Hlavní obsah

Čtyři jednoduché recepty na postní období

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postní doba začíná vždy středou, která připadá na 46. den před Velikonocemi. Následuje 40 dní půstu do velikonočních svátků, k nimž se přidává ještě šest nedělí, během nichž se postní pravidla dodržovat nemusí. Toto období pro letošní rok odstartovalo 26. února a skončí 9. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Svarba nebo také kočičí tanec

Článek

Svarba nebo také kočičí tanec

INGREDIENCE

  • 1 hrnek krup střední velikosti
  • 2 hrnky čočky (nebo hrachu)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sádlo
  • lžíce oleje
  • sušené houby (i mražené)
  • majoránka
  • kmín
  • sůl

 POSTUP:

  • Čočku (hrách) i kroupy předem namočte, nejlépe přes noc.
  • Poté luštěniny i kroupy uvařte, každé zvlášť, k čočce přisypte sušené houby.
  • Kroupy vařte s kmínem, solí a lžící oleje, budou hotové dřív než čočka, přibližně za patnáct minut.
  • Obojí sceďte.
  • Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, když začne zlátnout, promíchejte ji s prolisovaným česnekem, majoránkou, čočkou a kroupami.
  • Podle chuti dosolte.
  • Mražené houby orestujte na cibulce a přimíchejte nakonec.

Tip: Čočky uvařte víc a z části udělejte polévku. Tak zužitkujete i vývar. Po odebrání části čočky na svarbu polovinu ze zbylé čočky rozmixujte ve vodě, v níž se vařila. Tím se vyhnete zahušťování moukou. Polévku dochuťte orestovanou cibulkou, libečkem, česnekem a majoránkou.

Tradiční recepty z Krkonoš

Zdraví

Škubánky s mákem

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • 200 g sádla (nebo másla)
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g máku

POSTUP:

  • Oloupané nakrájené brambory uvařte v osolené vodě téměř doměkka.
  • Vodu zpola sceďte, obrácenou vařečkou udělejte v bramborách několik důlků, zasypte je hrubou moukou a pod poklicí nechte ještě deset minut pařit.
  • Pak brambory rozšťouchejte a vypracujte hladké těsto.
  • Z něj vykrajujte lžící máčenou v rozehřátém sádle škubánky.
  • Jednotlivé porce posypejte mletým mákem, moučkovým cukrem a omastěte rozehřátým sádlem.

Tip: Škubánky můžete připravit naslano: lžící vykrájené škubánky rozmáčkněte na placičky a osmažte je v oleji nebo na sádle dozlatova. Jako přílohu podávejte salát připravený z kysaného zelí, nastrouhaných jablek a nakrájené cibule.

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Zdraví

Jáhlová kaše

Foto: Zdravé stravování

INGREDIENCE

  • 100 g jáhel v suchém stavu
  • 360 g mléka
  • 400 g jogurtu
  • 320 g jablek
  • 40 g medu
  • 40 g třtinového cukru
  • 40 g másla
  • muškátový oříšek
  • špetka soli
  • lískové ořechy na posypání

POSTUP:

  • Jáhly několikrát propláchněte, spařte horkou vodou a dejte vařit do mléka se špetkou soli v hrnci s nepřilnavým dnem.
  • Míchejte a vařte, až vznikne kaše.
  • Do kaše přidejte med a jogurt, vše pořádně promíchejte.
  • Jablka nakrájejte na kostičky a nasypte je do pánve s rozpuštěným máslem, posypejte cukrem, přidejte muškátový oříšek a vše nechte zkaramelizovat.
  • Do misek nandejte kaši, na ni zkaramelizovaná jablka a pokrm nakonec posypte nahrubo nadrcenými, nasucho opraženými lískovými ořechy.

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Zdraví

 Pohanková palačinka

Foto: Zdravé stravování

INGREDIENCE na palačinky

  • 150 g hl. pohankové mouky
  • 2 vejce
  • sklenka mléka
  • 2 lžíce vody
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • olej na smažení + náplně podle chuti

POSTUP:

  • Mouku, vejce, mléko, vodu, olej a sůl prošlehejte metličkou na hladké těsto.
  • Pánev rozehřejte a tence potřete olejem.
  • Naběračkou lijte těsto na pánev a krouživým pohybem rozlijte těsto po celém dnu do tenké vrstvy.
  • Těsto by se mělo snadno rozlévat, ale při obracení netrhat.
  • Pokud tomu tak není, zahustěte ho ještě trochou mouky anebo rozřeďte mlékem.
  • Jakmile palačinka zezlátne, obraťte ji a opečte i z druhé strany.

Doporučujeme na stůl rozestavět různé náplně, například marmeládu, čokoládový krém, ušlehaný tvaroh, nastrouhaný sýr, pesto, špenát apod.

Špenátová náplň: Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem. Přihoďte dobře omytý nasekaný čerstvý špenát a nechte zavadnout. Osolte, opepřete.

Pesto: Rozmixujte čerstvou bazalku s olivovým olejem a oříšky, nemusí to být drahé piniové, dobré jsou i vlašské.

Španělské lahůdky do zimních dnů

Zdraví
Tradiční jídla postního období
Pokrmy bývaly bezmasé, ale nikoli důsledně vegetariánské. Často se do nich používalo sádlo, které vegetariáni můžou nahradit olejem. Hlavním zdrojem vitaminů bývalo zelí a jablka.
Kaše: Vařily se z mléka a obilovin i luštěnin. Mastily se máslem i škvarkovým sádlem. Třeba oblíbená krupicová kaše do postního jídelníčku dobře zapadá.
Pražmo: Druhá postní neděle se nazývala pražná, podle praženého naklíčeného obilí - pražma nebo také pražmo. Je to obdoba známější pučálky: nechte v misce s trochou vody naklíčit hrách. Jakmile se objeví klíčky, hrách seberte z vlhkého prostředí a nechte ho oschnout. Klíčky olámejte a použijte do polévky nebo do salátu. Nabobtnaná hrachová zrna upražte v troubě. Chroupejte jen tak, anebo podávejte s osmaženou cibulkou či nasladko s medem.
Kucmoch: Jídlo z brambor nazvané kucmoch má několik podob. Například: Na olejem vymazaný plech rozložte plátky syrových brambor, upečte je. Vzniklou spečenou placku potřete česnekem utřeným se solí a zalijte rozšlehanými vejci s troškou mléka. Nechte zapéct. Jindy se jedná o zapečené nastrouhané vařené brambory smíchané se zelím, škvarky, česnekem, solí a majoránkou. Promíchaná směs se rozprostře na plech a upeče. Pod názvem kucmoch však objevíme i škubánky.
Preclíky: Ráno o první postní neděli hospodyně rozvěsila na stromy na zahradě preclíky a budila děti slovy: Běžela tudy liška a nechala vám na zahradě preclíky. První postní neděli se proto říkalo Liščí, někde Černá.

Reklama

Související články

Čtyři zdravé recepty pro vegetariány

Aby nedošlo k omylu. Mezi vegetariánským a zdravým nemusí vždy platit rovnítko. Tentokrát ale přinášíme recepty na bezmasé pokrmy, které skutečně zdravé jsou....

Makové kouzlení v teplé i studené kuchyni

Mák nejen výborně chutná, ale má i celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu...

Tři recepty na výtečnou domácí pizzu

Pizza patří mezi nejoblíbenější tradiční italské pokrmy. Pokud je vyráběna tradičním způsobem, může se jednat o velmi zdravou záležitost spadající do...

Výběr článků

Načítám