Hlavní obsah

Jak na pytle nebo také otoky pod očima

Pytle nebo také otoky pod očima jednou za čas potrápí každého. Ačkoliv se na první pohled zdá, že se jedná o kosmetický problém, nemusí tomu tak vůbec být. Jejich vznik mohou mít na svědomí špatný jídelníček, stárnutí pleti či skryté zdravotní problémy.

Foto: Profimedia.cz

Otoky pod očima dokážou potrápit.

Článek

Kůže pod očima je jednou z nejcitlivějších a nejtenčích, kterou na těle máme. Je protkaná velkým množstvím žilek a lymfatických žláz, které zásobují oko a oční okolí. Pokud dochází ke ztrátě pružnosti cév i tkání, dochází k hromadění tekutiny a tuku v oblasti pod očima.

Otoky pod očima nicméně mohou vzniknout i poklesem tukových polštářků kolem očí, přičemž se jedná o genetickou záležitost a často důsledek stárnutí.

Za otoky pod očima ale může stát i alergie, konzumace vysokého množství soli, jež způsobuje zadržování tekutin v oblasti očí, ale i nedostatek spánku.

Co může stát za otoky pod očima

  • genetika
  • stárnutí
  • jídelníček
  • nesprávná péče o oční okolí
  • stres
  • nedostatek či nadbytek spánku
  • alergie
  • hormonální výkyvy
  • chudokrevnost
  • problémy se štítnou žlázou
  • potíže mízního a cévního řečiště
  • jaterní či žaludeční poruchy

Jak přístroje na bázi mikroproudu pomáhají zpomalit stárnutí pleti

Styl

Co pomáhá

Ideálně - když znáte příčinu, tak znáte i její řešení. Bohužel to nebývá tak snadné, a proto můžete zkusit kromě péče o oční okolí i upravit svůj životní styl, např. se zaměřte na dostatečný pitný režim, do jídelníčku zařaďte pokrmy, v nichž je dostatek železa, omezte příjem soli, zbavte domácnost všech alergenů, a to zejména v ložnici.

Každé tři dny měňte povlak na polštář, a pokud to je možné, každé dva týdny vyperte polštář pomocí páry.

U někoho může pomoci i spaní na několika polštářích, aby se podpořilo odvodnění z oblasti hlavy.

Oči prozradí řadu nemocí, ale i skutečný biologický věk

Zdraví

Jako první pomoc lze využít slupky salátové okurky či vychlazené sáčky z černého čaje.

Zafungovat může i jemná masáž prsty či pomocí rolleru či gua sha kamenů, případně pomocí přístrojů na bázi mikroproudu apod.

Foto: archív firem

Masky, gely a masážní pomůcky na otoky pod očima

Foto: Zleva nahoře: Gernétic oční maska dvojí péče pro odstranění otoků a kruhů pod očima, 1102 Kč; Korres Mask & Scrub Cucumber oční maska proti otokům a tmavým kruhům, 103 Kč; Smyssly Natural Agate Jade Face Massage Roller - masážní váleček z achátu k odstranění napětí, otoků a tmavých kruhů pod očima 1184 Kč; Zleva dole: Sensai Cellular Performance Extra Intensive - intenzivně revitalizační polštářky na oční okolí a rty, 10x 2 ks, 2450 Kč; Nivea Rose Touch - 10minutová hydratační maska pod oči 1 pár, 49 Kč; Ziaja Eye Creams & Gels - oční gel proti otokům, 154 Kč; Dior Cooling Hydration Sorbet Eye Gel - redukuje otoky očí a tmavé kruhy pod očima, 1034 Kč; Nuxe Crème Prodigieuse Boost - multikorekční gelový balzám na oční okolí, 459 Kč; Shiseido Ultimune Eye Power Infusing Eye Concentrate - ihned odstraňuje tmavé kruhy a váčky pod očima, 1099 Kč; Notino Spa Collection Roller Cooling Eye - Roller Ball, otáčivý kovový váleček, který krásně chladí a zlepšuje mikrocirkulaci, 294 Kč

Další možností jsou speciální gelové polštářky, jež je nutné před použitím vložit alespoň na 30 minut do chladničky, případně speciální oční masky či gely, které obsahují účinné látky a dokážou si také velmi dobře s otoky i kruhy pod očima poradit. Jejich devízou je, že pleť dokážou zároveň hydratovat, vypnout a zjemnit.

Foto: archív firem

Péče o oční okolí a otoky pod očima

Foto: Erborian Ginseng Infusion Total Eye - oční krém, 1259 Kč; Lancôme Advanced Génifique Yeux Light Pearl - sérum přispívá k redukci otoků a tmavých kruhů v oblasti očního okolí a napomáhá vyhlazovat jemné linky a vrásky, 2040 Kč; Grown Alchemist Age-Repair Eye Cream Tetra-Peptide & Centella - redukuje tmavé kruhy a otoky pod očima a zároveň snižuje výskyt vrásek, 1239 Kč; La Roche-Posay Hydraphase HA - intenzivní hydratační péče pro oční okolí proti otokům, 470 Kč; Avène PhysioLift oční krém proti vráskám, otokům a tmavým kruhům, 799 Kč; CeraVe Moisturizers oční krém proti otokům a tmavým kruhům, Notino 289 Kč; Nobilis Tilia Oční gel Euphrasia - lehce chladivý gel s bohatým podílem výtažku ze světlíku pomáhá redukovat otoky, 198 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám