Děti to od nich mohou snadno odkoukat.

Zdravější rodiče a prarodiče

Dítěti pomůže mazlíček s rozvojem, rodina si zdokonalí fungování a vzájemnou komunikaci. Podle řady studií mívají partneři, kteří vlastní domácího mazlíčka, nižší krevní tlak. Uvádějí také, že zažívají větší pocit štěstí než páry bez zvířátka a také spolu více mluví.

Zvíře může sloužit i jako mediátor konfliktu. A to v případě, že jde o všeobecně oblíbeného člena rodiny. Představuje něco, na čem se partneři shodnou. „Bavit se přes kočku je jednodušší než bavit se napřímo,“ uvádí psycholožka Nela G. Wurmová.

„Není náhodou, že při rodinné terapii někteří terapeuti vyzývají klienty, aby přišli všichni. Třeba i s morčetem nebo s papouškem. Je to živá bytost, která do celého soukolí zapadá a ovlivňuje interakce mezi jednotlivými členy domácnosti.“

Ukrajinský levkoj je jako pes. Páníčka všude následuje

Jak na to

Mít u sebe mazlíčka se vyplatí, i když pracujete. Samozřejmě záleží na tom, kde - jsou firmy, které zvířátka vyloženě vítají. Studie z roku 2012, kterou si nechala udělat americká společnost North Carolina Manufacturing Company, ukázala, že lidé, kteří si s sebou berou mazlíčky, se v práci cítí šťastnější a mají pozitivnější názor na zaměstnavatele.

Senioři si před pořízením domácího zvířátka obvykle musí položit dost otázek. Co když s ním ale babička či děda rodině „jen“ pomáhají? Pak není třeba ptát se, jakého mazlíčka můžu sám zvládnout, co se stane, jestli onemocním, jestli si ho můžu z důchodu finančně dovolit a zda mám na drahou veterinární péči. Rodina bude i víc pohromadě a děda s babičkou mohou mít o zábavu postaráno.

Léčivé tady a teď

A ještě jedna věc stojí v souvislosti se zvířecími mazlíčky za zmínku - učí nás prožívat přítomnou chvíli, prostě vnímat, co je tady a teď. Naše dny zahlcují nejen pracovní nebo školní povinnosti a starosti s nimi spojené, ale porci času zabírají i elektronická média a virtuální světy.

Děti místo společných her paří u počítače, rodiče se bez notebooku či mobilu málem neobejdou. K tomu vzpomínáme na minulost, plánujeme budoucnost, ale zapomínáme, že žijeme právě v tomto okamžiku. Zvíře nám to může připomenout. Jednoduše a spontánně. Jen tím, že je. Tedy pokud při hře, mazlení či na procházce odložíme mobil...

Stojí to za všechny ty starosti?

Než si do rodiny pořídíte jakéhokoli živého tvora, měli byste si realisticky ujasnit, jestli jste ochotni a schopni překousnout následující fakta:

  • Přibude vám práce a starosti. Nejde jen o samotnou péči o zvířátka. Obvykle vám přidělají práci i v domácnosti, např. s úklidem. Opravdu budete mít to srdce vyhánět svou línající kočku ze šatníku, když je tam tak ráda zalezlá? Uvést do přijatelného stavu psa zabláceného z procházky taky stojí čas a námahu. A co čištění klecí, akvárií či terárií?
  • Přijdete o spoustu času. Rybičky v akváriu možná každý den nečekají na to, až si s nimi začnete hrát, řada jiných domácích zvířátek ale ano. Vaše pozornost je pro ně to hlavní...
  • Bude vás to stát peníze. Samozřejmě se můžete rozhodnout, že si váš mazlíček zaslouží designový pelíšek i misky, a navíc bio granule od lokální firmy. Pokud na to máte a chcete mu to dopřát. Na druhou stranu i obyčejné konzervy jsou výdaj navíc. Také veterinární péče může stát i desítky tisíc, nehledě na pořizovací výdaje. Těm se nevyhnete u žádného zvířete.
  • Způsobují hlukové znečištění. Papoušci si hvízdají, některé kočky jsou prostě povídalky, které mňoukáním komentují úplně všechno, psi jsou zase přirození hlídači a štěkají, když někdo projde kolem dveří.
  • Ztratíte kus svobody. Máte kamarádku, která letí domů z večírku už v osm, aby vyvenčila psa, a vídáte ji mnohem méně než dříve? To se může stát i vám.
  • Mají omezenou délku života. Bohužel, když si pořídíte většinu domácích mazlíčků, víte, že jednou, v porovnání s lidmi hodně brzy, odejdou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám