Hlavní obsah
Svarba nebo také kočičí tanec Foto: Profimedia.cz

Čtyři jednoduché recepty na postní období

Postní doba začíná vždy středou, která připadá na 46. den před Velikonocemi. Následuje 40 dní půstu do velikonočních svátků, k nimž se přidává ještě šest nedělí, během nichž se postní pravidla dodržovat nemusí. Toto období pro letošní rok odstartovalo 26. února a skončí 9. dubna.

Svarba nebo také kočičí tanec Foto: Profimedia.cz
Čtyři jednoduché recepty na postní období

Svarba nebo také kočičí tanec

INGREDIENCE
  • 1 hrnek krup střední velikosti
  • 2 hrnky čočky (nebo hrachu)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sádlo
  • lžíce oleje
  • sušené houby (i mražené)
  • majoránka
  • kmín
  • sůl

 POSTUP:

  • Čočku (hrách) i kroupy předem namočte, nejlépe přes noc.
  • Poté luštěniny i kroupy uvařte, každé zvlášť, k čočce přisypte sušené houby.
  • Kroupy vařte s kmínem, solí a lžící oleje, budou hotové dřív než čočka, přibližně za patnáct minut.
  • Obojí sceďte.
  • Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, když začne zlátnout, promíchejte ji s prolisovaným česnekem, majoránkou, čočkou a kroupami.
  • Podle chuti dosolte.
  • Mražené houby orestujte na cibulce a přimíchejte nakonec.

Tip: Čočky uvařte víc a z části udělejte polévku. Tak zužitkujete i vývar. Po odebrání části čočky na svarbu polovinu ze zbylé čočky rozmixujte ve vodě, v níž se vařila. Tím se vyhnete zahušťování moukou. Polévku dochuťte orestovanou cibulkou, libečkem, česnekem a majoránkou.

Škubánky s mákem

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 1 kg brambor
  • 200 g sádla (nebo másla)
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g máku

POSTUP:

  • Oloupané nakrájené brambory uvařte v osolené vodě téměř doměkka.
  • Vodu zpola sceďte, obrácenou vařečkou udělejte v bramborách několik důlků, zasypte je hrubou moukou a pod poklicí nechte ještě deset minut pařit.
  • Pak brambory rozšťouchejte a vypracujte hladké těsto.
  • Z něj vykrajujte lžící máčenou v rozehřátém sádle škubánky.
  • Jednotlivé porce posypejte mletým mákem, moučkovým cukrem a omastěte rozehřátým sádlem.

Tip: Škubánky můžete připravit naslano: lžící vykrájené škubánky rozmáčkněte na placičky a osmažte je v oleji nebo na sádle dozlatova. Jako přílohu podávejte salát připravený z kysaného zelí, nastrouhaných jablek a nakrájené cibule.

Jáhlová kaše

Foto: Zdravé stravování

INGREDIENCE
  • 100 g jáhel v suchém stavu
  • 360 g mléka
  • 400 g jogurtu
  • 320 g jablek
  • 40 g medu
  • 40 g třtinového cukru
  • 40 g másla
  • muškátový oříšek
  • špetka soli
  • lískové ořechy na posypání

POSTUP:

  • Jáhly několikrát propláchněte, spařte horkou vodou a dejte vařit do mléka se špetkou soli v hrnci s nepřilnavým dnem.
  • Míchejte a vařte, až vznikne kaše.
  • Do kaše přidejte med a jogurt, vše pořádně promíchejte.
  • Jablka nakrájejte na kostičky a nasypte je do pánve s rozpuštěným máslem, posypejte cukrem, přidejte muškátový oříšek a vše nechte zkaramelizovat.
  • Do misek nandejte kaši, na ni zkaramelizovaná jablka a pokrm nakonec posypte nahrubo nadrcenými, nasucho opraženými lískovými ořechy.

 Pohanková palačinka

Foto: Zdravé stravování

INGREDIENCE na palačinky
  • 150 g hl. pohankové mouky
  • 2 vejce
  • sklenka mléka
  • 2 lžíce vody
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • olej na smažení + náplně podle chuti

POSTUP:

  • Mouku, vejce, mléko, vodu, olej a sůl prošlehejte metličkou na hladké těsto.
  • Pánev rozehřejte a tence potřete olejem.
  • Naběračkou lijte těsto na pánev a krouživým pohybem rozlijte těsto po celém dnu do tenké vrstvy.
  • Těsto by se mělo snadno rozlévat, ale při obracení netrhat.
  • Pokud tomu tak není, zahustěte ho ještě trochou mouky anebo rozřeďte mlékem.
  • Jakmile palačinka zezlátne, obraťte ji a opečte i z druhé strany.

Doporučujeme na stůl rozestavět různé náplně, například marmeládu, čokoládový krém, ušlehaný tvaroh, nastrouhaný sýr, pesto, špenát apod.

Špenátová náplň: Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem. Přihoďte dobře omytý nasekaný čerstvý špenát a nechte zavadnout. Osolte, opepřete.

Pesto: Rozmixujte čerstvou bazalku s olivovým olejem a oříšky, nemusí to být drahé piniové, dobré jsou i vlašské.

Tradiční jídla postního období
Pokrmy bývaly bezmasé, ale nikoli důsledně vegetariánské. Často se do nich používalo sádlo, které vegetariáni můžou nahradit olejem. Hlavním zdrojem vitaminů bývalo zelí a jablka.
Kaše: Vařily se z mléka a obilovin i luštěnin. Mastily se máslem i škvarkovým sádlem. Třeba oblíbená krupicová kaše do postního jídelníčku dobře zapadá.
Pražmo: Druhá postní neděle se nazývala pražná, podle praženého naklíčeného obilí - pražma nebo také pražmo. Je to obdoba známější pučálky: nechte v misce s trochou vody naklíčit hrách. Jakmile se objeví klíčky, hrách seberte z vlhkého prostředí a nechte ho oschnout. Klíčky olámejte a použijte do polévky nebo do salátu. Nabobtnaná hrachová zrna upražte v troubě. Chroupejte jen tak, anebo podávejte s osmaženou cibulkou či nasladko s medem.
Kucmoch: Jídlo z brambor nazvané kucmoch má několik podob. Například: Na olejem vymazaný plech rozložte plátky syrových brambor, upečte je. Vzniklou spečenou placku potřete česnekem utřeným se solí a zalijte rozšlehanými vejci s troškou mléka. Nechte zapéct. Jindy se jedná o zapečené nastrouhané vařené brambory smíchané se zelím, škvarky, česnekem, solí a majoránkou. Promíchaná směs se rozprostře na plech a upeče. Pod názvem kucmoch však objevíme i škubánky.
Preclíky: Ráno o první postní neděli hospodyně rozvěsila na stromy na zahradě preclíky a budila děti slovy: Běžela tudy liška a nechala vám na zahradě preclíky. První postní neděli se proto říkalo Liščí, někde Černá.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků