Hlavní obsah

Kdy bývají lidé nejšťastnější

Štěstí je krásná věc, zpívá se v jednom známém songu. A bez nadsázky je to pravda. Když jsme šťastní, jsme také více v pohodě a životní překážky nás jen tak nerozhází. Kdy býváme podle průzkumu nejšťastnější?

Foto: Profimedia.cz

Kdy býváme v životě nejšťastnější?

Článek

Když se zeptáte lidí kolem sebe, kdy byli nejšťastnější, mnozí z nich nejspíše podlehnou nostalgii a budou se vracet do dětství. Koneckonců, není se ani čemu divit. Žádné povinnosti, milující rodina (pokud jsme měli to štěstí), netrápily nás žádné účty a zodpovědnost.

Data zjištěná v rámci průzkumu na aplikaci s názvem Happify, která lidem pomocí her a cvičení pomáhá zvyšovat jejich pocit štěstí, ale tvrdí něco trochu jiného. Dětství můžeme mít šťastné, i tak je ale pravděpodobné, že hladina štěstí bude mít s věkem tendenci ještě růst.

Osvojte si návyky, díky kterým budete šťastnější

Zdraví

Jak z dat vyplynulo, ve věku kolem osmnácti let býváme obvykle se svým životem poměrně dost spokojení. Poté úroveň štěstí postupně klesá, dokud nedosáhneme středního věku, přičemž kolem 53. roku je v lidském životě hladina štěstí nejnižší. A podle odborníků se není čemu divit – práce, výchova dětí, placení účtů, to vše jsou povinnosti, které nám mnohdy štěstí kalí.

Ale nezoufejte, není to konečná. Jakmile se začíná přibližovat šedesátka, pocit štěstí opět narůstá a mnohé starosti naopak odpadají. A štěstí se podle zjištění zvyšuje až do 85 let (nejstarší studovaný věk). Lidé, kteří pak dokážou zůstat pozitivně naladěni, žijí déle, a to v průměru až o 7,5 roku.

Věková hranice, kdy lidé začínají pociťovat stáří

Zdraví

Jak toho docílit? Zkuste každý den začít nějakým motivačním krokem. Naladí vás na pozitivní vlnu v životě i ve vztazích, radí psychoterapeutka a psychoanalytička Babita Spinelliová.

Proč jsou lidé šťastnější, když stárnou?

Existuje hned několik důvodů. Jedním z nich je již zmíněný fakt, že šťastnější lidé žijí déle, tak proč se mračit?

Dalším důvodem zjištěným v rámci výzkumu je fakt, že se lidé s přibývajícím věkem umí mnohem více radovat i z běžných maličkostí.

Sedm tipů, jak být podle odborníků šťastnější

Zdraví

A nakonec, jak dodává pro server Yourtango autor knihy „Můžete jít do důchodu dřív, než si myslíte” Wes Moss, šťastní důchodci mnohem častěji praktikují dobrovolnictví, cestování nebo se učí novým věcem, což je ve výsledku uspokojuje a naplňuje.

Rada na závěr pro všechny, kteří se blíží střednímu věku? Soustřeďte se na lepší vyhlídky, na schopnost odejít ve zdraví do důchodu a možnost užívat si malé krásy i důležité aspekty života. Nedržte se nostalgie z mládí, nejlepší roky máte ještě před sebou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přežít partnerovu krizi středního věku

Emoční krize identity a sebevědomí, která obvykle přichází v raném středním věku, může na vztahu napáchat mnoho škod. Pokud máte pocit, že momentálně krize...

Jak vztah ovlivňuje velký věkový rozdíl

Než vkročíme do nového vztahu, přemítáme, zda má dotyčný stejné životní hodnoty, podrobně zkoumáme jeho vlastnosti a také se zabýváme otázkou vzájemné...

Výběr článků

Načítám