Hlavní obsah

Jak vztah ovlivňuje velký věkový rozdíl

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než vkročíme do nového vztahu, přemítáme, zda má dotyčný stejné životní hodnoty, podrobně zkoumáme jeho vlastnosti a také se zabýváme otázkou vzájemné přitažlivosti. Je tu však ještě jedna věc, kterou povětšinou nebereme v potaz, a tou je věkový rozdíl.

Foto: Profimedia.cz

Velký věkový rozdíl časem může způsobit značné problémy.

Článek

Říká se, že věk je jenom číslo. Možná i proto najdeme ve společnosti mnoho párů, které mezi sebou mají velký věkový rozdíl. Priyanka Chopra a Nick Jonas, Amal a George Clooneyovi nebo Michael Douglas a Catherine Zeta-Jonesová jsou důkazem, že na partnerově věku nezáleží.

Přesto odborníci varují, že vysoký věkový rozdíl mezi partnery může z dlouhodobého hlediska nadělat více škody než užitku.

Vyšší věkový rozdíl, vyšší míra problémů

Vliv věkového rozdílu na partnerskou spokojenost zkoumala například studie zveřejněná v časopise Journal of Population Economics. Z výsledků vyšlo najevo, že páry s věkovým rozdílem od nuly do tří let vykazovaly větší spokojenost než páry se čtyř až šestiletým věkovým odstupem.

Rovněž páry se čtyř až šestiletým věkovým rozdílem zažívaly větší spokojenost než páry se sedmiletým věkovým odstupem. Obecně lze tedy říci, že úroveň manželské spokojenosti se snižovala se zvyšujícím se věkovým rozdílem.

Jednatřicetiletý věkový rozdíl manželům nebrání ve štěstí

Styl

Podle studie byl na vině fakt, že páry s vyšším věkovým rozdílem jsou méně odolné ve chvílích, kdy vztah prochází krizí. Studie také poukázala na to, že muži i ženy vykazovali vyšší míru spokojenosti v momentě, kdy žili s mladším partnerem. Z tohoto spokojeného a opojného pocitu povětšinou vystřízlivěli po šesti až deseti letech manželství.

Navzdory těmto závěrům je dobré vědět, že zmíněná studie zkoumala pouze 3374 párů, což je relativně malý vzorek. Přesto poukázala na skutečnost, že partneři s velkým věkovým rozdílem se častokrát rozcházejí v preferovaných zájmech, životním stylu či dlouhodobých cílech.

Úskalí párů s velkým věkovým rozdílem

„I když se vždy najdou výjimky, je dobré si pamatovat, že život s partnerem, který je třeba o 10 let starší, přinese dříve nebo později specifické výzvy,“ upozorňuje psycholog Seth Meyers pro Glamour.

Na začátku vztahu jde především o nepřijetí rodinou či blízkým okolím, následně mohou mít páry odlišný pohled na výchovu, a samozřejmě se do vztahu mohou promítnout také zdravotní problémy staršího partnera či partnerky.

„Vnímání přátel, rodiny a blízkých lidí je zdaleka největší výzvou, které páry s věkovým rozdílem čelí,“ říká psychoterapeut Matt Lundquist.

Jednoduše řečeno, vztah s výrazně starším nebo mladším partnerem může přinést mnoho problémů. Nikde ale není psáno, že takový vztah nemá šanci na úspěch.

Starší žena versus mladší muž

Vztahy a sex

Pokud žijete se starším nebo mladším partnerem, rozhodně byste neměla propadat panice.

„Váš vztah může fungovat. Důležité je především to, abyste měli dostatečně silné pouto, dokázali se od sebe navzájem učit a byli otevření odlišnému pohledu na svět,“ říká novinářka Jenna Birchová.

Podle psychoterapeuta Matta Lundquista mohou být partneři s vyšším věkovým rozdílem dokonce šťastnější. „V některých ohledech mohou vztahy s vyšším věkovým rozdílem těžit ze skutečnosti, že partneři od samého začátku o svůj vztah pečují. Navíc jsou k sobě tolerantnější a dokážou respektovat názor partnera,“ vysvětluje psychoterapeut.

Co se děje s tělem po padesátce

Zdraví

V ideálním případě se zaměřte na to, aby věkový rozdíl mezi vámi nevytvořil propast a uvědomte si, že v určitém okamžiku můžete procházet odlišnou životní fází než váš partner. Pokud se ale navzájem budete respektovat, pak váš vztah bude zalitý spokojeností.

Anketa

Jaký je podle vás optimální věkový rozdíl ve vztahu?
Žádný
4,8 %
Maximálně 2 roky
5,1 %
Do 5 let
45 %
Do 10 let
23,9 %
11-15 let
9 %
Více jak 16 let
12,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7997 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám